Zece lucruri care menține creierul sănătos. Dr. Leon Dănăilă este medicul care în 1982 a înființat prima secție de neurochirurgie din România. Recent, a punctat în podcastul lui Adrian Artene care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le facem pentru a asigura un mediu sănătos în care să funcționeze creierul nostru.
1. Alimentația, spune dr. Leon Dănăilă este primul aspect la care omul modern trebuie să fie atent, mai ales în aceste vremuri în care „oferta” nu este neapărat cea mai prietenoasă cu o stare de sănătate optimă.
„Mâncarea fast-food nu este benefică pentru organism. A fost un concurs acum un an de zile și pe primul loc a ieșit regimul mediteranean. Fructe de mare, legume și fructe. Foarte puțină carne, conține vitamina B12, dar cu foarte puțină grăsime.
Consumul de pește este important, dar nu în cantitate mare pentru că în această perioadă există o concentrație foarte mare de mercur în oceane și în apele curgătoare, iar mercurul în exces poate provoca boli grave. De reținut, însă, că excesele nu sunt sănătoase: legume, fructe, fructe de mare, carne de pește, chiar și carne de porc, dar în cantități moderate”, precizează medicul neurochirurg.
2. Pe locul 2, specialistul a încadrat exercițiile fizice și spune că un adult trebuie să facă minim 4.000 de pași pe zi.
3. Conform studiilor în domeniul medicinei, extrem de benefice pentru funcționarea optimă a creierului sunt cafeaua și ciocolată, însă și aici cu un amendament extrem de important: „Puțină cafea și puțină ciocolată. Maxim 3 ceșcuțe de cafea pe zi, nu o stacană cum se bea acum, sau foarte multă ciocolată cum se obișnuiește a fi dată copiilor. Puțin din fiecare”.
4. Alcool este și el trecut în lista elaborată de medic, dar și aici limita este importantă: „Alcoolul este permis până la 40 g în 24 de ore. 150 ml de vin este recomandat în 24 de ore, acest lucru este dovedit științific. Un om nu trebuie ținut la colț. Nu poate să mănânce numai legume și fructe. Omul trebuie să guste din fiecare.”
5. Satisfacția psihică este, iarăși, foarte importantă și determină o stare de spirit bună, o funcționare optimă a creierului. „Starea de supărare continuă duce la apariția tulburărilor de imunitate, și poate provoca, chiar, apariția cancerului”, continuă dr. Leon Dănăilă.
6. Spiritualitatea, credința sunt iarăși foarte importante și este bine ca ele să fie incluse în rutina zilnică.
7. Somnul nu trebuie uitat sau trecut cu vederea. O igienă bună a somnului este foarte benefică pentru organism și conform studiilor 6, 7 ore de somn în 24 de ore este minimul recomandat.
8. Muzica determină instalarea unei stări psihice bune, iar studiile arată că muzica lentă sau operele compuse de Mozart stimulează activitatea cerebrală.
9. În acest decalog al lucrurilor benefice pentru creier un loc important îl au relațiile. „Omul nu poate trăi singur, este social. Dacă nu are prieteni, dacă nu iese să se distreze, cu siguranță nu va avea o stare de sănătate optimă. Creierul are nevoie de această stare de relaxare”, explică în continuare profesorul Leon Dănăilă.
10. Pe locul 10, dar nu pe ultimul, este optimismul. S-a demonstrat știițific faptul că oamenii pesimiști au tulburări foarte mari care pot duce, chiar, la apariția cancerului.