Fie dezamăgirea, fie tentaţia unor sinecuri bine plătite la stat i-a făcut pe unii parlamentari să demisioneze.
Înaintea introducerii votului uninominal, locurile rămase libere prin demisie erau ocupate imediat de către următorii aflaţi pe lista partidului de care aparţinea parlamentarul demisionar.
Votul uninominal a complicat situaţia în sensul că impune organizarea de alegeri parţiale în colegiul vacant. Astfel au ajuns în Parlament deputaţii Mariana Câmpeanu (PNL), Florin Tătaru (PSD), Teo Trandafir (PDL) şi Adrian Rădulescu (PDL).
Pe măsură însă ce se apropie finalul legislaturii, un numări crescând de parlamentari au renunţat la funcţie, iar Guvernul a tergiversat convocarea alegerilor parţiale. Actualmente, sunt 8 locuri vacante de deputat şi 2 de senator.
Deşi Legea electorală prevede ca alegerile parţiale să fie organizate în 90 de zile de la vacantarea unui loc de parlamentar, apropierea alegerilor a făcut ca Guvernul să tergiverseze organizarea alegerilor, în lipsa unei decizii a coaliţiei de guvernământ privind convocarea la urne a electoratului din colegiile fără parlamentar.
Potrivit articolului 48, alineatul 17 din Legea electorală, „alegerile parţiale se organizează doar dacă nu ar urma să aibă loc cu mai puţin de şase luni înainte de termenul stabilit pentru alegerile parlamentare”. Teoretic, timp ar mai fi, însă apropierea alegerilor generale face un post de deputat pe doar câteva luni face această funcţie foarte puţin ispititoare.
Liderul de grup al deputaţilor PDL, Mircea Toader nu crede că mai au rost alegeri parţiale. „Eu unul nu aş susţine, e o cheltuială fără rost a statului. Pentru un mandat de 6-7 luni… Cine se duce? Nici nu cred că am găsi candidaţi”, a declarat Toader pentru RTV.NET.
Însă omologul său de la PSD, Mircea Duşa, reclamă faptul legea a fost încălcată deoarece Guvernul trebuia ca, în 90 de zile de la vacantare, să organizeze alegeri în colegiile respective. „Guvernul avea această obligaţie şi nu a respectat-o. A comis un abuz. Mi-aţi dat o idee să pot face luni scandal pe tema asta”, a declarat Duşa pentru RTV.NET.
În octombrie 2011, Doru Claudian Frunzulică (UNPR) a demisionat din Camera Deputaţilor pentru a deveni, cu un mandat de 5 ani, membru în Comisia de Supraveghere a Asigurărilor. Atunci opoziţia a acuzat că numirea sa a fost „plata trădării”, deoarece în iunie Frunzulică demisiona din PSD pentru a intra în partidul lui Gabriel Oprea.
Tot în octombrie, deputatul UDMR Petru Lakatos a fost numit consilier la Curtea de Conturi pentru 9 ani, durată mai mare decât cea a două mandate de deputat.
Tot sinecurile au subţiat rândurile senatorilor puterii. Gyerko Laszlo (UDMR) fost numit la începutul anului consilier la Consiliul Concurenţei, iar Mircea Cinteză (PDL) a dat funcţia de senator pentru un loc în Colegiul Medicilor Bucureşti.
În februarie, Adriana Săftoiu (PNL), deputat de Prahova, a demisionat din Parlament afirmând în ultimul său discurs în plen că este dezamăgită de modul în care forul legislativ îşi face treaba şi, mai ales, de prestaţia deputaţilor aflaţi la primul mandat.
Tot atunci, deputatul de Cluj Vasile Soporan (UNPR) a anunţat că demisionează invocând considerente personale.
Săptămâna aceasta, pedelistul Dragoş-Adrian Iftime, deputat de Vaslui, a demisionat, fără a oferi o explicaţie publică pentru gestul său.
Problemele de sănătate au fost menţionate de către Teo Trandafir. De altfel, aceasta a intrat mai târziu în Parlament, fiind aleasă în colegiul 19 Bucureşti, în urma demisiei Danielei Popa (PC) pentru un post la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, în ianuarie 2010. Nici succesoarea sa, Teo Trandafir (PDL), nu a apucat să reprezinte prea mult interesele celor din colegiu. A reuşit să-şi irite colegii de partid votând în favoarea unei moţiuni de cenzură a opoziţiei şi apoi boala a ţinut-o departe de Palatul Parlamentului. Finalmente, a demisionat după ce nu mai fusese văzută la Camera Deputaţilor mai bine de un an.
În fine, au existat şi două decese. Locul vacant de cel mai multă vreme este cel ocupat anterior de către Liana Dumitrescu, care a murit în ianuarie 2010. Din punct de vedere legal, locul ei este singurul care nu poate fi ocupat deoarece reprezenta comunitatea macedoneană şi era aleasă la nivel naţional. Tot prin deces, al lui Pàlfi Mozes Zoltan, în august 2011, a fost vacantat un mandat de deputat de Cluj.