Corpul uman are mecanisme de autovindecare, care pot lupta impotriva cancerului, preveni infectiile, proteja arterele coronariene si incetini imbatranirea. Insa de fiecare data cand sistemul nervos se afla in situatia de lupta sau fugi, mecanismele de autovindecare sunt oprite.
Amigdala este „declansatorul” semnalelor de alerta, dar ea nu a evoluat prea mult asa ca nu face diferenta dintre un pericol care pune viata in primejdie si un pericol imaginar creat de ganduri, sentimente sau credinte. Motiv pentru care amigdala iti poate sabota sanatatea fara ca macar sa fii contient de acest lucru.
Ce poti face, asadar pentru a evita activarea mecanismului lupta sau fugi in situatii de stres repetitiv? Iata cativa declansatori surprinzatori ai acestui mecanism si cum sa-i eviti.
Sentimentul de singuratate
Ca specie, suntem animale tribale, asadar dintr-o perspectiva a supravietuirii sa fii singur pentru prea multa vreme poate face ca amigdala sa activeze mecanismul de lupta sau fugi. Daca suntem dependenti de trib pentru a fi in siguranta, sentimentul de singuratate face amigdala sa declanseze sistemul de alarma. Exista dovezi stiintifice care sugereaza ca persoanele care fac parte din comunitati in care membrii se sprijina reciproc au o rata a bolilor de inima mai mica comparativ cu persoanele singure.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.