Acţiunea de demolare a început luni dimineaţă la ora 7.00, când zeci de muncitori din cadrul Primăriei Craiova au început să demonteze bucată cu bucată chioşcurile. Deomolarea are loc în urma unor dispoziţii ale primarului Lia Olguţa Vasilescu.
„Acţionează aici oameni din mai multe servicii ale Primăriei Craiova. Avem 30 de utilaje, buldozere şi tractoare, care sunt folosite pentru demolarea şi transportul materialelor. Pentru astăzi (luni – n.r.) avem planificate 23 de astfel de construcţii, iar pentru toată săptămâna avem în total 71 de chioşcuri„, a declarat Radu Preda, director al Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fond Locativ Craiova.
La acţiune au fost prezenţi şi peste 100 de poliţişti şi lucrători de la trupele speciale, pentru a preîntâmpina incidentele. Patronii au vociferat la vederea buldozerelor, însă nu s-au împotrivit. De altfel, aceştia ştiau încă de sâmbătă că urmează să le fie demolate magazinele şi au strâns marfa.
„Ce să facem, acceptăm. Dar nu e normal pentru că ne-au spus că ne mai păsuiesc o perioadă, dar nu s-au ţinut de cuvânt. O să mergem la furat, că nu avem altă soluţie. O să umplem puşcăriile”, a declarat Ion Gavrilă, unul dintre patronii de chioşcuri.
Un alt patron de chioşc, Gheorghe Pară, s-a enervat când a văzut că lucrătorii primăriei vor să-i pună la pământ chioşcul. „Eu îl dau singur jos. Nu am nevoie de ajutorul lor. Nu ştiu de ce insistă cei de la primărie. Să mi le pună toate lucrurile jos şi o să caut transport. Eu nu le dau bani celor de la primărie să-mi transporte marfa” a declarat Pară.
Scandalul demolării chioşcurilor a izbucnit anul trecut, la începutul lunii octombrie. Consiliul Local a decis să demoleze toate chioşcurile amplasate ilegal sau cărora le-au expirat contractele de închiriere. În 5 octombrie, nemulţumiţi de decizia luată în Consiliul Local, patronii de chioşcuri din piaţa Craioviţa Nouă au ieşit în stradă şi au blocat bulevardul Tineretului, iar pentru a calma spiritele a fost nevoie de intervenţia Jandarmeriei.
Protestele au continuat câteva zile, iar prefectul judeţului de atunci Elena Costea a declarat nelegale dispoziţiile de primar şi hotărârea Consiliului Local. Mai mult, prefectul a acţionat în instanţă Primăria Craiova, cerând să fie analizată legalitatea dispoziţiilor date de primar în acest sens. Ulterior, Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei, care a cerut public premierului Victor Ponta să o demită din funcţie pe Elena Costea. Acest lucru, de altfel, s-a şi întâmplat la începutul lunii noiembrie, când Elena Costea a fost înlocuită din funcţie cu Marius Deca. Acesta a pus capăt scandalului dintre Primărie şi Prefectură în luna decembrie, când a retras plângerea depusă la Tribunal de Elena Costea.