Zece recomandări pentru o stare bună de sănătate

Renunţarea la fumat, prevenirea cancerului, a bolilor infecţioase şi diabetului zaharat, menţinerea stării de sănătate fizică şi mintală, precum şi participarea la viaţa socială sunt recomandările pentru a avea o stare bună de sănătate şi la bătraneţe, transmise cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii.
Romania TV
07 apr. 2012, 10:14
Zece recomandări pentru o stare bună de sănătate

Ziua Mondială a Sănătăţii este celebrată în fiecare an începând din 1950, pe o temă care evidenţiază o problemă majore de sănătate publică la nivel global.

În acest an, Ziua Mondială a Sănătăţii are ca temă sănătatea şi îmbătrânirea. Aceasta coincide şi cu marcarea anului 2012 ca Anul european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii (AEIA), sub auspiciile Comisiei Europene.

În această săptămână, Ministerul Sănătăţii, prin specialiştii departamentelor de promovare a sănătăţii din direcţiile de sănătate publică, în colaborare cu parteneri de la nivel local, au desfăşurat o campanie de promovare a Zilei Mondiale a Sănătăţii, desfăşurată în 2012 sub sloganul „O stare bună de sănătate adaugă viaţă anilor – vârstnici sănătoşi, activi şi fericiţi!”.

„Scopul acesteia a fost acela de implicare a autorităţilor responsabile, de la decidenţi până la politicieni, precum şi a membrilor societăţii, vârstnici dar şi tineri, pentru a ajuta la protejarea şi îmbunătăţirea stării de sănătate o dată cu îmbătrânirea, a acţiona în scopul creării unei societăţi care apreciază şi recunoaşte vârstnicii ca fiind resurse valoroase şi susţine participarea lor deplină în societate”, potrivit MS.

Mesajele cheie ale campaniei au fost: „Vârstnicii reprezintă membrii valoroşi ai societăţii. Combaterea discriminării de vârstă este apanajul societaţilor avansate”, „Comunităţile care acordă aprecierea cuvenită vârstnicilor şi încurajază participarea lor activă la viaţa socială sunt mai bine pregătite pentru încercările viitorului”, „Sistemele de sănătate şi sociale trebuie adaptate nevoilor unei populaţii vârstnice în continuă creştere”, „Prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos pe tot parcursul întregii vieţi puteţi avea o bătrâneţe activă, sănătoasă şi fericită”.

De asemenea, au fost transmise zece recomandări pentru a avea o stare bună de sănătate şi la bătrâneţe: „Menţineţi-vă TA în limite normale! Renunţaţi la fumat! Preveniţi şi detectaţi precoce cancerul! Protejaţi-vă de bolile infecţioase! Preveniţi diabetul zahara (DZ) II! Scădeţi valoarea colesterolului! Fiţi activi pentru a vă îmbunătăţi starea de sănătate! Menţineţi-vă o stare bună de sănătate a musculaturii, oaselor şi articulaţiilor! Participaţi la viaţa socială! Menţineţi-vă o stare bună de sănătate mintală!”.

În ultimele decenii, analiza datelor a indicat accelerarea îmbătrânirii populaţiei, ridicând astfel semnale de alarmă privind consecinţele acestui proces. Speranţa de viaţă este în creştere, ratele de fertilitate sunt în scădere, iar generaţiile născute în perioadele de maximă fertilitate sunt pe cale de a ieşi din activitate, urmând să mărească, în viitorul apropiat, numărul pensionarilor. Existenţa acestor factori a condus la dezbateri privind modul în care statele membre ale Uniunii Europene vor face faţă impactului pe care modificarea structurii pe grupe de vârstă a populaţiilor îl va avea asupra finanţelor publice, a numărului de salariaţi, creşterii economice şi a altor „zone” ale politicului.

La nivel global, din 1980 şi până în prezent numărul persoanelor cu vârste de peste 60 de ani s-a dublat, estimându-se că până în 2050 acestea vor depăşi numeric copiii sub 14 ani. De asemenea, numărul persoanelor cu vârste de peste 80 de ani va fi până în 2050 de 395 de milioane, de patru ori mai mare decât astăzi.

Potrivit estimărilor specialiştilor, populaţia din Regiunea europeană OMS va creşte de la 894 de milioane în 2010 la 910 milioane în 2020, dar până în 2050 va reveni la nivelul actual. Numărul persoanelor cu vârste de peste 85 de ani va creşte de la 14 milioane în 2010 la 19 milioane în 2020 şi la 40 de milioane până în 2050.

Ponderea persoanelor de 60 ani şi peste şi a celor de 80 ani şi peste va fi în creştere în majoritatea ţărilor europene. Cu excepţia unor ţări, printre care Bulgaria, Danemarca şi Suedia, majoritatea statelor se vor menţine în primele 10 poziţii ca procent al populaţiei de 60 ani şi peste şi în 2030. În 2060, doar Bulgaria revine în acest top, restul fiind ţări noi, ceea ce semnifică faptul că, la sfârşitul orizontului de prognoză, în unele ţări procesul se va ameliora, iar în altele va lua amploare.

În anul 2060, României va fi pe poziţia a treia, cu 41 la sută din totalul populaţiei format din persoane de 60 ani şi peste.

Şi populaţia de 80 ani şi peste va creşte în următorii ani, ajungând, la nivelul UE-27, în 2030 şi 2060 la 35,3 milioane (7%), respectiv 61,4 milioane (12,1) faţă de 23,3 milioane (4,6%) în 2010. Procentul femeilor de 80 ani şi peste în total femei, în anul 2030, respectiv 2060, va reprezenta 8,7%, respectiv 14,1% faţă de 6% în 2010, fiind net superior procentului bărbaţilor de 80 ani şi peste: 5,2% – 2030, 10,2% – 2060, respectiv 3,2% – 2010.

Cu excepţia Greciei, MArii Britanii şi a Spaniei, majoritatea ţărilor se vor menţine în primele zece poziţii ca procent al populaţiei de 80 ani şi peste şi în 2030. La orizontul anului 2060, majoritatea ţărilor vor ieşi din top, fiind înlocuite de altele noi, Finlanda fiind singura ţară care îşi va păstra poziţia în clasament în toţi anii selectaţi pentru analiză.

În 2060, Romania va fi pe poziţia a cincea, cu 13,1% din totalul populaţiei format din persoane de 80 ani şi peste această vârstă.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Animalul rar care a fost surprins pe teritoriul României. Vânează alături de pereche și sunt deosebit de agresivi. Unul dintre parteneri sperie prada şi o conduce spre celălalt
Capital.ro
Retragere bani cash la ATM. Schimbare în premieră pentru cine scoate numerar de pe card
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Ultimul boem al secolului XX. S-a stins singur și trist, înconjurat doar de pisicile sale
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Amendă între 600-1.000 de lei. Românii au interzis. Se aplică de duminică, 24 Noiembrie
StirileBZI
Schimbări importante pentru pensionarii cu venituri mici: Cu cât crește indemnizația socială de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Elevii înotători din Constanța se confruntă cu lipsa apei calde din cauza datoriilor Palatului Copiilor
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni