Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Sibiu, Luciana Balteş, a declarat, luni, că reprezentanţii SC Prospecţiuni SA Bucureşti au sunat, duminică, la 112, reclamând că mai multe maşini ale firmei au fost găsite cu cauciucurile tăiate, într-o parcare din Mediaş.
„Duminică, reprezentanţii SC Prospecţiuni SA au sunat la 112 şi au anunţat că 21 de autoturisme ale societăţii au fost găsite într-o parcare din zona Hotelului Central din Mediaş cu unul, două sau mai multe cauciucuri tăiate. În total, a fost vorba despre 40 de anvelope tăiate”, a declarat Luciana Balteş.
Potrivit acesteia, cel mai probabil, anvelopele au fost tăiate în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, în cauză fiind deschisă o anchetă pentru identificarea autorilor, care ar urma să fie cercetaţi pentru distrugere.
Potrivit Lucianei Balteş, SC Prospecţiuni SA face, în partea de nord a judeţului Sibiu, mai precis în comuna Moşna, „lucrări de cercetare şi prospectare a subsolului, în vederea depistării de hidro-carburi, având autorizaţiile necesare în acest sens”.
Luciana Balteş a precizat că incidentul de duminică nu este singurul reclamat de către SC Prospecţiuni SA în zonă.
„În 13 noiembrie, în jurul orei 12.30, Poliţia Municipiului Mediaş a fost sesizată telefonic de angajatul unei societăţi comerciale cu privire la faptul că un localnic din Alma Vii (sat aparţinător comunei Moşna – n.r) a smuls o parte din echipamentul proprietate a S.C. Prospecţiuni SA – cablu seismic de date”, a mai declarat Luciana Balteş.
Potrivit acesteia, poliţiştii au stabilit că persoana care a smuls cablurile este preotul din Alma Vii, acesta fiind cercetat penal pentru distrugere.
Luciana Balteş a precizat că şi SC Prospecţiuni este cercetată penal pentru tulburare de posesie, după ce un localnic din Moşna a sesizat că s-au făcut prospecţiuni pe terenul proprietate personală, fără acordul său.
„SC Prospecţiuni SA a avut mai multe plângeri în ultima perioadă. La fel, s-au înregistrat mai multe plângeri din partea localnicilor cu referire la această societate. Nu pot însă preciza în acest moment care este numărul de dosare deschis pe această temă”, a mai declarat Luciana Balteş.
Vicepreşedintele SC Prospecţiuni SA, Mihai Mitroi, a declarat, luni, că paguba totală înregistrată de societate în urma incidentelor din zonă se ridică la circa 100.000 de euro.
„Nu am calculat exact, dar paguba fizică produsă în urma acestor incidente se ridică la circa 100.000 de euro. În urma incidentului cu maşinile, paguba fizică a fost minoră, în comparaţie cu distrugerea de echipamente electronice – cablu şi senzori. Paguba de producţie este greu de estimat la cât se ridică”, a declarat Mihai Mitroi.
Potrivit acestuia, societatea face prospecţiuni în zona de nord a judeţului de zeci de ani şi nu au existat niciodată probleme.
„Noi facem prospecţiuni încă de prin 1981 în zona respectivă. Am mai fost prin 1990, apoi după 2000. Nu am avut probleme cu localnicii. Orice problemă care apare în localitate încercăm să o rezolvăm punctual, pentru că ne dorim să lăsăm loc de «Bună ziua» în zonele prin care trecem. Acum avem de-a face cu un eco-terorism. Au apărut în zonă oameni din mai multe judeţe ale ţării – Iaşi, Covasna, Braşov, Bucureşti – care scandează împotriva gaselor de şist şi a proiectului Roşia Montană. Nu avem nimic de-a face nici cu una, nici cu alta. Noi nu căutăm gaze de şist şi nici nu avem vreo legătură cu extragerea aurului cu cianură„, a declarat Mihai Mitroi.
Acesta a afirmat că numărul persoanelor venite din alte judeţe pentru a protesta în zonă este „mai mic de zece”, acestora alăturându-se „tineri care cred ce le spun aceste persoane”.
„Aceste persoane au instigat populaţia locală vorbind de gaze de şist şi Roşia Montană. Nu este real, noi nu avem nimic în comun cu acestea. Protestatarii au strigat chiar şi împotriva partidelor politice. Noi suntem o societate economică, nu facem politică”, a mai declarat Mihai Mitroi.