Zeama de varză murată este, de fapt, compusă din saramură și sucuri naturale din varză. Varza murată și sucul său sunt obținute din varză fermentată natural.
În această metodă străveche de conservare a alimentelor, se adaugă apă cu sare sau sare uscată peste varza tocată, ceea ce determină formarea unui suc bogat în acid lactic, care dă aromă și ajută la conservarea verzei.
Deși poate avea un conținut ridicat de sodiu, atât varza murată, cât și zeama formată sunt considerate alimente fermentate, ceea ce le asociază cu anumite beneficii pentru sănătate.
Procesul de fermentație face ca sucul de varză murată să fie bogat în bacterii lactice naturale, adică probiotice. Studiile arată că aceste bacterii probiotice sunt asociate cu beneficii nutriționale, inclusiv îmbunătățirea sănătății intestinale și generale.
Din acest motiv, mulți oameni beau zeama de varză murată pentru a-i ajuta la menținerea sănătății digestive și la ameliorarea problemelor precum constipația. Zeama de varză dar şi salata de varză murată reglează tranzitul intestinal.
Citeste si Nu pune niciodată acest ingredient în chiftele. Te alegi cu disconfort digestiv, arsuri sau balonare
Cu toate acestea, cercetările privind beneficiile specifice ale sucului de varză murată pentru sănătatea intestinală și generală sunt limitate.
Vitamina C este un antioxidant puternic care joacă un rol esențial în sănătatea pielii, oaselor și țesutului conjunctiv. De asemenea, contribuie la vindecarea țesuturilor și la absorbția fierului.
Multe fructe și legume sunt bogate în vitamina C, iar varza murată și zeama sa nu fac excepție. Potrivit USDA, o porție de 240 ml de zeamă de varză murată conține 40% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina C.
Aceeași porție oferă și 8% din DZR de calciu și fier.
Unul, două pahare de zeamă de varză murată băute zilnic îmbunătăţesc circulaţia sângelui şi ţin la distanţă răcelile, gripa şi virozele de sezon. De asemenea, dacă eşti răguşit, bea, de-a lungul zilei, două trei pahare uşor încălzite de moare.
Datorită enzimelor pe care le conţine, zeama de varză murată taie pofta de mâncare şi arde grăsimile, ajutându-te, în acest fel, să slăbeşti. În acest scop, tot ce trebuie să faci este să bei câte două pahare de zeamă de varză înainte de fiecare masă.
Dacă intenționezi să consumi suc de varză murată pentru beneficii asupra sănătății, trebuie să iei în considerare și câteva dezavantaje.
Conținut ridicat de sodiu
Varza murată și sucul său sunt de obicei conservate cu sare, ceea ce le face să aibă un conținut ridicat de sodiu. O porție de 240 ml de suc de varză murată poate conține până la 2083 mg de sodiu, ceea ce reprezintă 88% din doza zilnică recomandată de USDA.
Potrivit Asociației Americane a Inimii (AHA), un consum ridicat de sodiu poate crește riscul de boli cardiovasculare. Persoanele cu risc crescut sau care suferă deja de boli de inimă ar trebui să limiteze aportul de sodiu la 1500 mg pe zi.
Disconfort digestiv
Datorită concentrației ridicate de bacterii probiotice din sucul de varză murată, este posibil ca unele persoane să experimenteze simptome digestive după consum.
Au fost raportate cazuri de diaree și dureri de stomac ca efecte secundare ale consumului de suc de varză murată. Dacă experimentezi astfel de simptome, este recomandat să întrerupi consumul și să consulți un medic dacă acestea persistă.
Dacă ai consumat toată varza murată și ai rămas cu suc în exces, dar nu vrei să-l bei, există și alte moduri de a-l folosi pentru a beneficia în continuare de probioticele sale: