Zece reguli de respectat în postul Paștelui. Te vei ține departe de boli și probleme

Zece reguli de respectat în postul Paștelui. Această perioadă înseamnă renunțarea la alimentele de origine animală (carne, lactate, ouă), la pește (se consumă doar în anumite zile), dar și la alcool. Dacă ții cont de sfaturile de mai jos, te vei ține departe de boli și probleme.
Alina Costache
02 apr. 2024, 17:19
Zece reguli de respectat în postul Paștelui. Te vei ține departe de boli și probleme
Zece reguli de respectat în postul Paștelui

Zece reguli de respectat în postul Paștelui. Această perioadă nu este foarte ușoară din punct de vedere alimentar, mai ales dacă se consumau foarte mult produse de origine animală. De aceea, trebuie să ai mare grijă la ceea ce mănânci.

Citește și: Hummus cu sfeclă roșie! Rețeta de milioane perfectă pentru Postul Paștelui! Se face în doar câteva minute și este foarte ieftină

Zece reguli de respectat în postul Paștelui

1. Consumați alimente de sezon

Una dintre regulile importante ale unei diete echilibrate este consumul alimentelor în sezon. Iar perioada Postului Paștelui coincide cu cea a sezonului primelor verdețuri. Așa că salatele și frunzele verzi (leurda, urzicile, pătrunjelul, spanacul, usturoiul verde, ceapa verde,) pot fi incluse zilnic în alimentația de post pentru că sunt bogate în vitamine, minerale și fibre.

În plus, spanacul conține folat, element care oferă protecție cardiovasculară. Conținutul de fibre al verdețurilor le face benefice în menținerea unui bun tranzit intestinal și în reducerea riscului de cancer colorectal.

2. Includeți în alimentație surse bune de proteine

Alături de lipide și carbohidrați, proteinele reprezintă baza unei diete echilibrate. Aceasta trebuie să conțină între 45 și 65 % surse de carbohidrați, între 10 și 35 la sută surse de proteine și între 20 și 35 la sută surse de grăsimi, iar procentele trebuie să țină cont de parametrii fiecărei persoane în parte (vârstă, sex, probleme de sănătate, tip de activitate fizică).

3. Optați pentru sursele de carbohidrați sănătoși

Alimentele care conțin carbohidrați reprezintă principala sursă de energie pentru organismul uman, dar și principala sursă de nutrienți pentru creier care are nevoie de glucoză.

În perioada postului, există tendința de a compensa sursele de proteine animale prin suplimentarea surselor de carbohidrați sau de grăsimi vegetale. Deși proteinele și carbohidrații au tot 4 calorii pe gram, unele alimente cu carbohidrații pot duce la excese alimentare, mai ales daca au carbohidrați cu absorbție rapidă. Aceștia provoacă fluctuații rapide ale glicemiei și pot întreține senzația de foame.

4. Alegeți moduri de gătire sănătoase

Preparatele la cuptor, la aburi, trase în tigaie cu puțin ulei sau făcute la grătar sunt cele mai sănătoase opțiuni pentru gătit, în detrimentul prăjirii sau fierberii excesive. În plus, cu cât sunt ținute mai puțin în ulei, alimentele conțin mai puține calorii și nu pun în pericol sănătatea. În aceste condiții, ideal este ca perioada de post să abunde în combinații de frunze verzi cu legume gătite în vase non aderente, cu puțin ulei, la cuptor, pe foaie de copt sau pe grătar.

5. Citiți cu atenție etichetele produselor de post

Pe piață, există o varietate de produse care pot fi o opțiune la îndemână în zilele în care persoanele care țin post nu au timp să gătească. Însă etichetele acestor produse trebuie citite cu atenție, iar alimentele procesate trebuie consumate cu măsură pentru că pot avea multe calorii.

De aceea, la modul ideal, orice persoană ar trebui să știe care este numărul optim de calorii pe care ar trebui să-l respecte într-o zi pentru a-și menține greutatea optimă. Iar acest număr de calorii ar trebui respectat și în post.

6. Consumați cu măsură sursele de grăsimi sănătoase

Sursele de grăsimi bune nu ar trebui să lipsească din nicio dietă echilibrată. Se știe că cele mai bune surse de grăsimi, pe lângă pește, sunt nucile, avocado, uleiurile presate la rece și semințele. Însă și aici este nevoie de precauție maximă întrucât 1 gram de grăsime are 9 calorii.

Așadar, nucile și semințele trebuie consumate cu atenție, nu mai mult de 20-30 de grame pe zi. În zilele de post în care sunt permise uleiurile, ideal ar fi ca acestea să fie adăugate crude, în salate. Atenție însă la cantități: o lingură de ulei are aproximativ 100 de calorii.

7. Apelați la condimente pentru a da gust preparatelor de post

Deși este o perioada în care se recomandă evitarea exceselor alimentare, aceasta nu înseamnă că preparatele de post nu pot fi savuroase. Salatele, mâncărurile de legume și pateurile vegetale pot fi preparate în casă și pot căpăta un gust deosebit dacă au din belșug verdețuri aromatice și condimente (mărar, pătrunjel, oregano, cimbru, salvie, piper, chimen, turmeric, coajă de lămâie).

În plus, adaosul de ulei din mâncărui poate fi compensat adăugând în preparatele de post suc de roșii, pastă de ardei capia, zeamă de lămâie, oțet din cidru de mere sau pastă miso. Astfel, preparatele de post vor avea un număr mic de calorii prin comparație cu cele gătite cu ulei de belșug.

8. Preparați cartofii cât mai sănătos

În tradiția culinară autohtonă, cartoful reprezintă unul dintre cele mai accesibile alimente în perioada postului, alături de pâine și fasole. De-a lungul timpului, consumul excesiv de cartofi prăjiți a fost asociat cu obezitatea, dar și cu un risc cardiovascular crescut din cauza grăsimilor periculoase asociate prăjirii.

9. Inspirați-vă din bucătăriile etnice pentru a mânca sănătos în post

Preparatele vegetariene fac parte din tradițiile culinare ale multor popoare. Iar globalizarea a făcut ca accesul la condimente și ingrediente din America de Sud, Asia, Africa sau Orientul Mijlociu să fie extrem de ușor.

Astfel, preparate sănătoase de post pot fi hummusul, pasta de avocado, couscous-ul cu legume, supele thailandeze vegetariene, supa miso sau curry-ul vegetarian. La ora actuală, toate ingredientele pentru aceste mâncăruri se găsesc și în magazine din România.

10. Optați pentru varietate alimentară

Una dintre condițiile unui regim alimentar echilibrat este varietatea. Iar aceasta este cu atât mai importantă în post pentru a evita consumul de alimente superprocesate, hipercalorice din supermarket. Așadar în post ingredientele vegetale trebuie consumate alternativ.

La fel trebuie alternate modurile de preparare și texturile. De exemplu, sfecla roșie poate fi consumată în ciorbe, dar poate fi și ingredientul unui humus cu pastă de susan, năut și zeamă de lămâie.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Este ordin de la UE pentru toți șoferii din Europa! Intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Român condamnat la închisoare în Marea Britanie pentru trafic de imigranți ilegali. A fost prins cu patru vietnamezi în mașină
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Vestea care le strică sfârșitul de an românilor. Totul se schimbă de la 1 ianuarie
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Cât costă o noapte de cazare la hotelul de 5 stele în care Andra și Cătălin Măruță au petrecut Crăciunul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dispar banii cash? Limită pentru cei care retrag numerar de la ghișeu sau de la bancomate
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Zelenski solicită Statelor Unite mărirea ajutorului militar pentru Ucraina
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)