UPDATE Preşedintele american Barack Obama a încheiat seria omagiilor aduse de oficiali fostului lider israelian Shimon Peres, “care a demonstrat că dreptatea şi speranţa se află în centrul ideii sioniste”.
“O viaţă liberă şi o patrie recâştigată, o viaţă în siguranţă şi o naţiune care se poate apăra singură, o viaţă plină, cu prietenie cu ţări pe care putea conta ca aliaţi, întotdeauna, o viaţă îndestulată, condusă de plăcerea simplă a familiei şi de vise mari. Aceasta a fost viaţa lui Shimon Peres. Acesta este Israelul. Aceasta este povestea poporului evreu în ultimul secol, făcută posibilă de o generaţie de fondatori din care face parte Shimon”, a declarat Obama.
“Credinţa şi viziunea morală pot triumfa în faţa oricăror greutăţi”, a descris Obama mesajul pe care l-a transmis lumii Shimon Peres, un om care a avut “capacitatea să vadă toţi oamenii ca demni de respect”, capacitatea de a “vedea lumea nu aşa cum este, ci aşa cum ar trebui să fie”.
Peres „a văzut un miracol îndeplinindu-se” în Israel, a adăugat preşedintele american.
Fostul preşedinte american Bill Clinton i-a adus un omagiu emoţionant liderul israelian Shimon Peres, la ceremonia funerară ce are loc vineri la Ierusalim.
“Sunt onorat să fi împărtăşit 25 de ani cu Peres”, a spus Clinton, care l-a descris pe fostul lider de la Tel Aviv drept un prieten, un “campion înţelept al umanităţii noastre comune”, care nu şi-a pierdut niciodată speranţa.
“A fost cel mai mare visător al Israelului”, a adăugat Clinton. “Viitorul pe care şi l-a închipuit este trăit deja” în Israel, a subliniat fostul lider american.
A început ceremonia de înmormântare a lui Shimon Peres
Președintele Statelor Unite Barack Obama a sosit vineri dimineață la Tel Aviv pentru a participa la Ierusalim la funeraliile fostului președinte israelian și laureat al Premiului Nobel pentru Pace Shimon Peres.
Avionul prezidențial Air Force One, la bordul căruia se afla de asemenea si secretarul de stat american John Kerry, a aterizat la scurt timp după ora 8.00 (5.00 GMT) pe aeroportul internațional Ben Gurion, la circa zece kilometri est de Tel Aviv, notează AFP.
Sicriul, acoperit cu drapelul israelian, a fost scos din sediul legislativului pe umerii militarilor, fiind urmat de membrii familiei.
Circa 3.000 de persoane sunt aşteptate la funeralii, au anunţat membrii familiei.
Printre liderii internaţionali aşteptaţi la funeralii se află preşedintele american Barack Obama, preşedintele german Joachim Gauck, dar şi liderul palestinian Mahmoud Abbas. Pe lista cu oaspeţi prezentată de Ministerul israelian de Externe se află circa 20 de preşedinţi şi 15 şefi ai diplomaţiei.
Sicriul lui Peres a fost depus la Knesset joi. Premierul Benjamin Netanyahu şi preşedintele Reuven Rivlin au fost primii care i-au adus un omagiu fostului lider şi au depus coroane de flori la catafalc.
Zeci de mii de oameni au stat la coadă pentru a-şi lua adio de la fostul şef al statului.
Preşedintele american Bill Clinton, care a condus administraţia SUA în timpul eforturilor de pace din Orientul Mijlociu din anii ’90, a fost unul dintre primii lideri occidentali care au ajuns la Ierusalim şi s-au recules lângă sicriul lui Peres.
Prezenţa la Ierusalim a atât de multor lideri reprezintă o provocare considerabilă pentru serviciile de securitate. „Avem de-a face cu o operaţiune de o amploare fără precedent”, a declarat şeful poliţiei Roni Alsheikh.
Astfel, într-o ţară care se confruntă în mod constant cu provocări în domeniul securităţii, 7.000 de poliţişti au fost mobilizaţi, în aceste două zile de doliu.
Circulaţia pe autostrada care asigură o legătură între Ierusalim şi Tel Aviv va fi întreruptă, intermitent, pentru trecerea şefilor de stat şi de guverne.