Protest la bustul gol în faţa Ministerului de Finanţe

Peste 40 de beneficiari ai proiectelor POSDRU s-au dezbrăcat de cămăşi, joi, în faţa Ministerului Finanţelor, într-un gest simbolic prin care au dorit să atragă atenţia guvernanţilor asupra situaţiei dramatice în care au ajuns din cauza blocării finanţărilor.
Romania TV
22 nov. 2012, 11:08
Protest la bustul gol în faţa Ministerului de Finanţe

Protestatarii au venit în faţa Ministerului Finanţelor Publice (MFP) îmbrăcaţi în cămăşi şi tricouri albe pe care era înscripţionat mesajul „Dau cămaşa de pe mine”. Aceştia s-au dezbrăcat de cămăşi şi tricouri şi le-au strâns într-un sac pe care l-au lăsat la Registratura Ministerului Finanţelor, fiind adresat ministrului Florin Georgescu, împreună cu memoriul denumit „Cod roşu de îngheţ al proiectelor europene: iresponsabilitate guvernamentală şi întârzieri foarte mari ale plăţilor.

În document, protestatarii îl invită pe ministrul Finanţelor să ia act de pericolul încetării unui număr important de proiecte din cadrul POSDRU.

„În condiţiile în care autoritatea de management continuă să întârzie rambursările, implementatorii acestor proiecte se află în imposibilitatea de a mai avansa fonduri proprii pentru desfăşurarea activităţilor. Vă solicităm reluarea de urgenţă a plăţilor pentru aceste proiecte, în contextul în care este în responsabilitatea statului membru să asigure continuarea implementării şi respectarea contractelor”, se arată în memoriul depus la Ministerul Finanţelor.

Înaintea protestului, beneficiarii de fonduri europene au organizat o conferinţă de presă în care au explicat situaţia dramatică în care au ajuns mii de firme şi organizaţii neguvernamentale care au obţinut finanţare pentru a implementa proiecte.

Florin Pogonaru, de la Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România, a declarat că Guvernul nu înţelege că trebuie să-şi îndeplinească responsabilităţi asumate prin contractele de finanţare şi din acest motiv se închid proiecte şi locuri de muncă fără ca Guvernul să-şi asume vreo responsabilitate.

Oana Preda, directorul CeRe, a atras atenţia asupra faptului că multe organizaţii neguvernamentale şi firme care nu au avut niciodată datorii la stat se trezesc cu conturi blocate pentru că au ajuns în imposibilitatea de a-şi achita datoriile, dar asta în condiţiile în care statul este dator vândut lor.

Florin Pogonaru a mai spus că după câţiva ani în afaceri ajungi să spui că le-ai văzut pe toate şi că deşi a plecat către fondurile europene cu realism, fără să-şi facă iluzii, ceea ce s-a întâmplat în realitate întrece orice imaginaţie şi orice logică a afacerilor.

„Am ajuns în situaţia în care statul punea TVA asupra CAS, s-a depăşit logica oricărui angajament de plată şi logica oricărui sistem de penalizare. Avem firme care de 20 de ani au avut o activitate corectă şi acum au conturi blocate de ANAF şi sunt în pragul falimentului”, a mai spus Pogonaru.

Din punctul său de vedere, marea problemă pentru următorul ciclu de finanţare va fi că nu vor mai exista beneficiari, pentru că nu va mai exista disponibilitatea de a accesa aceste fonduri.

„Eu, pentru viitor, nu mă mai ating de fonduri europene (…) Vrem să vedem mai întâi că sistemul merge”, a spus Pogonaru.

Preşedintele Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta, Liviu Mihaiu, a declarat că organizatorii au ales să protesteze la Ministerul de Finanţe pentru că ministrul Georgescu este principalul responsabil pentru acest blocaj.

„Domnul Orban face figuraţie, nu are nicio putere, drept pentru care îi cerem demisia”, a spus Mihaiu.

Organizatorii acţiunii de protest susţin că este inexplicabil faptul că Guvernul nu ia nicio măsură pentru asigurarea funcţionării acestor proiecte, în condiţiile în care aprobă plăţi de 12 milioane de lei pentru reparaţii ale lăcaşelor de cult sau ajutoare de stat pentru diverse companii.

