UPDATE 21.30 Cursa TAROM Istanbul-Bucureşti, prima care a plecat de pe Ataturk după evenimentele de vineri noapte, a ajuns în această seară în Capitală, cu 134 de pasageri la bord, printre care şi cazuri sociale, care au fost preluate după ce unii dintre pasagerii care îşi cumpăraseră bilete nu s-au prezentat la îmbarcare.
Cursa a aterizat în jurul orei 21.10 la Bucureşti.
Potrivit purtătorului de cuvânt al TAROM, Georgeta Dinu, aeronava a preluat 134 de persoane de pe aeroportul Ataturk, fiind la capacitate maximă. Ea a declarat, pentru News.ro, că o parte din pasageri nu s-au prezentat la îmbarcare, astfel încât locurile lor au fost date unor cazuri umanitare. Printre acestea se află şi un grup de patru olimpici şi o profesoară, care ar fi trebuit să ajungă la un concurs în Vietnam, însă cursa Turkish Airlines a fost anulată.
Cu acelaşi zbor se vor întoarce în ţară şi o familie cu copii, dar şi o femeie bolnavă, cu însoţitor.
Persoanele care nu s-au prezentat la îmbarcare au plecat, cel mai probabil, cu alte metode de transport.
Această cursă va fi urmată de o cursă umanitară TAROM, efectuată la solicitarea MAE, care va prelua restul cetăţenilor români în jurul orei 2.00.
UPDATE 20.50: Cursa TAROM RO 264 a decolat de pe Ataturk și aduce în țară 134 de pasageri, printre ei cazuri umanitare și 4 copii olimpici. Cursa aeriană va ajunge la ora 21.15 pe Aeroportul Otopeni din Capitală.
Cursa TAROM RO 264 a decolat recent de pe Aeroportul Ataturk și va aduce în țară 134 de pasageri, printre aceștia aflându-se cazuri umanitare și patru copii olimpici români, împreună cu profesoara lor, care ar fi trebuit să ajungă la Hanoi, a declarat, sâmbătă, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al companiei, Georgeta Dinu.
„Suntem prima companie aeriană, non-turcă, ce a aterizat pe Ataturk, după evenimentele de azi-noapte. Cursa RO 264 a decolat recent de pe Ataturk, cu 134 de pasageri la bord, capacitate maximă, printre care se află o femeie bolnavă, cu însoțitor, o femeie însărcinată, patru copii olimpici români, împreună cu profesoara lor, și două familii cu copii mici„, a spus Georgeta Dinu.
Ea a explicat că aceste cazuri umanitare au putut fi preluate pe cursa TAROM RO 264 deoarece un grup de 12 pasageri, care aveau bilete la acest zbor, nu s-a prezentat la îmbarcare.
Reprezentantul TAROM a adăugat că, la solicitarea Ministerului Afacerilor Externe (MAE), o cursă suplimentară va decola de pe aeroportul Henri Coandă în jurul orei 00:00 și va pleca spre Istanbul, urmând să preia de pe Ataturk cetățeni români care au solicitat repatrierea. Potrivit Georgetei Dinu, cazurile umanitare și cei patru copii olimpici, împreună cu profesoara lor, erau programați inițial a ajunge în țară cu această cursă suplimentară.
Decolarea aeronavei umanitare de pe aeroportul Ataturk este estimată pentru ora 2:15.
„Sunt cetățeni care nu au bilete la TAROM, dar au solicitat repatrierea și îi vom prelua pe toți. Costurile vor fi suportate de MAE. Vor avea prioritate cazurile umanitare, bătrâni, copii. Din București, aeronava suplimentară pleacă în jurul orei 00:00 și întoarcerea este estimată pentru ora 2:15„, a precizat Georgeta Dinu.
Cei patru copii olimpici români, împreună cu profesoara lor, au ajuns în Istanbul cu compania Turkish Airlines, fiind în tranzit spre Hanoi.
