Zeci de mii de profesori sunt plătiți sub salariul minim brut pe economie, arată studiul „Salarizarea în sectorul public din România – Reforme pe fondul marilor așteptări”, realizat de BNS pe ultimele 12 luni, co- finanțat de UE.
Ministerul Educației este instituția bugetară care are cel mai mare număr de salariați plătiți din bugetul acestuia, respectiv 305.884, adică 23,52% dintre salariații bugetari sunt în învățământ, mai mulți decât toți angajații primăriilor și consiliilor județene la un loc.
Potrivit autorilor studiului ”Salarizarea în sectorul public din România – Reforme pe fondul marilor așteptări”, în Ministerul Educației, în universități și în școli sunt 379.153 de salariați, adică 29,16% din total.
Citește și Cresc salariile cu până la 20 la sută! Cine va beneficia de majorare și de când
„Un profesor universitar (sau asimilat) nu ar trebui să aibă un salariu brut de bază mai mic de 8.300 de lei. Analizând baza de date a Inspecției Muncii (filtrată pe Autorități și Instituții Publice), Cod COR 231 – „profesor universitar și asimilați” observăm că 10.405 de profesori au un salariu de bază mai mic decât cel identificat de lege pentru un profesor universitar, respectiv 7.819 lei (cel mai puțin plătit profesor universitar).
Rezultă astfel că 34,95% dintre profesorii universitari și asimilați din baza de date au un salariu de bază sub nivelul minim al salariului brut de bază pentru un profesor universitar.
În cazul profesorilor din învățământul secundar, din cele 38.860 de poziții identificate, 22.013 (56,64%) au un salariu brut de încadrare mai mic decât minimul prevăzut de anexa din Legea-cadru, respectiv mai mic de 6.337 de lei, brut.
În cazul profesorilor din învățământul primar/preșcolar, din cele 71.229 de rezultate obținute în urma filtrării, 3.055 (4,28%) au un salariu brut de bază mai mic de 6.337 de lei”, conform raportului BNS, citat de edupedu.ro.
Citește și Ce se întâmplă cu ratele de la 1 ianuarie 2025. Vești bune pentru acești români
În concluzie, potrivit cercetării, nu se confirmă ipotezăa conform căreia toți medicii/profesorii au un salariu brut de bază la nivelul minim stabilit prin lege, procentele de salarii brute de bază mai mici variind între 26,83% în cazul medicilor, și până la 56,64% în cazul profesorilor.
O limitare a acestei analize este reprezentată de multiplele sporuri cu multiple nivele, care, dacă ar fi incluse în nivelul total de salarizare ar putea arăta o inechitate mai mare sau mai mică, dar, judecând strict pe criteriul legal al salariului de bază minim brut (deci fără sporuri), am putea extrage concluzia că, în cazul profesorilor și medicilor, unele salarii ar trebui chiar să crească, pentru respectarea principiului echității (la muncă egală, plată egală), conform documentului citat.