Zeci de profesori au renunțat la vaccin. Anunțul a fost făcut prin intermediul unui comunicat de presă transmis de Sindicatul Democratic din Învățământ Arad și vine după ce cadre didactice au fost programați, fără voia lor, pentru vaccinul produs de AstraZeneca.
„Zeci de profesori, membri de sindicat, sunt foarte supăraţi pentru faptul că nu au acces la vaccinul Pfizer BioNTech pentru care s-au programat şi că urmează sa fie vaccinaţi cu AstraZeneca. Unii au fost anunţaţi cu o zi înainte de data programată pentru vaccinare că sunt reprogramaţi pentru o dată ulterioară, alţii s-au prezentat la data programată în centrul de vaccinare, dar spre uimirea lor li s-a spus că nu pot fi vaccinaţi din cauză că au fost reprogramaţi, fără acordul lor, într-un alt centru de vaccinare. Prin reprogramare au constatat că rapelul este la începutul lunii mai, ceea ce denotă faptul că, deşi erau programaţi pentru vaccinare cu Pfizer BioNTech, vaccinul pe care îl vor primi este AstraZeneca. Din cauza reprogramării, mulţi colegi, membri de sindicat, au renunţat la vaccinare”, arată SDI Arad.
Sindicatul consideră că „salariaţii din învăţământul preuniversitar fac parte dintr-un domeniu prioritar de activitate” şi că „prevenirea şi combaterea riscului de infectare cu virusul SARS-CoV-2 ar trebui să reprezinte o atenţie sporită din partea autorităţilor”.
Citește și: Sesizare la DNA după incendiul de la Matei Balș! Florin Cîțu anunță ce nereguli s-au descoperit
„Nu putem fi de acord cu acest tratament inechitabil faţă de salariaţii din educaţie, având în vedere gradul mare de risc la care sunt supuşi atât ei, cât şi elevii de la clasele la care predau. Ne întrebăm, pe bună dreptate, dacă educaţia mai este cu adevărat domeniu prioritar, iar profesia de dascăl mai este respectată de către autorităţi”, se mai menţionează în comunicat.
Ce se întâmplă în clasele din anii terminali în scenariul roşu
Ministerul Educaţiei a trimis inspectoratelor şcolare o instrucţie conform căreia, în scenariul roşu, doar jumătate dintre elevii dintr-o clasă din an terminal pot participa fizic la cursuri. În cazul clasei a VIII-a, este vorba despre 15 elevi, în cazul claselor a XII-a şi a XIII-a despre 17 elevi. Şcolile aflate în situaţia în care mai mulţi elevi vor să meargă fizic pot cere derogare la DSP, a precizat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andreea Moldovan.
Sorin Cîmpean a spus că „am acceptat punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii, care a impus această înjumătăţire a efectivelor de elevi, din considerente sanitare”. „Contează cati pot și vor sa vina fizic la școala! Prezenta medie, pentru clasele terminale, in cele 4 săptămâni de la începutul semestrului 2, a fost sub 50%. Deci, mâine (luni n.red.) vor putea merge cei care au mers și pana acum. In cazurile in care doritorii depășesc 50% din efectivele maxime pt clase pe nivel (15 elevi/clasa a 8-a, respectiv 17 elevi/clasa terminala liceu&postliceal), conducerile școlilor vor decide soluțiile optime/adaptate. Mai exact, dacă va fi un elev in plus peste 17, va fi o soluție. Dacă vor fi 34 de doritori, atunci sigur se va apela la rotație săptămânală”, a precizat ministrul Sorin Cîmpeanu, pentru Româniatv.net.