„Întrucât Turkish Airlines are în continuare zborurile anulate, TAROM îi va prelua și le-a asigurat îmbarcarea în cursa suplimentară. Deoarece au rămas locuri libere în cursa RO 264, întrucât 12 pasageri nu s-au prezentat, acești copii și profesoara lor au avut prioritate. De asemenea, au putut fi preluate și alte cazuri umanitare, în funcție de locurile disponibile, aeronava fiind încărcată la capacitate maximă„, a explicat Georgeta Dinu.
Echipele mobile ale Consulatului General al României la Istanbul se află în continuare în Aeroportul Internațional Ataturk împreună cu reprezentanții TAROM Istanbul și oferă asistență cetățenilor români aflați în incinta acestuia.
Punctele de întâlnire pentru cetățenii români au fost stabilite în două locații — zona de check-in la poarta G17, iar în zona de tranzit — în proximitatea ghișeului central de informații, lângă Cafe Nero și Magazinul Old Bazaar.
Pentru acordarea corespunzătoare a asistenței consulare și preluarea operativă a solicitărilor cetățenilor români, MAE a pus la dispoziția cetățenilor interesați în mod suplimentar și linia telefonică TelVerde 0800 800 407 (accesibilă numai din România, în regim de gratuitate), precum și adresa de e-mail: [email protected]. Cetățenii români aflați în Turcia au în continuare la dispoziție numerele de telefon: +90.312.44.77.920; +90 212 3583541; +90 212 3580516; +90 212 3583537, +90 232 4650579.
UPDATE 16.30 Ministerul Afacerilor Externe precizează că zborul regulat RO264, operat de compania TAROM, care va decola la ora 18.35 (ora locală) de la Istanbul spre București, va putea prelua la bord un număr de 131 de cetățeni români.
Restul cetățenilor români care nu vor putea fi îmbarcați cu zborul numărul RO264 vor putea fi preluați cu zborul umanitar al companiei TAROM RO2264, care va decola începând cu ora 02.15 (oră pentru care a fost acordat culoarul de zbor de către autoritățile locale turce) și care va putea prelua un număr maxim de 131 de cetățeni.
UPDATE 15.45 Peste 100 de români vor fi repatriați din Istanbul cu o cursă TAROM preconizată pentru ora 18,35, sâmbătă, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.
La ora 16,25 (ora locală) va pleca spre Istanbul o cursă regulată operată de compania TAROM, returul spre București fiind preconizat pentru ora 18,35 (ora locală). Prin această cursă se vor repatria un număr de 131 de cetățeni români, printre care și pasagerii cursei TAROM de dimineață, care a fost anulată.
MAE atrage atenția pasagerilor că locul de check-in se poate modifica și le recomandă în acest sens să urmărească permanent panourile de informare din aeroport.
Suplimentar, urmare demersurilor complexe ale Celulei de criză a Ministerului Afacerilor Externe, este în curs de organizare un zbor umanitar al companiei TAROM, costurile aferente fiind suportate din fondul special prevăzut în bugetul MAE pentru gestionarea situațiilor de criză.
În continuarea informațiilor privind situația din Turcia, Ministerul Afacerilor Externe precizează că cele două echipe consulare mobile din cadrul Ambasadei României la Sofia continuă să acorde asistență la două dintre punctele de frontieră terestră cu Turcia cu cel mai intens trafic, facilitând până în prezent tranzitul a peste 35 de autovehicule cu cetățeni români.
Echipele mobile ale Consulatului General al României la Istanbul, aflate în Aeroportul Internațional Ataturk, oferă asistență cetățenilor români aflați în incinta acestuia. Până la acest moment, în punctele de întâlnire stabilite în aeroport s-au prezentat aproximativ 200 de persoane. Punctele de întâlnire pentru cetățenii români au fost stabilite în două locuri — zona de check-in la poarta G17, iar în zona de tranzit — în proximitatea ghișeului central de informații, lângă Cafe Nero și Magazinul Old Bazaar.
