Opt zboruri de pe aeroportul Otopeni spre oraşe din Italia şi trei curse dinspre Italia spre Bucureşti au fost anulate, vineri, din cauza grevei generale declanşate împotriva politicii economice şi sociale a guvernului de la Roma.
Administraţiile din sănătate, şcolile, transporturile, toate sectoarele de activitate urmează să fie afectate, dar vor fi asigurate serviciile minime. Greva era prevăzută între 09.00 (07.00 GMT) şi 17.00 (15.00 GMT), dar acţiunea fost scurtată cu o oră, la cererea ministrului italian al transporturilor Maurizio Lupi, pentru a permite celor care participă la această acţiune sau care lucrează să se întoarcă acasă până la sfârşitul zilei.
Greva a fost organizată în sectorul public şi cel privat de principala confederaţie italiană CGIL (stânga) şi a fost susţinută de UIL (moderată). O a treia confederaţie, UGL (dreapta), mai mică, s-a alăturat mişcării, în timp ce CISL (catolică, moderată) a rămas în afara acestei acţiuni, considerând că protestul este contraproductiv.
Pe perioada grevei sunt aşteptate perturbări în special în sectorul aerian, ca urmare a anulării unor zboruri şi a participării la grevă a controlorilor de trafic aerian.
Principala nemulţumire sindicală este legată de ‘Jobs Act’, reforma pieţei muncii dorită de Renzi pentru a încuraja angajările. Legea, adoptată săptămâna trecută, prevede facilitarea concedierilor şi reducerea drepturilor şi protecţiilor angajaţilor în primii ani de contract.
Sindicatele denunţă de asemenea proiectul de buget pe 2015, apreciind că măsurile de relansare a economiei sunt insuficiente.
La Roma, sunt prevăzute un protest în centrul oraşului şi o manifestaţie într-una din pieţele capitalei. Alte zeci de proteste sunt organizate în mai multe oraşe din Italia. La Milano, manifestaţiile au căpătat o turnură violentă. VEZI VIDEO
Ultima grevă generală, organizată la apelul confederaţiilor CGIL, UIL şi CISL, a avut loc în decembrie 2013.