Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Horea” al județului Mureș, căpitan Cristian Virag, a declarat că în urma ploilor abundente și a formării unor poduri de gheață pe râul Mureș, în comuna Lunca Bradului au fost inundate aproximativ 20 de curți și anexe gospodărești, potrivit Agerpres.
Potrivit căpitanului Virag, la ora 15,00 erau semnalate poduri de gheață pe râul Mureș în localitățile Brâncovenești, Vălenii de Mureș, Filea (Deda), Gălăoaia, Lunca Bradului, Răstolița și Stânceni, care sunt monitorizate în permanență de echipele mobile ale ISU Mureș și ale primăriilor.
De asemenea, pe râul Gurghiu, sunt monitorizate poduri de gheață la Jabenița, Hodac și Ibănești și, deocamdată, nu s-a impus intervenția echipelor de pirotehniști pentru detonarea blocurilor de gheață.
Reprezentantul ISU Mureș a mai arătat că, în urma ploilor abundente, în municipiul Reghin a fost inundată o pivniță, iar în municipiul Târnăveni apa a pătruns în șapte curți și a inundat drumul de acces către Cartierul Livezi, în toate cazurile echipajele ISU Mureș acționând cu motopompe.
Pe fondul avertizărilor meteorologice, a fost ordonată instituirea permanenței la primăriile din județ și monitorizarea tuturor cursurilor de apă, dându-se dispoziție, încă de joi, pentru curățarea șanțurilor, rigolelor și albiilor pentru a nu apărea probleme în zonele locuite, conform căpitanului Virag. El a precizat că fiecare primar sau responsabil cu monitorizarea are obligația să anunțe urgent în cazul în care constată apariția unor probleme.
Mai multe gospodării au fost inundate duminică după amiază la Toplița, judeţul Harghita, în urma formării unor blocaje de gheață pe râul Mureș, după încălzirea bruscă a vremii.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Harghita, Alina Ciobotariu, a declarat că unul dintre blocaje s-a format la ieșirea din municipiul Toplița și a dus la inundarea mai multor curți și gospodării. Pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din patru gospodării și pentru salvarea mai multor animale, care riscau să moară înecate.
De asemenea, în urma monitorizării cursului apei, s-a identificat un al doilea blocaj în zona unui pod peste râul Mureș, existând riscul inundării mai multor anexe, dacă apa ar ieși din matcă.
Ambele blocaje de gheață au o lungime de aproximativ 500 de metri și o grosime de 40 de centimetri, iar pompierii nu pot interveni pirotehnic pentru spargerea lor, întrucât în zonă sunt locuințe.
25 de persoane s-au autoevacuat, iar 18 case, 19 anexe gospodărești, șase curți și 12 hectare de pășuni și fânețe au fost inundate în mai multe localități din Apuseni, după ce unele cursuri de apă au ieșit din matcă, în urma formării unor aglomerări de ghețuri, a informat duminică Inspectoratul pentru Situații de Urgență Alba.
Echipa pirotehnică din cadrul ISU Alba s-a deplasat în zonele unde erau formate aglomerările de ghețuri, în vederea identificării unor posibile locuri în care să se execute misiuni de distrugere a zăpoarelor cu mijloace pirotehnice, însă datorită locuințelor aflate în vecinătatea cursurilor de apă nu a fost posibilă intervenția.
Potrivit ISU Alba, cea mai gravă situație s-a înregistrat în comuna Avram Iancu, în localitățile Avram Iancu, Dolești și Vidrișoara, unde râul Arieșul Mic a inundat 15 case, 15 anexe gospodărești și mai multe hectare de pășuni și fânețe. De asemenea, a fost distrus terasamentul pe o lungime totală de 1,1 kilometri pe un drum județean și un drum comunal. Un număr de 25 de localnici s-au autoevacuat la rude.
În Comuna Roșia Montană, satul Cărpiniș, au fost inundate trei case, patru anexe gospodărești și trei curți, ca urmare a revărsării unui pârâu nepermanent. Aglomerările de ghețuri formate în trei zone din proximitatea DN 75, pe raza comunei Albac au făcut să crească la nivelul apei până aproape de nivelul drumului. Au fost inundate trei case, fiind în pericol de inundare alte zece gospodării.
De asemenea, în orașul Câmpeni a crescut nivelul apei pe râul Abrudel și Valea Brătinesei ca urmare a formării unei aglomerări de ghețuri, fiind în pericol de a fi inundate mai multe gospodării și drumuri.
Și în comuna Vadu Moților s-au format aglomerări de ghețuri pe râul Arieșul Mare, în apropiere de DN75. Au fost în pericol de inundare mai multe gospodării și drumul național. Aceeași situație a fost înregistrată și în localitatea Ponorel, comuna Vidra, și în comuna Bistra, fiind în pericol de inundare mai multe gospodării.
Nu numai în Apuseni au fost probleme, ci și în orașul Teiuș, unde s-a format un pod de gheață pe Valea Gioagiului.
Au intervenit în teren, cu forțe și mijloace, atât ISU Alba, cât și serviciile voluntare pentru situații de urgențe locale.
În continuare este monitorizată zona Vidrișoara, iar intervențiile continuă pentru înlăturarea gheții și pentru evacuarea apei din mai multe subsoluri și curți, de pompierii de la Stația Câmpeni și SVSU „Avram Iancu”.