Având în vedere situația încă fluidă, Ministerul Afacerilor Externe menține recomandarea adresată cetățenilor români care se află pe teritoriul Turciei să evite deplasările care nu sunt necesare, iar cetățenilor care au intenția de a tranzita sau de a călători spre Turcia li se recomandă să evite aceste deplasări.
MAE reamintește că, pentru acordarea corespunzătoare a asistenței consulare și preluarea operativă a solicitărilor cetățenilor români, MAE a pus la dispoziția cetățenilor interesați în mod suplimentar și linia telefonică TelVerde 0800 800 407 (accesibilă numai din România, în regim de gratuitate), precum și adresa de e-mail: [email protected]. Cetățenii români aflați în Turcia au în continuare la dispoziție numerele de telefon: +90.312.44.77.920; +90 212 3583541; +90 212 3580516; +90 212 3583537, +90 232 4650579.
UPDATE 14.10 Compania Tarom a anunţat că va opera cursa aeriană de linie care urmează să decoleze în această după-amiază, la ora 16.25, de pe Aeroportul Henri Coandă, spre Aeroportul Ataturk din Istanbul, la întoarcere, urmând să preia şi pasagerii cursei anulate sâmbătă dimineaţă.
UPDATE 14.00 Compania Turkish Airlines a anulat cursa de linie ce urma să ajungă pe Aeroportul „Henri Coandă” sâmbătă la ora 20.10, de pe Aeroportul Ataturk din Istanbul, anunţă oficiali de la Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti.
Aeronava de linie, ce aparţine Turkish Airlines, urma să decoleze de pe Ataturk sâmbătă seară şi să aterizeze pe Aeroportul Otopeni la ora 20.10, ora României. Oficiali din cadrul Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti au declarat pentru Mediafax că reprezentanţii companiei Turkish Airlines au anunţat că această cursă a fost anulată.
Aeronava urma să plece înapoi spre Instabul la ora 21.45, precizează sursele citate.
Anunţul vine după ce, sâmbătă dimineaţă, au fost anulate şase zboruri Bucureşti-Istanbul şi retur.
Potrivit site-ului Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), au fost anulate trei curse care urmau să decoleze în cursul zilei de sâmbătă, două aparținând companiei Turkish Airlines, iar una operatorului aerian român TAROM. Aeronavele urmau să decoleze la orele 5:55 și 10:00 (Turkish Airlines) și la 8:35 (TAROM).
De asemenea, și la Sosiri figurează trei curse anulate, care ar fi trebuit operate de aceleași companii aeriene. Este vorba despre zborul TK 1041 (Turkish Airlines), cu sosire pe Aeroportul Henri Coandă la ora 01:25, zborul TK 1043 (Turkish Airlines), sosire 5:55, și zborul RO 262 (TAROM), sosire la 11:55.
Citeşte şi Avertismentul MAE român după lovitura de stat din Turcia: Nu părăsiţi locurile de cazare
Cursele aeriene internaționale de pe aeroportul Ataturk din Istanbul ar putea fi reluate curând, a anunțat sâmbătă dimineața organizația europeană pentru securitatea navigației aeriene (Eurocontrol), transmite agenția Reuters.
Activitatea pe aeroport a fost sistată în urma tentativei de lovitură de stat militară și în zona acestuia au apărut vehicule militare, care între timp s-au retras.
Avioanele ce au ca destinație aeroportul Ataturk sunt în continuare deviate către alte aeroporturi, întrucât din cauza suspendării decolărilor începând cu ora 20:31 GMT pe platforma aeroportului nu mai există spațiu pentru parcarea altor avioane, precizează Eurocontrol, menționând totuși că situația acolo continuă să fie neclară.
Dar acest organism european confirmă că în prezent centrul de control al traficului aerian de pe aeroport funcționează normal. Anterior, pe harta de pe website-ul de specialitate flightradar.24 aeroportul Ataturk apărea cu specificația „No callsign”‘ (fără semnal), sugerând că nu funcționează controalele de trafic.