Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susţinut miercuri, într-un discurs adresat parlamentului ceh, că ambiţiile teritoriale ale Rusiei lui Putin se întind de la Varşovia şi până la Sofia, iar pentru ca Rusia să nu poată ataca alte ţări războiul declanşat de aceasta împotriva Ucrainei ”trebuie să se încheie cu victoria” celei din urmă, pentru că acolo ”se duce bătălia pentru viitorul Europei”, consemnează agenţiile Reuters şi EFE.
”Rusia nu este interesată doar de oraşele noastre Mariupol, Severodoneţk, Harkov şi Kiev. Nu, ambiţiile ei sunt direcţionate către o vastă zonă de la Varşovia până la Sofia”, a spus Zelenski, fără a prezenta vreo dovadă pe care să-şi bazeze această afirmaţie.
Dmitri Medvedev spune că Ucraina nu va mai exista în doi ani. Ultima tiradă a fostului preşedinte al Rusiei
”La fel ca în trecut, invazia rusă în Ucraina este primul pas de care leadershipul rusesc are nevoie pentru a-şi deschide calea către alte ţări, către cucerirea altor popoare”, a indicat preşedintele ucrainean în discursul prin videoconferinţă în faţa celor două camere ale parlamentului de la Praga.
”Cineva care vrea să ia totul nu se va opri niciodată luând doar o parte din ce doreşte”, şi-a continuat el argumentaţia, în care a menţionat de asemenea că poporul ceh, după ocupaţia nazistă din al Doilea Război Mondial şi decenii de dominaţie sovietică, ştie cum se sfârşesc compromisurile şi ce rezultă din concesiile făcute tiranilor.
Iohannis, despre blocajul exportului de cereale din Ucraina: „România este hotărâtă să joace un rol pozitiv în soluţionarea acestei chestiuni” / Macron, mesaj pentru liderii Europei în contextul războiului din Ucraina
”Trebuie să oprim tancurile (ruseşti) şi să le ardem, pentru ca niciodată să nu se mai întoarcă la Praga, Brno, Ostrava şi Karlovy Vary”, a mai spus Zelenski, cu referire la invazia Cehoslovaciei de către trupele Pactului de la Varşovia în 1968.
El a cerut în acest discurs consolidarea sancţiunilor împotriva Rusiei lui Putin şi a insistat ca Ucraina să primească statutul de ţară candidată la UE. Republica Cehă, care preia la 1 iulie preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a stabilit deja că una din priorităţile sale este ca Ucraina să primească acest statut, conform unei declaraţii date de premierul ceh Petr Fiala înaintea discursului preşedintelui ucrainean.