Zeci de mii de copii abandonează şcoală, în fiecare an. Rata abandonului a crescut

12,1% dintre copiii României sunt in afara scolii, procent care urca tara noastra pe un podium european nedorit in ceea ce privește participarea școlara a copilului. Referindu-ne doar la abandonul scolar, daca in anul scolar 2013-2014, 25.891 de copii au abandonat invatamantul primar si gimnazial, in anul scolar urmator (2014 – 2015), pentru care exista statistici INS disponibile, numarul a crescut la 34.293. Acestora li se adauga 27.225 de elevi care au parasit invatamantul liceal si profesional (comparativ cu 23.290 in anul scolar precedent).
Roxana Gagiu
05 oct. 2017, 13:22
Zeci de mii de copii abandonează şcoală, în fiecare an. Rata abandonului a crescut

De Ziua Internațională a Educației, Organizația Salvați Copiii România face apel către autorități să asume ca prioritate a agendei guvernamentale educația și dreptul fiecărui copil de a rămâne în școală, prin garantarea programului „Școala după Școală” în fiecare unitate de învățământ, astfel încât abandonul școlar să poată fi corectat, înainte de a deveni cronic și cu efecte dezastruoase pentru întreaga societate.

Statisticile arată că, în perioada 2013-2015, numărul copiilor (7 – 17 ani) aflați în afara școlii a crescut constant (de la 241.553 în 2013, la 272.121 în 2014 și la 282.017 în 2015). Ceea ce este cu atât mai grav este că, la nivelul anului 2015, aproape o treime dintre copiii în afara școlii erau copii care aveau vârsta învățământului primar (79.565 de copii cu vârsta,între 7 și 10 ani).

În Europa, țara noastră este depășită la numărul copiilor aflați în afara școlii doar de Moldova (17,9%) și Macedonia (13,1%), celelalte state, cu excepția Maltei (10,4%), situându-se sub valoarea de 10 procente (Bulgaria – 8,6%, Ungaria – 5,3%, Ucraina – 2,7%, Finlanda- 2%, Spania – 0,7% etc.), potrivit raportului End of Childhood Index, al organizației internaționale Save the Children.

Citeşte şi: STUDIU: Românii cheltuiesc aproximativ 150 de lei pe lună pentru alimentele cu care îşi trimit copiii la şcoală

Accesul inegal la educație deschide calea unui cerc vicios, ale cărui consecințe pe termen lung mențin copilul într-un statut social vulnerabil: „Este deja un truism faptul că educația precară duce la locuri de muncă slab remunerate pentru părinți, ceea ce face ca acei copii să crească în medii defavorizate, iar această situație perpetuează marginalizarea. Pentru a rupe cercul, singura soluție este menținerea copiilor vulnerabili în școală, iar efectele pozitive se vor vedea la nivelul întregii societăți. Este în beneficiul nostru, al tuturor, să asigurăm educație de calitate tuturor copiilor”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
„Prin sărăcie înțeleg că nu avem bani suficienți și condițiile necesare pentru a avea măcar o viață decentă.” (copil, România)

Capcana pe care o deschide abandonul școlar și consecințele dezastruoase pe termen lung se regăsesc în cele mai recente rezultate ale testărilor PISA: doar 11,3% dintre copiii români proveniți din cel mai dezavantajat sfert al populației reușesc să obțină rezultate bune (între primii 25%), în timp ce media la nivelul OCDE este de 15,3%, iar țările aflate în topul rezultatelor PISA înregistrează procente de peste 45%.

Tocmai de aceea, una dintre măsurile cele mai eficiente de menținere a copiilor vulnerabili în școală este programul

„Școala după Școală”, prin care li se asigură asistență pedagogică, psihologică, dar mai ales un mediu social stabil și în siguranță. Impactul programului în reducerea abandonului școlar este considerabil în școlile din comunitățile vulnerabile, urbane sau rurale.

„De felul în care arată școala depinde întreaga societate. Menținerea tuturor copiilor în sistemul de învățământ ar trebui să fie dezideratul numărul unu al oricărei guvernări temeinice, pentru că accesul la educație este un drept fundamental, fără de care mecanismele unei societăți nu funcționează. Astăzi, când în mod simbolic este marcată Ziua Internațională a Educației, facem apel la guvernanți să nu mai întârzie în luarea unor măsuri imediate care să corecteze abandonul școlar atât de grav”, a adăugat Gabriela Alexandrescu, Preşedintele Executiv Salvaţi Copiii România.

Din experiența Organizației Salvați Copiii, integrarea în programul Şcoala după Şcoală are un impact pozitiv clar asupra succesului școlar al copiilor: 92% dintre cei peste 1.700 de copii beneficiari ai programului Şcoala după Şcoală derulat de Salvați Copiii au înregistrat progrese școlare față de situația anterioară participării la program, 45% dintre copiii beneficiari au înregistrat rezultate școlare bune și foarte bune, iar 22% dintre ei au obținut premii școlare.

Cu toate acestea, îngrijorător este faptul că, doar la nivelul municipiului București, în luna iulie 2017, a fost propusă avizarea programului Școală după Școală pentru 86 de școli, reprezentând 43% din numărul total de școli din București în care se organizează învățământul primar și gimnazial (200), conform datelor de la ISMB.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Megaproiectul feroviar, în valoare de peste 8 miliarde de dolari, care va lega 2 țări. Calea ferată se întinde pe aproape 400 de kilometri
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Sondajul care dă fiori. Cine e pe primul loc în cursa pentru prezidențiale
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Cum arată mormântul lui Andrei Perneș la o zi de la înmormântare. Dovezile clare că este iubit la nebunie
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Ilie Bolojan felicită câștigătorii alegerilor din Germania și subliniază importanța cooperării bilaterale
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!