„În acest moment, peste 1.500 de proiecte de finanţare europenă înregistrează întârzieri pentru plată, cu risc de faliment pentru 3.000 de organizaţii şi companii care au semnat contracte de finanţare cu autorităţile de management. După peste şase luni de întârziere a plăţilor implementatorii se află în situaţia de a sista proiectele începute şi de a-şi concedia angajaţii”, se arată în memoriu transmis ministrului de Finanţe.

Protestatarii au reclamat în documentul depus la minister că, la sfârşitul lunii septembrie, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Europene Răzvan Cotovelea a anunţat că MFP va vira 475 de milioane de lei pentru plăţi în cadrul POSDRU, însă în realitate la începutul lunii octombrie s-au virat doar 209 milioane de lei.

Aceştia i-au semnalat ministrului Finanţelor problemele grave din administrarea POSDRU, care conduc la faliment beneficiarilor, printre acestea fiind nerespectarea termenului contractual de 45 de zile de plată a cererilor de rambursare şi lipsa de alocări din bugetul naţional a sumelor necesare unui flux constant de plăţi către implementatorii de proiecte, lipsa de transparenţă în alocarea fondurilor şi decizii de management arbitrare, dar şi faptul că miile de implementatori şi zecilor de mii de beneficiari ai proiectelor POSDRU îşi pierd orice încredere că Guvernul actual îşi doreşte ca acest program de finanţare să ajute societatea românească.

În memoriu se solicită în regim de urgenţă alocarea de fonduri pentru plata cererilor de rambursare întârziate peste limita termenului contractual de 45 de zile, alocarea de fonduri din bugetul naţional pentru viitoarele cereri de rambursare şi asumarea unor măsuri financiare clare pentru cheltuielile din proiectele europene până la momentul efectuării plăţilor de către CE şi reluarea de urgenţă a plăţilor către beneficiarii monitorizaţi de Organismul Intermediar de la MECTS şi reformarea acestui organism intermediar.

Protestatarii mai cer ministrului Finanţelor derogare de la plata penalităţilor aferente neplăţii taxelor şi impozitelor a implementatorilor POSDRU, cărora statul le datorează plata cererilor de rambursare, transparenţă decizională şi procedurală şi asumarea responsabilităţii pentru problemele existente la nivelul autorităţilor care înregistrează disfuncţionalităţi în administrarea fondurilor europene.

Premierul Victor Ponta a declarat recent că, prin acceptarea corecţiilor financiare şi îndreptarea neregulilor constatate în perioada 2009-2011, în luna decembrie pot fi reluate rambursările pentru POSDRU, precum şi pentru programele de Dezvoltare Regională şi Mediu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că ar fi extrem de productiv dacă nu ar mai fi declaraţii că se reia finanţarea pe programele europene, el spunând că „nu se reia nicio finanţare” şi că ar fi bine dacă, azi-mâine, ar pleca de la Guvern răspunsuri cu argumente convingătoare la CE.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, şi-a exprimat încrederea că Programul Operaţional privind Dezvoltarea Resurselor Umane va fi deblocat în luna decembrie, în urma auditului din aceste zile al Comisiei Europene, dar a arătat că nu există încă o confirmare oficială de la Bruxelles

„Atât timp cât auditul este în desfăşurare, e normal că nu ai asemenea informaţii, dar, din evaluările pe care le avem noi, credem că lucrurile vor fi pozitive, pentru că într-adevăr s-au produs schimbări semnificative. Procedurile au fost nu numai îmbunătăţite, uneori, pe anumite zone, chiar au fost schimbate”, a spus Orban.

În 14 noiembrie, Ministrul Afacerilor Europene a prezentat Guvernului propunerile de corecţii avansate de Comisia Europeană ca o condiţie pentru reluarea plăţilor în cadrul programelor operaţionale finanţate din fonduri structurale şi de coeziune.

În cazul POSDRU, Comisia a propus aplicarea unei corecţii financiare de 25% pentru cererile de rambursare plătite beneficiarilor, dar neincluse în declaraţii, şi aplicarea unor corecţii financiare de 5% pentru cererile de rambursare procesate pe noile proceduri şi evaluate pe vechile proceduri.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cum se spune corect: “viruși” sau “virusuri”? Confuzia pe care o fac mulți români
Capital.ro
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Autonomie în Ținutul Secuiesc! S-a aflat marele plan al maghiarilor: Îi vindeți pe români
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Primele decese din lume cauzate de virusul Oropouche înregistrate în Brazilia
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!