Douăzeci şi nouă de poliţişti au participat la chaturi, toţi fiind suspendaţi, le-a declarat Herbert Reul, ministrul de interne al landului Renania de Nord-Westfalia reporterilor, miercuri, la Dusseldorf. Toţi se confruntă cu măsuri disciplinare, a adăugat el. Paisprezece dintre ei îşi vor pierde slujbele. Reul a abordat problema într-o conferinţă de presă după raiduri vizând 14 ofiţeri de poliţie în 34 de departamente ale poliţiei şi percheziţii la proprietăţi private în oraşele Duisburg, Essen, Moers, Muelheim şi Oberhausen.
Ministrul acestui stat federal a descris scandalul ca pe „o ruşine pentru poliţie”. Aproximativ 126 de fotografii au fost partajate în grupuri, inclusiv imagini cu Adolf Hitler şi una trucată cu un refugiat într-o cameră de gazare. Poliţia crede că unul dintre grupuri a fost fondat încă din 2013.
Acesta nu este primul caz ce ridică îngrijorări în Germania asupra extremismului de dreapta în poliţie. În landul central Hessa, anchetatorii care investigau o campanie de instigare la ură prin e-mailuri împotriva unor politicieni şi personalităţi publice au dat peste un grup de chat ce făcea schimb de conţinuturi extremiste. Un grup similar a fost descoperit şi în landul Bavaria (sud) anul trecut, care partaja discursuri de ură împotriva musulmanilor. În Baden-Wuerttemberg, în sud-vest, şapte cadeţi de poliţie sunt cercetaţi pentru schimburi de conţinut extremist de dreapta într-un grup privat de WhatsApp.
Ca răspuns la cel mai recent caz din Renania de Nord-Westfalia, Reul a anunţat că va fi iniţiată o anchetă specială asupra departamentului poliţiei din Essen, unde lucrează 25 dintre ofiţerii suspendaţi. Poliţia crede că aproximativ jumătate dintre ofiţerii de poliţie în cauză au contribuit activ la chaturi prin postări. Reul a confirmat că printre cei 29 de poliţişti bărbaţi şi femei se numără indivizi cu un trecut având legătură cu migraţia.
Şi alte cazuri de extremism de dreapta sunt suspectate, a mai declarat el reporterilor, adăugând că telefoane mobile au fost confiscate în timpul raidurilor ce vor fi folosite pentru a căuta dovezi ale altor participanţi la chat. Sindicatul poliţiştilor GdP a condamnat un astfel de comportament radical în interiorul poliţiei. „Combaterea extremismului de dreapta se află în ADN-ul poliţiei„, a declarat Michael Maatz, vicepreşedinte regional al GdP.