Zece ani de la invazia în Irak: Democraţia visată de americani nu a ajuns în ţara lui Saddam FOTO

Irakul comemorează zece ani de la invazia americană în cea mai mare discreţie şi într-un context tensionat, în care atacurile zilnice rivalizează cu instabilitatea.
Sânziana Stancu
20 mart. 2013, 14:20
Zece ani de la invazia în Irak: Democraţia visată de americani nu a ajuns în ţara lui Saddam FOTO

Mai multe atentate cu maşini-capcană şi atacuri sinucigaşe comise la Bagdad au marcat împlinirea a 10 ani de la invazia americană în Irak ce a vut ca scop îndepărtarea de la putere a fostului dictator Saddam Hussein, bănuit că în ţara sa se fabrică arme de distrugere în masă.

Dar după un deceniu de implicare a Statelor Unite în restabilirea păcii şi în orientarea ţării către un regim democratic, situaţia din această ţară este departe de a se fi îmbunătăţit. La ora actuală, după zece ani de la răsturnarea dictaturii lui Saddam, Irakul luptă cu insurgenţa, cu instabilitatea politică, divizarea comunităţilor, lipsa de securitate şi nu în ultimul rând cu neajunsurile vieţii societăţii civile, în care, potrivit statisticilor recente ale ONU, aproximativ un sfert din populaţie (7 milioane de persoane) trăieşte în sărăcie lucie, neputând dispune nici acum măcar de serviciile publice de bază.

Ca exemplu, o gospodărie din Irak beneficiază de cel mult 8 ore de energie electrică pe zi, iar patru din zece irakieni nu au apă potabilă şi, în ciuda tuturor eforturilor, cei mai mulţi irakieni au parte doar de o asistenţă medicală primară şi aceea precară, pentru că aproximativ o jumătate din medici a migrat în străinătate,  după cum informează Al Jazeera.

Războiul, mai scump decât reconstrucţia

Estimările privind costurile războiului şi cele ale reconstrucţiei Irakului în care s-au implicat Statele Unite variază în funcţie de evaluatori. Astfel, potrivit unei evalări făcute de Congressional research Service, costurile au fost estimate la peste 800 de miliarde de dolari. Alte evaluări indică între 1,7 şi 3 trilioane de dolari.

Până acum, guvernul american a cheltuit 60 de miliarde de dolari pentru reconstrucţia şi dezvoltarea Irakului, dar un inspector general special a informat că 8 miliarde de dolari au fost „risipiţi”. „Infrastructura a fost total neglijată, iar pagubele sunt enorme. E nevoie de reconstrucţie totală, iar acest proces necesită zeci de miliarde de dolari, poate chiar mai mult de 200 de miliarde de dolari”, spune vicepremierul irakian Hussein Al-Shahrastani.

Un război, două comemorări

Cei mai mulţi dintre irakieni nu sunt dispuşi să marcheze data de 20 martie, când a Irakul era bombardat de americani şi de aliaţii lor, britanici. Pentru ei mai semnificativă este data de 9 aprilie, când armata americană a demolat statuia lui Saddam Hussein, marcând astfel înlăturarea regimului preşedintelui sunnit  şi a partidului acestuia, Baas, de la putere, în Irak.

Nici în plan politic Irakul nu a înregistrat vreun succes, fiind departe de a pune măcar bazele unei  democraţii exemplane, aşa cum îşi imagina fostul preşedinte american de atunci, George W. Bush când a pornit atacul asupra Irakului.

Organizaţia neguvernamentală Iraq Body Count, din Marea Britanie, a publicat un studiu potrivit căruia cel puţin 112.000 de civili au murit începând cu data de 20 martie 2003. Numărul soldaţilor americani morţi în Afganistan a fost estimat la 4.409, aproape dublu faţă de cel al soldaţilor ucişi în Afganistan.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Locul de muncă din România cu doar patru luni de program. Angajații primesc salariul tot anul
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Se construiește, în sfârșit, și ultima bucată din autostrada de care au nevoie sute de mii de români. Timpul pe drum se va reduce considerabil, șoferii vor evita un mare oraș
Capital.ro
Mașinile diesel, excluse în România. Ordin la Guvern: Am decis, vom fi mai verzi!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Trump vrea să retragă 20.000 de soldați din Europa. Pentru cei care rămân ar dori o contribuție financiară din partea țărilor europene
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Omleta inedită cu care Andreea Bălan își răsfață familia. Fetele ei o adoră și se gătește diferit față de cea clasică
Spynews
Elev român, admis la Stanford: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susține parcursul lui Filip Bușcu, membru al campaniei „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
Evz.ro
Zodii fără loc de muncă. Concedierea e inevitabilă
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”
Cancan.ro
Dana Roba are iubit nou! A făcut anunțul chiar ea: ”Dragostea nu are vârstă”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, victorie fără emoții?! Cutremur în România: Nu trebuia s-o spun
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Ministrul Educației, Daniel David, critică centralizarea excesivă a deciziilor
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE între PUTIN și TRUMP. AMENINȚARE fără PRECEDENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Avantajele Revolut dispar unul câte unul: băncile locale vând euro mai ieftin