Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit, în discursul de 12 minute adresat parlamentului Japoniei, despre dezastrele cu care s-a confruntat această ţară – catastrofa nucleară de la centrala din Fukushima şi atacul cu gaz sarin de la metroul din Tokyo, din 1995 – arătând că Ucraina se confruntă cu pericole similare în ceea ce priveşte siguranţa centralei de la Cernobîl, unde este „zonă de război” sau siguranţa poporului ucrainean, împotriva căruia Rusia ar putea utiliza arme chimice.
Cronicile războiului, trei poveşti cutremurătoare din Cernihiv. De la cea a Arinei, fetiţa salvată de câine, la cea a lui Serghei, luptătorul care a murit în timp ce salva răniţii
Zelenski a făcut trimitere, în cuvântul adresat miercuri parlamentului nipon, la pericolul pe care Rusia în reprezintă în ceea ce priveşte utilizarea armelor chimice sau nucleare. El a atras atenţia asupra faptului că Rusia ar putea provoca o nouă catastrofă nucleară la Cernobîl, amintind, în acest context de accidentul de la centrala nucleară de la Fukushima, din 2011, scrie New York Times.
Liderul Ucrainei a afirmat că invazia rusă a transformat centrala de la Cernobîl într-o „zonă de război”, arătând că „atunci când războiul se va sfârşi vor trebui ani pentru a examina cât de afectat este mediul înconjurător” în acea zonă.
Preşedintele ucrainean a făcut de asemenea trimitere la o altă tragedie naţională a Japoniei – cea din martie 1995, când membrii unui cult au folosit gaz sarin în metrou, la Tokyo, ucigând 14 oameni şi rănind alte câteva mii – în acest context Zelenski arătând că Rusia ar putea folosi arme chimice împotriva poporului ucrainean.
Volodimir Zelenski a mulţumit Japoniei pentru că a fost prima ţară din Asia care a luat măsuri împotriva Rusiei după invazia din Ucraina şi a cerut legislativului nipon să continue să adopte sancţiuni împotriva Rusiei pentru a oprit „tsunamiul invaziei” ruse în Ucraina.