Volodimir Zelenski pierde teren diplomatic o dată cu îndepărtatea lui Boris Johnson din guvernul Marii Britanii, astfel că eforturile sale pentru a ţine viu interesul pentru situaţia din Ucraina va trebui să fie amplificat. „Ucrainenii nu sunt gata să-și dea pământul, să accepte că aceste teritorii aparțin Rusiei. Acesta este țara noastră”, a spus Zelenski într-un interviu exclusiv difuzat joi la „The Situation Room” de la CNN.
„Vorbim mereu despre asta și intenționăm să dovedim acest lucru”, a adăugat Zelenski. Preşedintele Ucrainei a vorbit la CNN simultan în cu Boris Johnson, care a anunțat că va demisiona. Vorbind în ucraineană prin intermediul unui traducător, Zelenski a spus că este încrezător că politica Marii Britanii față de Ucraina „nu se va schimba”, chiar dacă conducerea țării este în tumult. „A demisionat nu pentru că era în Ucraina. Cred că Regatul Unit este de partea binelui, de partea Ucrainei”, a spus Zelenski.
Zelenski cere urgent ajutor internaţional: „Azi, armata rusă a lovit Kramatorsk din nou, din nou cu rachete. Ocupanţii au lovit şi Harkovul, oraşele din Donbas…”
Războiul Rusiei cu Ucraina durează de mai bine de patru luni, fără niciun semn că nici una dintre părți se va retrage în curând. Succesele timpurii ale Ucrainei au forțat Rusia să-și reducă obiectivele inițiale de a răsturna Kievul, iar forțele Moscovei s-au concentrat acum pe ocuparea teritoriului în estul Ucrainei. Forțele ruse au ocupat acum cea mai mare parte a regiunii Lugansk, în afara câtorva puncte de rezistență, și fac presiuni spre orașele din Donețk.
CNN a raportat săptămâna trecută că oficialii de la Casa Albă își pierd încrederea în Ucraina va putea vreodată să recupereze toate teritoriile pe care le-a pierdut în fața Rusiei de la începutul războiului, chiar și cu ajutorul armamentului mai greu și mai sofisticat pe care SUA și aliații săi l-au oferit sau l-au promis Kievui. Zelenski a recunoscut la CNN că Rusia controlează „aproape toată regiunea Lugansk”, spunând că forțele sale „luptează acum la periferia acestei regiuni”. El a spus că armata sa s-a retras pentru a evita pierderile în masă de trupe.
Când va folosi Rusia arme nucleare. Anunţul Kremlinului provoacă îngrijorare: „Este vorba despre o evoluţie a evenimentelor”
„Nici măcar nu înțeleg ce anume controlează acolo. Au distrus orașele, școlile. Ei sunt ocupanții dărâmăturii?” spuse Zelenski. În final,
Zelenski s-a declarat fericit că Suedia și Finlanda sunt acceptate ca membre NATO, chiar dacă alianța militară occidentală s-a opus de multă vreme acceptării Ucrainei ca membru. „Nu este o înțelegere superficială, ci profundă a riscurilor pentru aceste țări din cauza atitudinii agresive a Rusiei față de țările suverane”, a spus Zelenski. „De aceea susținem pe deplin apartenența lor. Întreaga lume ajută Ucraina, unii aduc ajutor umanitar, alții oderă ajutor financiar sau militar”.
Vladimir Putin a atras atenţia Occidentului asupra întreţinerii conflictului militar din Ucraina. „Auzim astăzi că vor să ne învingă pe câmpul de luptă. Ce pot spune? Să încerce!”, a afirmat Vladimir Putin, conform cotidianului Le Figaro, într-un discurs rostit la o reuniune cu liderii grupurilor parlamentare din Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului de la Moscova.
Liderul de la Kremlin a susţinut că Rusia „nu a început încă lucrurile serioase” în Ucraina. „În acelaşi timp, nu refuzăm negocierile de pace. Dar cei care le refuză trebuie să ştie că pe măsură ce le vor refuza mai mult, cu atât va fi mai dificil să negocieze cu noi”, a subliniat Vladimir Putin.
Preşedintele Rusiei a acuzat naţiunile occidentale că alimentează ostilităţile prin livrarea de armament Ucrainei. „Ocidentul vrea să lupte cu noi până la ultimul ucrainean. Este o tragedie pentru poporul ucrainean, dar se pare că se îndreaptă în această direcţie”, a subliniat Putin, citat de agenţia The Associated Press.
La rândul său, Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, s-a întâlnit joi seară, la Kiev, cu membri ai Senatului SUA. „Susţinerea bicamerală şi bipartizană este într-adevăr importantă pentru Ucraina. Simţim această susţinere, simţim unitatea”, a afirmat Volodimir Zelenski, citat de CNN, la întâlnirea cu senatorul republican Lindsey Graham şi cu senatorul democrat Richard Blumenthal.
Liderul de la Kiev a cerut continuarea susţinerii pentru oferirea de sisteme antiaeriene de armament. „Trebuie să asigurăm poporului ucrainean un nivel ridicat de siguranţă, pentru a nu se teme să trăiască în Ucraina”, a subliniat Zelenski. Anterior, Zelenski salutase primirea de către Ucraina a unor sisteme de artilerie performante, subliniind că acestea reduc „semnificativ” potenţialul ofensiv al armatei ruse.