Zeci de inculpaţi acuzaţi că au înfiinţat firme fantomă şi au falsificat acte, trimişi în judecată

Procurorii DIICOT din Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a 93 de inculpaţi acuzaţi că au înfiinţat zeci de firme fantomă, au falsificat ştampilele unor bănci şi ale unor instituţii şi au folosit în mod fraudulos datele unor persoane. Încă din 2009, gruparea a acţionat în mai multe domenii, printre care restituiri fictive de TVA şi achiziţii intracomunitare nereale, prejudiciul estimat fiind de peste 110 milioane de lei.
Iulian Tudor
05 mart. 2019, 15:34
Zeci de inculpaţi acuzaţi că au înfiinţat firme fantomă şi au falsificat acte, trimişi în judecată

„Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a 93 de inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, obţinerea de fonduri europene în mod fraudulos, obţinerea frauduloasă de restituiri/rambursări T.V.A,. fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals material în înscrisuri oficiale”, au anunţat, marţi, procurorii DIICOT.

Potrivit acestora, gruparea a fost înfiinţată încă din 2009, iar liderul a înfiinţat zeci de societăţi comerciale, iar pentru a evita o eventuală răspundere penală, a racolat direct sau prin intermediul colaboratorilor săi, persoane, majoritatea de condiţie modestă material sau intelectual, cu precădere din regiunea Moldovei, care au acceptat, în schimbul unor sume modice de bani, să preia rolul de asociat şi administrator al acestor firme.

„În acest sens, persoanele racolate erau conduse la instituţiile necesare înfiinţării sau preluării societăţilor comerciale (avocaţi, notari, O.N.R.C., bănci, etc.) iar după îndeplinirea acestor formalităţi, rolul acestora se încheia în momentul în care societatea era adusă în stare de funcţionare şi putea deschide conturi bancare, astfel încât membrii grupului să poată efectua tranzacţii fără să fie nevoiţi sa apeleze la aceste persoane. În acest sens, după deschiderea conturilor şi obţinerea instrumentelor de plată electronică (token), membrii grupului intrau în posesia acestora, astfel încât operaţiunile pe conturi să se efectueze cu rapiditate”, au transmis procurorii.

DIICOT a precizat că gruparea controla efectiv societăţiile comerciale, în baza unor procuri acordate membrilor de încredere ai grupării.

„De asemenea, cu ajutorul inculpatei P.R.M., au fost deschise scriptic sedii sociale şi puncte de lucru, în diferite locaţii în care societăţile respective nu au funcţionat şi care au fost modificate periodic în funcţie de interesele de moment ale grupării în atingerea diferitelor obiective (de exemplu, pentru o parte din societăţi, aceste sedii şi puncte de lucru au fost mutate din Bucureşti, în Iaşi şi în sens invers sau în alte locaţii pentru parcurgerea procedurilor de inspecţie fiscală sau pentru verificările efectuate în cadrul demersurilor de obţinere de fonduri europene sau rambursări de T.V.A.)”, a mai transmis DIICOT.
Procurorii au stabilit că membrii grupului au contrafăcut ştampilele unor unităţi bancare sau ale unor instituiţii publice şi au falsificat orice documente necesare desfăşurării activităţii infracţionale (situaţii financiare, bilanţuri, balanţe, extrase de cont, facturi, scrisori de garanţie, contracte, declaraţii, semnături şi orice alt înscris necesar în activitatea infracţională).

Mai mult decât atât, membrii grupului deţineau o bază de date cu datele de stare civilă ale unor persoane, pe care le utilizau în mod fraudulos, precum şi alte evidenţe, respectiv serii şi numere ale unor utilaje sau numere de înmatriculare.

„Mecanismul de înfiinţare, preluare si control al societăţilor comerciale utilizate a fost folosit permanent în funcţie de activitatea infracţională desfăşurată de către membrii grupului. Astfel, s-a constatat, la nivelul respectivelor societăţi comerciale, o dinamică în schimbarea asociaţiilor, sau administratorilor, schimbarea sediilor sau a punctelor de lucru si a conturilor bancare. În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat faptul că societăţile comerciale nu au fost înfiinţate sau preluate pentru adevăratul scop al unei persoane juridice şi anume acela de efectua acte de comerţ si de a obţine profit în mod legal”, a mai stabilit DIICOT.

Începând cu anul 2009 gruparea a acţionat în mai multe domenii, astfel: în perioada 2009 – 2014, în baza unor documente falsificate, membrii grupului au acţionat în domeniul obţinerii de restituiri/rambursări de TVA; în perioada 2010-2013 membrii grupului au acţionat în domeniul punerii la dispoziţie, în numele societăţilor comerciale controlate, de facturi si contracte care atestau prestarea de servicii sau livrarea de bunuri către diferite societăţi comerciale, în schimbul unui comision, operaţiuni care nu au avut loc în realitate.

„De asemenea, începând cu toamna anului 2013, membrii grupului au efectuat achiziţii intracomunitare într-un sistem infracţional în care societăţile comerciale aparţinând grupării au fost interpuse între furnizorul extern şi beneficiarul final din Romania, T.V.A-ul de plată ca urmare a acestor activităţi ilegale, nefiind achitat, deşi acesta era încasat. În aceste scop, au fost interpuse mai multe societăţi comerciale controlate de către membrii grupului care au simulat acte succesive de vânzare-cumpărare pentru ca mărfurile sa fie trecute doar scriptic prin acestea,în realitate bunurile ajungând direct la beneficiari”, a mai transmis DIICOT.

În plus, începând cu anul 2010, membrii grupului au acţionat în obţinerea de fonduri europene, în mod fraudulos, în baza unor acte falsificate, în acest sens fiind depuse numeroase cereri de finanţare la diferite agenţii din cadrul A.D.R. pentru a se obţine astfel de fonduri.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este în sumă de 110.548.146 lei. În cauză s-au instituit măsuri asiguratorii asupra mai multor bunuri imobile precum şi asupra conturilor bancare.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Curţii de Apel Bucureşti.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Șoșoacă ne aruncă în lumea a treia. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cum arăta Iustina Loghin de la Insula Iubirii, înainte de operațiile estetice făcute cadou de Cornel 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Scrisoarea de garanție bancară – un instrument financiar din ce în ce mai popular în România
MediaFlux
REDUCERI la facturile de ENERGIE ELECTRICĂ
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'