Şeful CCR, Augustin Zegrean, a vorbit, înainte de şedinţa de marţi a Curţii, despre neconstituţionalitatea Legii Big Brother şi a celei a cartelelelor prepay, precizând că o motivare va fi dată în curând. „Nu cred că spaima trebuie să fie atât de mare. Nu de aici provine nesiguranţa, din faptul că atunci când vă cumpăraţi o cartelă nu vă daţi numele acolo. Aţi putea şi să vi-l daţi, ar fi acelaşi lucru. Nici până acum nu se dădeau numele şi nu ataca nimeni România din cauza asta”, a afirmat şeful CCR înainte de şedinţa de marţi.
El a precizat că în zilele următoare Curtea va publica motivarea deciziei în cazul Legii de identificare a utilizatorilor de cartele telefonice prepay.
CSAT a luat notă, săptămâna trecută, de implicaţiile la adresa securităţii naţionale ca urmare a declarării neconstituţionalităţii Legii 82/2012 privind retenţia datelor, respectiv a Legii pentru modificarea şi completarea OUG nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, stabilind că se impune ‘de urgenţă’ o intervenţie legislativă în acest caz din partea Guvernului sau a Parlamentului.
AID: Decizia CCR privind cartelele prepay aduce atingere gravă securităţii naţionale
‘CSAT a luat notă de implicaţiile negative la adresa securităţii naţionale ca urmare a declarării neconstituţionalităţii Legii nr. 82/2012 privind retenţia datelor, respectiv a Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice. În urma analizei, membrii Consiliului au stabilit că se impune de urgenţă o intervenţie legislativă a Guvernului sau a Parlamentului României în vederea restabilirii cadrului legislativ necesar îndeplinirii de către instituţiile abilitate, în condiţii de legalitate, a responsabilităţilor ce le revin în domeniul securităţii şi siguranţei naţionale’, preciza Administraţia Prezidenţială în urmă cu o săptămână.
În 16 septembrie, CCR a decis că Legea referitoare la identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay este neconstituţională, după ce a admis sesizarea Avocatului Poporului.
‘CCR, cu majoritate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că legea pentru modificarea şi completarea OUG nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice este neconstituţională în ansamblul ei. Curtea a constatat că dispoziţiile legii criticate nu au caracter precis şi previzibil, iar modalitatea prin care sunt obţinute şi stocate datele necesare pentru identificarea utilizatorilor serviciilor de comunicaţii electronice pentru care plata se face în avans, respectiv a utilizatorilor conectaţi la puncte de acces la internet, nu reglementează garanţii suficiente care să permită asigurarea unei protecţii eficiente a datelor cu caracter personal faţă de riscurile de abuz, precum şi faţă de orice accesare şi utilizare ilicită a acestor date’, susţine Curtea Constituţională.