Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pune la îndoială posibilitatea unei întâlniri cu omologul său rus Vladimir Putin, după ce a acuzat Rusia de ”genocid”, relatează CNN.
”S-ar putea să nu existe negocieri”, declară marţi, la televiziunea ucraineană, Zelenski. El spune că ar fi un lucru de înţeles să nu stea de vorbă cu Putin, după ce a acuzat armata rusă de crime de război în Ucraina.
”Ar fi uşor să spun «nu stau de vorbă cu tine şi e de înţeles după ceea ce ai făcut, de aceea»”, declară el. Ucraina nu are altă opţiune decât să negocieze cu Rusia pentru a opri luptele, a declarat marţi preşedintele Volodimir Zelenski, care a adăugat că ar putea să nu poarte personal discuţii cu preşedintele rus Vladimir Putin, transmite Reuters.
O reuniune ar putea avea loc dacă Rusia ”ar suporta toate pedepsele” comiteri unui genocid, declară Zelenski. ”Iar în această întâlnire, a, putea găsi o ieşire din această situaţie, fără să ne pierdem teritoriul. Cred că ăsta este pragul pe care trebuie să-l punem în aceste negocieri. Iar apoi vom vedea. S-ar putea întâmpla să nu aibă loc negocieri. Este posibil”, continuă el.
Noi bombardamente în vestul Ucrainei în a 41-a zi de la invazia Rusiei: O şcoală din Kramatorsk a fost distrusă, un crater de zece metri s-a format în curte
Zelenski a efectuat luni o vizită la Bucea, la periferia Kievului, după publicarea în weekend a unei înregistrări video cu cadavre pe străzi.
El a spus la Bucea că este ”foarte greu să negociezi” cu Rusia ”când vezi ce-au făcut (militarii ruşi) aici”. Zelenski a spus că evenimentele de la Bucea sunt de neiertat, dar că Ucraina şi Rusia ar trebui să aleagă opţiunea dificilă de a continua discuţiile şi a semnalat că Moscova ar trebui să recunoască fapte despre care se presupune că au fost comise de trupele ei.
Agenţia de presă rusă Interfax a citat un viceministru rus de externe declarând că discuţiile continuă prin legătură video. Preşedintele Ucrainei a declarat totodată că eforturile Ucrainei de a respinge trupele ruse din Mariupol se confruntă cu dificultăţi. În interviul televizat cu presa locală, Zelenski a apreciat că situaţia militară în oraşul-port din sud este „foarte dificilă”.
El a mai spus că Turcia a propus un plan pentru a ajuta la evacuarea răniţilor şi trupurilor neînsufleţite din oraş, dar a avertizat că iniţiativa depinde de voinţa preşedintelui rus Vladimir Putin.
Printre altele, Volodimir Zelenski a apreciat în interviul televizat marţi că prim-ministrul ungar Viktor Orban va trebui să aleagă între Moscova şi „lumea cealaltă” şi că liderul ungar se teme de influenţa rusă.
Orban şi-a păstrat majoritatea la alegerile de duminică. Pe de altă parte, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a declarat că informaţiile despre uciderea civililor la Bucea sunt „fake-uri” menite să discrediteze Rusia. Moscova a spus că va prezenta „dovezi empirice” marţi, la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, prin care va demonstra că forţele sale nu au fost implicate.
„Acestea sunt ‘fake-uri’ maturate de imaginaţia cinică a propagandei ucrainene”, a spus Dmitri Medvedev, care a fost preşedinte din 2008 până în 2012 şi acum este secretar adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei. „Au fost născocite pentru sume mari de bani”, a susţinut Medevedev.
La rândul său, Ministerul Apărării rus a dat vina pe serviciile speciale ucrainene, pe care le-a acuzat că au înscenat pretinse ucideri de civili în oraşe ucrainene în încercarea de a-şi răspândi propaganda către mass-media occidentale.
„Soldaţii celui de-al 72-lea Centru Principal pentru Operaţiuni Psihologice ucrainean au efectuat o altă punere în scenă cu presupuşi civili ucişi de acţiunile violente ale forţelor armate ruse” la 4 aprilie într-un sat la 23 km nord-vest de Kiev, a declarat ministerul, citat de Reuters. „Evenimente similare au fost acum organizate de serviciile speciale ucrainene în Sumî, Konotop şi în alte oraşe”, a susţinut ministerul rus.