10 persoane au fost reţinute în dosarul cărnii stricate şi urmează să fie prezentate în faţa instanţei cu propunerea de arestare preventivă.
Potrivit DIICOT, un inspector din cadrul OPC Cluj este suspectat pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă şi constituire de grup infracţional organizat. Inspectorul este suspiciunea că a pretins şi a primit foloase materiale (produse de carmangerie) de la un alt inculpat în dosar cu scopul de a interveni pe lângă un inspector din cadrul OPC Bistriţa Năsăud, pentru a aplica sancţiunea avertismentului la o societate comerciala datorită încălcării unor prevederi legale privind punerea în vânzare a produselor din carne printr-un magazin de desfacere.
De asemenea, un consilier în cadrul A.N.S.V. este urmărit penal, suspectat fiind pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului. Procurorii susţin că după ce a luat la cunoștință despre faptul că urmează a se efectua un control la magazinele aparținând unei societăți comerciale, privind punerea în vânzare a produselor de carne alterate, consilierul ANSV a anunţat administratorul societăţii comerciale asigurându-i acestuia timpul necesar pentru a ascunde marfa alterată.
Procurorii DIICOT au descins miercuri la mai multe firme care reambalau carne stricată şi o introduceau din nou în magazine. Din această afacere, mafia alimentară a scos un profit de peste 100 de milioane de euro.
Carnea era importată prin firme din Uniunea Europeană şi adusă în depozitele din Bucureşti. Aici, data expirării era modificată, carnea era reambalată, apoi trimisă în magazine.
Peste 100 de controale s-au făcut la mai multe depozite de carne din Bucureşti, Iaşi, Bistriţa şi Cluj.
„Au fost identificate cinci TIR-uri a câte 20 de tone, în total, 100 de tone de macrou, cu încadrare a termenului, dar cu caracteristici necorespunzătoare ale produsului. Toate aceste produse ajungeau în supermarketuri„, a declarat preşedintele interimar al ANPC, Marius Alexandru Dunca.
„Când există evaziune fiscală şi încă e foarte mare, e posibil ca marfa necontrolată să fie pusă în vânzare. Singurii vinovaţi sunt cei care practică evaziunea fiscală şi care, dincolo de câştigul personal, pun în pericol vieţile oamenilor„, a spus Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.
În total, au fost scoase definitiv de la comercializare 129 de tone de carne şi produse din carne: mici, tobă, aripi şi pipote de pui, peşte congelat. Controalele vor continua toată săptămâna, în toate hipermarketurile din ţară.
CITEŞTE ŞI: Mănăstireanu (ANSVSA): Nu e niciun indiciu că ar fi ajuns în magazine carne provenită de pe piaţa neagră