Zece cazuri de pacienţi infectaţi cu tulpina indiană în România

Zece cazuri de COVID-19 cu tulpina indiană a virusului (B.1.617.2), care a provocat situația dramatică din India, au fost depistate până în data de 9 mai, în România. Cele 10 cazuri au fost depistate în rândul cetățenilor indieni de la două firme din Popești Leordeni și din Colonia Bod, județul Brașov, a anunțat, astăzi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).
Filip Stan
14 mai 2021, 16:15
Zece cazuri de pacienţi infectaţi cu tulpina indiană în România
INSP a anunțat vineri că până în 9 mai în România au fost identificate 10 cazuri de infectare cu linia genetică B.1.617.2 – tulpina indiană și care a generat situația actuală din această țară. Toate cazurile sunt la cetățeni indieni care lucrează la două firme din Popești-Leordeni (Ilfov) și în Colonia Bod, județul Brașov.
Inițial, INSP a transmis că îmbolnăvirile respective nu sunt cu tulpina dominantă a virusului, iar acum motivează că laboratorul care a realizat secvenţierile nu încărcase încă rezultatele analizelor în platforma mondială GISAID.
„Din informațiile disponibile la acel moment se cunoștea faptul că varianta identificată prin secvențiere avea doar una dintre cele două mutații prezente la B.1.617.1, ceea ce o face parțial asemănătoare cu cea care cauzase o creștere a numărului de cazuri în India.

Pe 11 mai 2021 Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a publicat un document în care menționează că Marea Britanie a înregistrat o creștere rapidă a numărului de detecții de B.1.617.1 și, într-o măsură mai mare, a B.1.617.2, asociată cu călătoriile în India și transmiterea comunitară ulterioară. ECDC a precizat, însă, că își menține evaluarea pentru B.1.617.1, B.1.617.2 și B.1.617.3 ca fiind variante de interes (VOI) și nu de îngrijorare (VOC), dar că va continua să monitorizeze în mod activ situația.

EXCLUSIV | Medicul Virgil Musta, avertisment privind apariţia unui nou val la pandemiei. „Depinde dacă apare o tulpină nouă”

În urma noilor informații apărute în documentul ECDC, INSP a publicat ieri, 13 mai 2021, pe site-ul propriu, un extras din acest document, precum și o sinteză a situației din România în care se precizează că până la data de 9 mai 2021 au fost identificate 10 cazuri cu linia genetică B.1.617.2, din care 3 provin din focarul din Colonia Bod, jud.Brașov, iar 7 din focarul de la Popești-Leordeni, jud.Ilfov. Toate cele 10 cazuri sunt cetățeni indieni.

Cu referire la diferența dintre cele 10 cazuri de COVID-19 confirmate cu linia genetică B.1.617.2 menționate astăzi pe site-ul INSP și un singur caz care apare în documentul ECDC, menționăm că analiza de situație a ECDC din data de 11 mai 2021 se bazează pe informațiile legate de tulpinile secvențiate existente într-o platformă mondială (GISAID). Încărcarea datelor în această platformă revine laboratoarelor care realizează secvențieri, și nu INSP. Diferența de 9 cazuri se explică prin faptul că laboratorul respectiv nu încărcase încă secvențele în platforma GISAID”, arată INSP.

Potrivit sursei citate, idiferent de varianta circulantă în România, măsurile de prevenire și control ale bolii sunt aceleași. O atenție deosebită, spun reprezentanții INSP, trebuie avută în ceea ce privește corecta lor implementare.
Ministerul Sănătății a fost informat permanent asupra tuturor cazurilor identificate, mai arată sursa citată.
Tulpina indiană în România. Adrian Marinescu: În India a ridicat multe probleme.Trebuie să fim prudenţi

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Harta mediilor de 10 la Evaluarea Națională 2024. Topul școlilor din România. Update
Capital.ro
S-a impus prin lege începând cu 1 iulie. Este obligatoriu în România să declari la stat
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Vestea momentului pentru o categorie de români! Data la care vor încasa mai mulți bani
Adevarul
EXCLUSIV Un expert de la Harvard explică de ce America are cei mai bătrâni candidați din istorie la alegerile prezidențiale
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Norii Shelf-Cloud, deasupra României. Când apare acest fenomen meteo rar
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer. Imagini uluitoare!
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Imagini apocaliptice în Grecia, din cauza incediilor de vegetație! Zeci de mii de turisti au fost evacuați din hoteluri
Capital.ro
Vor fi identificați și urmăriți. Iohannis a semnat legea. E imposibil să mai scape de acum
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Investigație: Dior și Armani sub administrare judiciară pentru exploatarea muncitorilor
MediaFlux
CONCEDIU PARENTAL pentru BUNICI! S-A DAT LEGE
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?