Zece ponturi pentru a creşte autonomia bateriei telefonului tău

Cei mai mulţi utilizatori de smartphone se plâng de autonomia scăzută a bateriei, iar producătorii nu au găsit o soluţie pentru această problemă.
Laurenţiu Matache
21 feb. 2012, 09:08
Zece ponturi pentru a creşte autonomia bateriei telefonului tău

Anul trecut în România s-au comecializat peste 700.000 de telefoane inteligente, iar pentru 2012 se estimează un volum de 900.000 de unităţi. Dacă producătorii nu au venit cu o soluţie favorabilă, iată câteva sfaturi pentru a creşte autonomia.

Există câteva sfaturi pentru utilizatorii de smartphone-uri care doresc să sporească autonomia bateriei dispozitivelor inteligente. Majoritatea se referă la utilizarea moderată a funcţiilor şi la protejarea telefonului care consumă rapid resursele de putere. Iată câteva sfaturi oferite de Gabriel Pereş, sales director la Flanco:

  • În primul rând, deşi poate suntem tentaţi să folosim 3, 4, 5 aplicaţii în acelaşi timp  – e-mail, browser, aplicaţie de Facebook şi Bluetooth, telefonul va consuma resurse dedicate pentru fiecare dintre acestea, ceea ce reduce semnificativ durata de funcţionare a telefonului. Este indicat să folosim funcţiile pe rând, pentru că oricum putem lucra mai concentraţi pe doar una dintre aplicaţii. Mai mult, recomandăm ca unele funcţii specifice, care sunt utile doar în anumite situaţii, să rămână nepornite până când avem nevoie ele: spre exemplu, Bluetooth şi GPS.
  • Luminozitatea ecranului este un alt aspect care consumă destul de multe resurse, mai ales în cazul în care smartphone-ul beneficiază de un ecran generos. Diminuaţi gradul de luminozitate a ecranului şi autonomia va creşte semnificativ. Unele sisteme de operare (de ex iOS) permit ajustarea automată a luminozităţii folosind un senzor special (pus pe faţa telefonului care adaptează lumina ecranului în funcţie de cea înconjurătoare).
  • Background-urile animate consumă, de asemenea, multă putere. Cu cât cereţi mai mult de la propriul smartphone, cu atât mai multe resurse va utiliza.
  • Vibraţiile sunt un alt element care diminuează autonomia telefonului. Porniţi funcţia de vibraţii doar când situaţia o cere – într-o întâlnire, spre exemplu; în restul timpului folosiţi ringtone-ul obişnuit al telefonului, care consumă mult mai puţină energie decât vibraţiile. Pentru cei pasionaţi de jocuri trebuie ştiut că unele jocuri folosesc vibraţiile pentru a sublinia anumite efecte din joc. Dacă dezactivaţi vibraţiile şi din jocuri, bateria telefonului va ţine mai mult.
  • În timpul deplasărilor, când nu folosim telefonul (un drum mai lung până la birou; o excursie de o zi etc), este indicat să oprim funcţia de wi-fi. Altfel, wi-fi-ul va căuta continuu o reţea, ceea ce reduce autonomia semnificativ. Aceeaşi recomandare este valabilă şi pentru funcţia Bluetooth, dacă nu aveţi un handsfree pe Bluetooth, puteţi să-l ţineţi oprit tot timpul pentru a mai salva baterie.
  • Serviciile precum e-mail-ul, widget-urile de Facebook, Twitter sunt setate să se sincronizeze automat; dacă reducem frecvenţa de sincronizare, putem creşte durata de viaţă a bateriei cu până la 50%. O altă recomandare, pentru cei care folosesc serviciul de e-mail pe mobil, este să-şi seteze verificarea e-mail-ului o dată pe oră sau chiar mai rar (aceasta dacă nu este foarte important să-l primească  în timp real). Valoarea default este de 15 minute la anumite telefoane şi consumă destul de mult din capacitatea bateriei.
  • Aplicaţiile de tip messeging (ex.: Yahoo Messenger), dacă sunt lăsate să ruleze în background şi sunt conectate la server, vor face trafic aproape continuu, scurtând foarte mult durata de viaţă a bateriei. De asemenea, şi jocurile care solicită o conexiune de internet pot să rămână în background pentru a primi diverse schimbari de status din joc şi astfel cresc consumul de baterie.
  • Dacă telefonul dumneavoastră are multe aplicaţii care fac trafic (ex.: Facebook, Twitter, Yahoo, etc) şi dispuneţi acasă şi de o conexiune WiFi, este mai bine pentru bateria telefonului dacă traficul se face prin WiFi decât prin 3G.
  • Smartphone-urile Android beneficiază şi de funcţia Power Saver Mode, care previne actualizarea aplicaţiilor în mod automat, reduce luminozitatea ecranului, dezactivează animaţiile de pe ecran şi opreşte vibraţiile. Utilizaţi această funcţie şi folosiţi bateria pentru un timp mai îndelungat.
  • În timp, bateria, după mai multe cicluri de încărcare/descărcare îmbătrâneşte şi ţine din ce în ce mai puţin. Din acest motiv, se recomandă schimbarea ei o dată la câţiva ani. Tot din acest motiv, dacă încărcaţi bateria până la 100% măcar din când în când, va scădea numărul de încărcări necesare, pe o perioadă mai lungă timp.

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
Playtech.ro
ȘOC! Artista care și-a cumpărat LOC DE VECI: ”Am statuie, mă așteaptă!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Amenințări cu moartea pentru Trump. Cine a întreținut „climatul de ură”, de fapt
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care dentista găsită moartă în propriul cabinet din Brăila voia să-și cumpere un pistol. Femeia în vârstă de 41 de ani ar fi primit mai multe amenințări cu moartea
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Nicolae Ciucă: România Poate Prelua Postul de Comisar European pe Economie sau Extindere
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'