„Am discutat despre articolul 150, alineatul 6 din Constituţie referitor la domeniile în care pot fi adoptate ordonanţe de urgenţă, despre avizul dat în cazul suspendării preşedintelui. Ni s-a cerut să facem o comparaţie între suspendarea din 2007 şi cea din 2012”, a declarat Augustin Zegrean după întrevederea cu oficialii comisiei.
Zegrean a precizat că membrii delegaţiei nu au făcut vreo recomandare magistraţilor. „Ei nu fac nici reclamaţii, nici recomandări. Ei vor da un raport care se va discuta în Comisia de la Veneţia în luna octombrie şi va fi înaintat secretarului general al Consiliului Europei (…) Eu sper că va fi un raport pozitiv”, a spus preşedintele Curţii Constituţionale.
„Discuţiile au avut ca obiect următoarele aspecte: modul în care Curtea Constituţională s-a pronunţat, în jurisprudenţa sa, cu privire la competenţa de legiferare a Guvernului în temeiul art. 115 din Constituţie, respectiv interpretarea şi aplicarea prevederilor alin. (6) al acestui articol care consacră interdicţia de reglementare, prin intermediul ordonanţelor de urgenţă, în domeniul legilor constituţionale, al regimului instituţiilor fundamentale ale statului, precum şi în domeniul drepturilor, libertăţilor şi îndatoririlor fundamentale prevăzute de Constituţie; modificarea Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, respectiv abrogarea competenţei Curţii de a se pronunţa cu privire la constituţionalitatea hotărârilor plenului Camerei deputaţilor, plenului Senatului şi ale plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului; competenţa Curţii Constituţionale de a emite un aviz consultativ referitor la propunerea de suspendare din funcţie a Preşedintelui României: prezentare comparativă a situaţiilor din 2007 şi 2012”, se arată într-un comunicat de presă de luni al Curţii.
La finalul întâlnirii, membrii delegaţiei de experţi ai Comisiei de la Veneţia şi-au exprimat susţinerea acestui organism pentru activitatea Curţii Constituţionale a României, atât pentru perioada dificilă care a trecut, cât şi pentru perioada ulterioară.
Judecătoarea Iulia Motoc a precizat, înainte de începerea întrevederii care ar putea fi subiectele atinse. „Ne aşteptăm să facă un raport despre situaţia constituţională din România şi să dea nişte avize referitoare la ordonanţele de urgenţă care s-au adoptat cu restrângerea competenţelor Curţii şi în legătură cu ordonanţa referitoare la referendum”, a declarat Motoc.
În 7 august, preşedintele Comisiei de la Veneţia lansa un apel la autorităţi şi la partidele politice din România să respecte pe deplin independenţa Curţii Constituţionale şi să se abţină de la presiuni, precizând că în urmă cu o zi a primit noi informaţii de la CC în legătură cu acest subiect.