Zeci de mii de vaccinuri AstraZeneca vor fi distruse pentru că se apropie de expirare. Dr. Valeriu Gheorghiţă a explicat că autorităţile sanitare au fost nevoie să ia această decizie ca urmare a închiderii unor centre de vaccinare şi a faptului că interesul românilor pentru imunizarea anti-COVID este într-o scădere accentuată.
„Pe 30 iunie expiră 35.000 de doze de vaccin AstraZeneca. Probabil nu le vom putea folosi. Vor intra pe procedura de distrugere”, a declarat, joi, medicul Valeriu Gheorghiţă.
De altfel, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID spunea că România va încerca să redistribuie sau să vândă aceste doze de vaccin care se apropie de expirare.
„Noi încercăm să distribuim – ele sunt de fapt doze care se regăsesc la nivelul direcțiilor de sănătate publică, în centrele regionale de depozitare și în centrele de vaccinare. Sunt doze care au fost distribuite cu mult timp în urmă, însă ca urmare a scăderii importante a numărului de persoane care se vaccinează cu acest vaccin, evident că aceste doze au un risc de a ieși din termenul de valabilitate în perioada următoare. Tocmai de aceea, pentru noi este important la acest moment să creștem capacitatea de stocare, dar, pe de altă parte, să evităm să iasă din valabilitate aceste doze”, a precizat Valeriu Gheorghiță, la Digi24.
Mai mult, preşedintele CNCAV a dat de înţeles că aceste doze trebuie să fie redistribuite fie la nivel european, fie să intre în mecanismul de revânzare sau de donație.
„Este etic și este firesc să beneficieze de vaccinuri cei care își doresc să se vaccineze, care au nevoie de ele și sunt țări terțe care nu au avut un acces atât de bun, atât de facil la vaccinuri cum a avut România, ca și celelalte țări europene, și tocmai de aceea este important să susținem și celelalte țări, pentru a egaliza accesul la vaccin”, a mai afirmat Valeriu Gheorghiță, conform sursei citate.
Eforturile autorităților române de a valorifica aceste vaccinuri s-au soldat cu un eșec. Din cauza unor incidente de tip trombotic, vaccinul AstraZeneca a intrat într-o accentuată cădere de popularitate în țările Uniunii Europene, unde populația are la dispoziție și alte trei tipuri de vaccin anti-COVID autorizat.
Citeşte şi: Bilanţ vaccinare 24 iunie 2021. Numărul persoanelor vaccinate împotriva COVID, în continuă scădere