Zegrean, despre decizia CCR: Zarurile au fost aruncate de când s-a dat decizia. Era prea mult să se precizeze şi ziua revocării

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României (CCR) Augustin Zegrean a declarat, joi seară, la Digi 24, că motivarea deciziei privind existenţa unui conflict între ministrul Justiţiei şi preşedintele Klaus Iohannis, generat de revocarea procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, era importantă, dar nu mai putea modifica nimic, având în vedere că ”zarurile au fost aruncate de când s-a dat decizia”
Alina Costache
07 iun. 2018, 20:27
Zegrean, despre decizia CCR: Zarurile au fost aruncate de când s-a dat decizia. Era prea mult să se precizeze şi ziua revocării

Augustin Zegrean spune că „totul este altfel” la această decizie, având în vedere că stipuleză şi o dispoziţie care prevede emiterea decretului de revocare din funcţie. ”Chiar era prea mult să se scrie şi ziua la care trebuie să se facă această revocare”, a mai spus fostul preşedinte al CCR.

„Eu nu ştiu de ce se face atâta vâlvă şi atâta discuţie pe motivarea Curţii. Zarurile au fost aruncate de când s-a dat decizia. De ce s-a pus atâta presiune pe motivarea deciziei. Nu pot să schimbe dispozitivul prin motivare”,, a spus Augustin Zegrean, într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

Întrebat despre termenul în care preşedintele ar trebui să o revoce pe şefa DNA Laura Codruţa Kovesi, Zegrean a spus: „Asta chiar era prea mult să se scrie şi ziua la care trebuie să se facă această revocare. Eu vreau să vă spun că în Constituţie şi în legea de organizare a Curţii sunt prevăzute nişte termene, atunci când este nevoie de termene. Când o lege, sau un articol dintr-o lege, este declarat neconstituţional, de la data publicării deciziei, legea sau articolul respectiv se suspendă de îndată, iar Guvernul sau Parlamentul, după caz, au la dispoziţie 45 de zile să transpună de acord legea respectivă cu decizia Curţii”.

Zegrean a precizat că, atunci când legiuitorul constituţional „a vrut să stabilească termene, le-a stabilit”.

„În privinţa deciziilor în soluţionarea conflictelor de constituţionalitate, nu s-a stabilit termen pentru că nu se dă o dispoziţie. Este prima dată când se dă o dispoziţie prin decizie, că preşedintele va face, va drege. Până acum se stabilea dacă este sau nu este conflict. Totul este altfel de data asta”, a mai spus Zegrean.

Acesta a afirmat că România este „un regim constituţional, nu un regim discreţionar”.

În plus, fostul preşedinte al CCR a spus că toate deciziile Curţii „sunt obligatorii”, dar nu există sancţiuni pentru nerespectarea lor.

„Singura ţară care sancţionează nerespectarea deciziilor Curţii este Rusia”, a precizat Zegrean.

Întrebat dacă procurorii mai sunt independenţi, după această decizie a CCR, Zegrean a spus: „Poate trebuie să se rescrie legea pentru că, începând de astăzi, între lege şi decizia Curţii este un loc viran şi vor trebui să facă ceva cu legea. Dacă vor să-l pună pe procuror în subordinea ministrului Justiţiei, acum pot să o facă”.

În 30 mai, Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele Klaus Iohannis, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi. CCR a stabilit că, pentru soluţionarea acestui conflict, preşedintele urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA.

Joi, Curtea Constituţională a publicat motivarea deciziei privind revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Carte de identitate 2025. Se emite temporar, cu valabilitate 45 de zile. Decizie pentru toți românii cu buletin
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!