Unii dintre pelerini au venit pe jos de la distanţe foarte mari, de sute de kilometri şi spun că nu simt oboseala şi durerea pentru că Fecioara Maria le este mereu alături. La fel ca şi în anii trecuţi, aproximativ 3500 de pelerini din Ungaria au fost aduşi la Miercurea Ciuc cu trei trenuri turistice. Grupurile de credincioşi poartă în mâini steaguri religioase, împodobite cu crenguţe verzi şi cântă imnuri religioase.
Evenimentul nu a fost lipsit de incidente. Unei femei i s-a făcut rău şi a leşinat în mulţime, o fetiţă s-a pierdut în mulţime.
Pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu Ciuc are o tradiţie de peste patru secole. În 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să le impună religia unitariană credincioşilor din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Casin. Aceştia, adunaţi la Şumuleu, sub conducerea preotului Istvan din Joseni, au pornit să înfrunte armata principelui. În acest timp, cei rămaşi la biserică – bătrânii, femeile şi copiii – s-au rugat la statuia Fecioarei Maria ca să-i ajute să-şi apere credinţa.
După respingerea atacului, împodobindu-şi steagurile cu crengi de mesteacăn, bărbaţii s-au întors la Şumuleu şi, împreună cu ceilalţi, s-au rugat Domnului şi Sfintei Fecioare, exprimându-şi astfel recunoştinţa pentru obţinerea victoriei.
În memoria acestui eveniment istoric, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii vin în pelerinaj la biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu-Ciuc, se roagă la statuia făcătoare de minuni, înconjoară în procesiune dealul Şumuleul Mic, iar la coborâre îşi împodobesc steagurile cu crengi de mesteacăn. De câţiva ani, reprezentanţii Ordinului Franciscanilor, dar şi autorităţile fac demersuri pentru includerea pelerinajului de la Şumuleu Ciuc pe lista patrimoniului UNESCO.