Autoritățile afirmă că blocajul este cel mai mare din istorie. Animalele riscă să moară de foame şi de sete, a declarat Gabriel Păun, directorul pentru Europa al organizației „Animal International”, la Digi 24.
„Blocajul este cel mai mare din istorie şi a survenit marţi 23 martie în urma eşuării Ever Given, cel mai mare cargo din lume care măsoară 400 metri lungime, cântăreşte 220 mii tone şi a blocat canalul Suez pe întreaga sa lăţime. În ciuda eforturilor permanente ale autorităţilor egiptene, nava nu a putut fi mişcată şi nu se ştie când va fi remediată situaţia”, a transmis, sâmbătă, Animals International.
Ar putea fi vorba despre cea mai mare tragedie maritimă din istoria omenirii, a mai spus directorul organizației.
”Situaţia în Suez este critică şi riscă să devină cea mai mare tragedie maritimă din istoria omenirii care implică animale vii. Dacă animalele rămân fără apă şi hrană atunci vor începe să se împingă unele în altele şi vor muri toate. A fost cazul celor 14.800 de oiţe din România de pe vaporul Trust 1 în drum spre Iordania acum câţiva ani. Toate au murit când nava a rămas fără apă de băut”, a declarat Gabriel Păun, directorul UE al Animals International.
România se află deja în vizorul Comisiei Europene care a constatat probleme majore după tragedia din portul Midia.
„Tragedia de la Midia, din noiembrie 2019, când vaporul Queen Hind s-a răsturnat, omorând peste 14.500 de animale a traumatizat o lume întragă care a văzut imaginile ce nu fac cinste ţării noastre. Singura şansă să evităm o situaţie şi mai gravă este ca România să suspende imediat exportul cu animale vii, să cheme înapoi toate vapoarele cu animale care aşteaptă intrarea în Suez şi să înceapă cu această ocazie exportul de carne în loc de animale vii. Ar fi un comerţ care ar anula suferinţa inutilă a animalelor şi ar fi mai rentabil economic pentru România”, a mai afirmat Păun.
Nava lungă de 400 de metri a lovit, în urmă cu câteva zile, unul dintre malurile Canalului Suez. Din cauza incidentului, una dintre cele mai importante rute comerciale internaționale a fost blocată complet, generând pierderi de aproape 10 miliarde de dolari pe zi. Peste 200 de nave au fost nevoite să aștepte deblocarea rutei, iar pentru a limita pierderile unele ambarcațiuni au fost redirecționate pe ruta mai lungă, cea care înconjoară continentul african.
Nava care blochează Canalul Suez de cinci zile a fost mișcată puțin astăzi, însă nu se știe exact când va putea fi adusă pe linia de plutire. Este nevoie de degajarea a cel puțin 20 de mii de metri cubi de pământ și nisip pentru a debloca cargoul uriaș.
Autoritățile egiptene au spus inițial că nava a eșuat din cauza vântului puternic, dar acum susțin că e vorba despre o eroare umană de pilotaj.
„Canalul este dificil din punct de vedere al timpului. Ai nevoie de 16 ore ca să-l parcurgi, este o zi lungă, cu evoluții de durată… am trecut prin el cu diverse tipuri de nave similare cu Ever Given. Când te confrunți cu un astfel de vânt puternic, trebuie să anticipezi și să corectezi cursul navei, pentru a compensa forța vântului. Deci devine dificil, te poți confrunta cu furtuni de nisip, pierzi din vizibilitate, trebuie să te bazezi pe radar”, a spus Morgan McManus, căpitan Marina SUA.
Întrebat despre cauza producerii acestui incident, McManus a declarat: „În opinia mea, probabil este vorba de un element uman, pilotul sau cârmaciul au pierdut cumva controlul.”