Piaţa Republicii, din inima capitalei armene, era la ora 09.30 GMT pe jumătate plină de manifestanţi. Oamenii agitau steaguri naţionale şi strigau ”Pashinyan este prim-ministru”, în faţa unuie care erau difuzate dezbaterile din Parlament, reunit în şedinţă extraordinară de la ora 08.00 GMT pentru a-l alege pe noul şef al guvernului.
Votul ar urma să aibă loc după patru-cinci ore de dezbateri, potrivit observatorilor.
Nikol Pashinyan, aflat în fruntea manifestaţiilor antiguvernamentale care zguduie de două săptămâni Armenia, a promis un ‘tsunami politic’ dacă nu va fi ales prim-ministru, şi i-a chemat pe armeni să iasă în stradă.
Pashinyan, susţinut de trei din cele patru formaţiuni din parlament, poate conta pe 47 de voturi, dar are nevoie de 53 pentru a fi ales. Îi sunt necesare, aşadar, voturi de la Partidul Republican, aflat la putere, care deţine 58 din cele 105 de mandate de deputat şi care nu a prezentat un contracandidat.
Până acum, partidul la putere semnalase că nu doreşte să prezinte un candidat rival şi că nu se va opune alegerii lui Pashinyan. Tonul s-a schimbat însă marţi, după o întâlnire între reprezentanţii formaţiunii şi Pashinyan.
”După întâlnirea nesatisfăcătoare de ieri, sunt convins că dl Pashinyan nu poate fi prim-ministru”, a declarat Eduard Sharmazanov, purtător de cuvânt al Partidului Republican şi vicepreşedinte al parlamentului, citat de agenţia rusă Interfax.
Într-un mesaj publicat în cursul nopţii, Nikol Pashinyan a acuzat Partidul Republican că vrea să-i împiedice alegerea.
Armenia traversează din 13 aprilie o criză politică fără precedent. La 23 aprilie, manifestaţiile la care au luat parte zeci de mii de opozanţi au dus la demisia lui Serzh Sargsyan, ales prim-ministru cu şase zile în urmă de către deputaţi, după ce timp de zece ani exercitase funcţia de preşedinte.