Augustin Zegrean, despre motivarea CCR: Noi nu am făcut nimic dezastruos, am înlăturat doar două-trei cuvinte VIDEO

Augustin Zegrean, preşedintele CCR, a declarat, joi, după ce Curtea Constituţională a dat motivarea prin care SRI nu va mai putea face interceptări în dosarele penale, că "nimeni dintre cei care au făcut fapte penale nu va scăpa de pedeapsă datorită acestei decizii".
Iulian Tudor
10 mart. 2016, 08:54
Augustin Zegrean, despre motivarea CCR: Noi nu am făcut nimic dezastruos, am înlăturat doar două-trei cuvinte VIDEO

Augustin Zegrean a declarat că procesele penale nu vor fi afectate de decizia CCR şi a dat exemplul altor ţări unde interceptările nu sunt admise ca mijloc de probă în procesele penale.

„Cu siguranţă vă spun ce vă spuneam şi la început – nimeni nu poate scăpa ca urmare a acestei decizii. Urmărirea penală s-a făcut şi când nu existau interceptări, urmărirea penală se va face întotdeauna şi cred că legea trebuie să spună cine poată să o facă. Ştiţi că în Anglia nu pot fi folosite interceptările ca probă în proces? Şi nimeni nu a fost condamnat vreodată doar pe o înregistrare. Dacă o înregistrare nu este susţinută de probe, nu poate nimeni să fie condamnat”, a spus Augustin Zegrean.

Revizuirea s-a introdus din 2010, de cand dosarele nu se mai suspenda, cand se invoca exceptia de neconstitutionalitate, ca sa se dea posibilitatea celui care a invocat exceptia sa face cerere de revizuire in situatia in care i se admite exceptia si intre timp dosarul lui s-a judecat. Deci numai celui in dosarului caruia s-a pronuntat decizia poate sa faca revizuire sau cei care aveau deja invocata o exceptie de neconstituionalitate. Restul nu mai pot sa faca, a mai explicat preşedintele CCR, Augustin Zegrean.

Preşedintele CCR a spus că odată cu această decizie „nu se schimbă lumea”, şi că urmărirea penală se va face de către procurori şi poliţia judiciară.

„De la această decizie a Curţii nu se schimbă lumea, ci doar urmărirea penală se va face de către cei care trebuie să facă urmărirea penală, adică procurorii şi poliţia judiciară. Noi nu am făcut nimic dezastruos în decizia aceasta. Am înlăturat doar două-trei cuvinte, respectiv “şi alte organe specializate ale statului”, pentru că nu se înţelegea cine erau aceste organe, acum am aflat si noi cine era organul ala specializat al statului care facea interceptarile„, a afirmat preşedintele CCR.

CCR motivează decizia în cazul interceptărilor: SRI nu are atribuţii de cercetare penală

Curtea Constituţională a României a motivat decizia legată de interzicerea Serviciul Român de Informaţii să desfăşoare activităţi de supraveghere tehnică, susţinând că SRI nu are atribuţii de cercetare penală. Inspectoratul General al Poliţiei Române(IGPR) a anunţat printr-un comunicat de presă, miercuri, că „se impune o suplimentare structurii cu 1.000 de posturi de agenţi şi ofiţeri de poliţie precum şi rectificarea bugetului instituţiei cu 30 de milioane de euro”.

Curtea constată că legiuitorul a inclus, în cuprinsul art.142 alin.(1) din Codul de procedură penală, pe lângă procuror, organul de cercetare penală şi lucrătorii specializaţi din cadrul poliţiei şi a altor organe specializate ale statului. Aceste organe specializate ale statului nu sunt definite, nici în mod expres, nici în mod indirect în cuprinsul Codului de procedură penală. De asemenea, norma criticată nu prevede nici domeniul de activitate specific acestora, în condiţiile în care, în România, activează, potrivit unor reglementări speciale, numeroase organe specializate în diverse domenii. Astfel, în afara Serviciului Român de Informaţii, care are atribuţii exclusiv în domeniul siguranţei naţionale, neavând atribuţii de cercetare penală, există şi alte servicii cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, precum şi o multitudine de organe specializate ale statului cu atribuţii în varii domenii„, a explicat CCR în motivarea deciziei.

Totodată, Curtea Constituţională susţine că „sintagma „ori de alte organe specializate ale statului” apare ca fiind lipsită de claritate, precizie şi previzibilitate, nepermiţând subiecţilor să înţeleagă care sunt aceste organe abilitate să realizeze măsuri cu un grad ridicat de intruziune în viaţa privată a persoanelor”.

Curtea Constituţională a declarat neconstituţional un articol din Codul de Procedură Penală care reglementează supravegherea tehnică din timpul cercetării penale, mai exact articolul care arată cine execută această supraveghere (interceptări ale comunicaţiilor, înregistrări audio-video ambientale).

Judecătorii Curţii Constituţionale au stabilit că articolul 142, alineatul 1, din Codul de Procedură Penală referitor la punerea în executare a mandatului, este neconstituţional. Articolul respectiv arată că „procurorul pune în executare supravegherea tehnică ori poate dispune ca aceasta să fie efectuată de organul de cercetare penală sau de lucrători specializaţi din cadrul poliţiei ori de alte organe specializate ale statului”, CCR stabilind că sintagma „ori de alte organe specializate ale statului” nu respectă Constituţia şi este neclară.

CITEŞTE ŞI: Kovesi: Neconstituţionalitatea interceptărilor SRI, invocată deja în dosare DNA. Ce mari dosare sunt afectate

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Când începe postul Sfintei Marii 2024. Ce nu e bine să faci până la Adormirea Maicii Domnului
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Patriarhia Română răspunde acuzațiilor privind canonizarea unor clerici cu legături legionare
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'