„S-a întâmplat că, după ce noi am fost sesizați, Parlamentul a dat o lege de aprobare a ordonanței, prin care anumite probleme dintre cele semnalate de Avocatul Poporului în plângerea adresată Curții au fost rezolvate și trebuie să alegem de acolo ce-a mai rămas din sesizarea Avocatului Poporului și n-a fost rezolvat prin lege.
Am amânat, pentru că legea nu era publicată. Legea a fost adoptată, dar a durat foarte mult publicarea și promulgarea ei”, a declarat Zegrean la sediul CCR.
Citeşte şi: Şeful CCR, Augustin Zegrean despre cazul Ponta: Parlamentul poate să opreacă urmărirea penală
Ordonanța mai prevedea nereturnarea sumelor de bani constituite drept amendă, chiar și în cazul unei hotărâri judecătorești favorabile, scrie Agerpres.
„Actul normativ vizat este neconstituțional în ansamblul său, întrucât afectează drepturi și libertăți constituționale, în speță accesul liber la justiție, dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică de a obține repararea pagubei, condițiile restrângerii exercițiului unor drepturi și libertăți, precum și libertatea economică a persoanelor vizate de ipoteza normei legale criticate”, susținea, la 19 mai, Avocatul Poporului.
Potrivit AP, OUG 8/2015 încalcă principiul separației și echilibrul puterilor în stat și independența judecătorilor prin faptul că hotărârea judecătorească de anulare a procesului-verbal de constatare a contravenției nu are nicio finalitate cu caracter reparatoriu pentru persoana vătămată în patrimoniul său, întrucât amenda și suma de bani achitată nu se restituie, așa cum reiese din textul legal criticat.
Referitor la impozitarea bacșișului, în 10 iunie, plenul Camerei Deputaților, ca for decizional, a aprobat eliminarea prevederilor privind bacșișul și emiterea de bonuri fiscale pentru bacșiș din ordonanța menționată.