Zelenski anunţă contraofensiva la Herson: „Ocupanţii ar trebui să ştie: îi vom alunga de la graniţă. Până la graniţa noastră, a cărei linie nu s-a schimbat”

Majoritatea regiunii Herson şi o parte a regiunii Zaporojie au fost preluate de Kremlin, care încearcă să ducă acolo o politică de rusificare
Filip Stan
30 aug. 2022, 06:23
Zelenski anunţă contraofensiva la Herson:

Contraofensiva mult aşteptată a trupelor ucrainene a început în regiunea Herson, iar preşedintele, Volodimir Zelenski, a spus: „Dacă vor să supravieţuiască, este timpul ca armata rusă să fugă”, scrie The Guardian.

Trupele ucrainene au spart apărarea rusă în mai multe zone din prima linie din apropierea oraşului Herson, a susţinut luni un consilier principal al lui Zelenski.

Oleksiy Arestovici a spus într-un interviu video că forţele ucrainene bombardau şi feriboturile din regiunea Herson pe care Moscova le foloseşte pentru a furniza teritoriul ocupat de ruşi de pe malul de vest al râului Nipru.

În discursul de luni seara, Zelenski nu a abordat contraofensiva în mod specific, ci a spus: „Ocupanţii ar trebui să ştie: îi vom alunga de la graniţă. Până la graniţa noastră, a cărei linie nu s-a schimbat. Mergeţi acasă”.

Cei care s-au predat vor fi trataţi conform Convenţiilor de la Geneva, a spus el, adăugând: „Dacă nu mă ascultă, vor avea de-a face cu apărătorii noştri, care nu se vor opri până nu vor elibera tot ce aparţine Ucrainei”.

„Ucraina va recupera regiunea Harkov, regiunea Lugansk, regiunea Doneţk, regiunea Zaporojie, regiunea Herson, Crimeea, cu siguranţă întreaga noastră zonă de apă a Mării Negre şi a Mării Azov – de la insula Şerpilor până la strâmtoarea Kerci. Acest lucru se va întâmpla. Acestea sunt ale noastre. Şi aşa cum o înţelege societatea noastră, vreau să o înţeleagă şi ocupanţii. Nu va fi loc pentru ei pe pământul ucrainean”, a declarat Zelenski.

Trupele ucrainene au luat înapoi patru sate din apropierea oraşului Herson după ce au spart linia frontului în trei locuri, a informat CNN, citând o sursă militară ucraineană, „ţinta” principală fiind Herson. Operaţiunea a început cu bombardarea puternică a poziţiilor ruseşti, forţându-i să fugă, a spus sursa citată.

Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele ucrainene au încercat o ofensivă în regiunile Nikolaiv şi Herson, dar au suferit pierderi semnificative, a informat agenţia de presă RIA. „Încercarea ofensivă a inamicului a eşuat lamentabil”, a spus el.

Informaţiile nu au putut fi verificate din surse independente. Luni, un purtător de cuvânt al Comandamentului de Sud al Ucrainei, Natalia Humeniuk, a confirmat că contraofensiva a început în provincia Herson, după ce a circulat pe internet un videoclip care ar fi arătat un soldat din autoproclamata republică Doneţk, condusă de Rusia, spunând că forţele ucrainene au spart prima linie de apărare.

Operaţiunea s-a desfăşurat pe mai „multe direcţii” în sud, a declarat Humeniuk într-un briefing şi i-a îndemnat pe locuitorii fie să plece de urgenţă, fie să caute adăpost.

Humeniuk a spus că operaţiunea are nevoie de „linişte”, deoarece atenţia presei ar putea afecta rezultatele. Afirmaţiile ei nu au putut fi coroborate în mod independent.

Deputat pro-rus, împuşcat la Herson

Un fost deputat ucrainean pro-Zelenski, Alexei Kovalev, care s-a alăturat forţelor de ocupaţie ruse din regiunea Herson, a fost împuşcat, au declarat luni anchetatorii ruşi, scrie AFP.

„Şeful adjunct al administraţiei militare şi civile din regiunea Herson, responsabil cu problemele agricole, Alexei Kovalev, a murit după ce a fost împuşcat”, a declarat Comisia de Investigaţii Rusă pe contul său Telegram.

„Atacul a avut loc la domiciliul său pe 28 august. O tânără care locuia cu deputatul a fost şi ea victima atacatorilor”, a adăugat Comitetul, responsabil în Rusia de principalele dosare penale, fără a oferi alte detalii.

Primele imagini după atacurile asupra centralei nucleare de la Zaporojie. Risc uriaș de explozie

În ultimele luni, mai mulţi oficiali numiţi de ruşi în teritoriile ucrainene pe care le-au cucerit au fost răniţi sau ucişi în atacuri. Alexei Kovalev, 33 de ani, a fost ales în 2019 ca deputat în regiunea Herson şi s-a alăturat grupului preşedintelui Volodimir Zelenski în parlamentul ucrainean. După ofensiva Kremlinului de la sfârşitul lunii februarie şi cucerirea regiunii Herson, el s-a alăturat administraţiei de ocupaţie. Până la sfârşitul lunii iunie, Kovalev supravieţuise unei alte tentative de asasinat.

Alertă la centrala Zaporojie. Rusia susţine că a doborât o dronă la centrala Zaporojie. Ucraina acuză Moscova pentru bombardament
Majoritatea regiunii Herson şi o parte a regiunii Zaporojie au fost preluate de Kremlin, care încearcă să ducă acolo o politică de rusificare în vederea unei posibile anexări. Moscova a introdus rubla acolo şi îi încurajează pe locuitorii să primească paşapoarte ruseşti.

Rusia anunţă că a respins contraofensiva de la Herson

Armata rusă a afirmat luni că a respins ‘tentative de ofensivă’ ucrainene în regiunile Herson şi Nikolaev (Mikolaiv), în sudul Ucrainei, şi că a produs ‘pierderi grele’ forţelor Kievului, transmite AFP.

‘Pe parcursul zilei, la ordinul direct al (preşedintelui ucrainean) Volodimir Zelenski, trupele ucrainene au întreprins o tentativă de ofensivă în trei direcţii, în regiunile Nikolaev şi Herson’, a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

‘Această nouă tentativă de operaţiuni ofensive a inamicului a eşuat lamentabil’, a dat asigurări ministerul rus. Potrivit acestuia, ‘unităţile armatei ucrainene au suferit pierderi grele în urma unei defensive active a trupelor ruse’.

Comunicatul afirmă că armata rusă a distrus 26 de tancuri, 32 de vehicule blindate şi două avioane Su-25 ale armatei ucrainene. ‘Inamicul a pierdut peste 560 de militari’, mai susţine ministerul rus.

AFP menţionează că nu este în măsură să confirme din surse independente aceste declaraţii. Anterior în cursul zilei, autorităţile locale ucrainene au afirmat că forţele Kievului au lansat o contraofensivă în sud, cu obiectivul de a respinge trupele ruse peste malul celălalt al Niprului şi a recuceri oraşul ocupat Herson

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Președintele Biden testat Pozitiv pentru Covid-19. Cum Influențează Situația Politică
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'