Încă din primele ore ulterioare anunţului făcut luni de rege, site-urile menţionate au găzduit petiţii online pe care marţi le semnaseră deja câteva zeci de mii de persoane, după cum constată agenţiile spaniole de presă.
‘A venit vremea noastră. Indiferent de preferinţele politice, a venit vremea să începem un proces critic şi constructiv de revizuire, pornit de cetăţeni, cu privire la modelul de stat de la noi. Să profităm de acest moment de schimbare pentru a solicita iniţierea imediată a unui proces care să ducă la un referendum privitor la viitorul democraţiei noastre şi al monarhiei’, se arată în motivaţia petiţiei de pe Avaaz.org.
Pe de altă parte, sociologul Alberto Sotillos Villalobos propune o iniţiativă similară pe Change.org, în care solicită ‘să li se permită cetăţenilor spanioli să decidă în aceste momente dacă vor să continue cu o monarhie sau dacă decid, prin referendum, o republică’.
Vezi şi Viaţa în IMAGINI a regelui Juan Carlos al Spaniei GALERIE FOTO
Mii de persoane au ieşit luni seară în stradă şi s-au adunat în pieţele centrale din cele mai importante oraşe spaniole pentru a solicita convocarea unui referendum cu privire la continuitatea monarhiei. Manifestanţii au fost convocaţi de diferite mişcări şi organizaţii sociale, prin intermediul reţelelor de socializare.
Mobilizarea a avut loc în special pe reţelele de socializare. Membri ai unor partide politice, precum şi simpli cetăţeni au folosit hashtag-ul #ReferendumYA pentru a convoca, în zece oraşe spaniole, manifestaţii împotriva monarhiei şi favorabile instaurării celei de-a treia republici spaniole.
Pe de altă parte, media spaniole constată că în unele oraşe europene, cum ar fi Paris, Bruxelles, Porto sau Berlin, au avut loc, de asemenea, manifestaţii antimonarhice, toate paşnice, la care iau parte cetăţeni spanioli.
Luni, suveranul Spaniei, regele Juan Carlos, a abdicat de la tron în favoarea fiului său, prinţul moştenitor Felipe de Asturias.