Zelenski anunţă ofensiva: „Este literalmente o bătălie pentru fiecare metru de pământ ucrainean”

Zelenski a spus că „tendinţele de bază rămân neschimbate”, Ucraina a obţinut noi promisiuni de ajutor militar, dar nu a menţionat între ele avioanele mult dorite de Kiev.
Filip Stan
15 feb. 2023, 06:21
Zelenski anunţă ofensiva:

Preşedintele Volodimir Zelenski a transmis, marţi seara, un apel apăsat pentru urgentarea ajutorului occidental pentru Ucraina, în ziua în care la Ramstein, în Germania, a avut loc o nouă reuniune a ţărilor aliate Kievului care au discutat despre sprijinul militar ce urmează să fie acordat în continuare. Liderul de la Kiev a anunţat că Ucraina, care face faţă unei ofensive relansate de ruşi în Donbas, pregăteşte, la rândul ei, o ofensivă şi se bazează pe sosirea cât mai rapidă a armamentului performant.

Avioane de luptă olandeze au interceptat trei avioane ruseşti în apropiere de Polonia, la graniţa cu spaţiul NATO

Zelenski a spus că „tendinţele de bază rămân neschimbate”, Ucraina a obţinut noi promisiuni de ajutor militar, dar nu a menţionat între ele avioanele mult dorite de Kiev. Totuşi, a subliniat că unele decizii luate la Ramstein trebuie să rămână secrete.

„Astăzi este ziua unui nou Ramstein, o reuniune a grupului de sprijin militar pentru Ucraina, cu 54 de ţări partenere. Aceasta este cea de-a noua reuniune de acest gen. Am obţinut cu regularitate decizii ferme privind protejarea ţării noastre şi întărirea luptătorilor noştri. Partenerii noştri au confirmat mai multe sisteme de apărare aeriană, mai multe tancuri, mai multă artilerie şi obuze şi mai multă pregătire pentru militarii noştri. După cum am auzit astăzi, Ucraina trebuie să aibă succes. Şi aici suntem de acord: trebuie să existe succes. Desigur, nu tot ceea ce se întâmplă la Ramstein poate fi raportat public. O mare parte din acorduri şi discuţii trebuie să rămână în spatele uşilor închise. Dar pot spune cu siguranţă că tendinţele de bază rămân neschimbate. Ucraina şi partenerii săi fac totul împreună pentru a face ca statul terorist să piardă, iar acest lucru să se întâmple cât mai curând posibil”, a explicat Volodimir Zelenski în discursul de bilanţ al zilei transmis către compatrioţi.

Volodimir Zelenski a convocat Statul Major al Ucrainei, urmează zile cruciale pentru război

El a subliniat însă că este nevoie de urgentarea ajutorului promis Ucrainei, în condiţiile în care Rusia pare să fi început o nouă ofensivă. Asaltul căruia trebuie să-i reziste forţele ucrainene este disperat, iar inamicii „se grăbesc”, a punctat preşedintele ucrainean înainte de a-i îndemna şi pe occidentali la „viteză”.

„Putem vedea că acum Kremlinul încearcă să stoarcă din Rusia tot potenţialul de agresiune posibil. Ei se grăbesc. Pentru că ei ştiu că lumea este şi mai puternică, dar este nevoie de timp pentru a-şi aduna puterea. Prin urmare, viteza este foarte importantă. Viteza în toate. În luarea deciziilor. În punerea în aplicare a deciziilor. În livrare. În formare. Viteza salvează vieţi, viteza aduce înapoi siguranţa. Şi le mulţumesc tuturor partenerilor noştri care realizează că viteza este importantă”, a subliniat Zelenski.

 

„Ne pregătim în mod activ pentru evenimentele de politică externă din a doua jumătate a acestei săptămâni. Trebuie să parcurgem săptămâna în tonul stabilit de Ramstein pentru aceasta, acumulând rezultate pentru Ucraina”, a continuat liderul de la Kiev, menţionând în context că a primit-o în vizită pe şefa diplomaţiei din Canada, de la care a obţinut promisiunea unor noi arme pentru Ucraina şi a unor noi sancţiuni pentru Rusia.

„Este foarte important să nu ne pierdem speranţa în nicio circumstanţă şi să continuăm să luptăm pentru viaţă”, a spus preşedintele, dând ca exemplu faptul că echipa de salvatori ucraineni trimisă la cutremurul din Turcia a reuşit să scoată un supravieţuitor de sub dărâmături în a noua zi de la dezastru.

El a prefaţat astfel anunţul că pe linia frontului, situaţia în regiunile Doneţk şi Luhansk rămâne extrem de dificilă. „Este literalmente o bătălie pentru fiecare metru de pământ ucrainean. Trebuie să înţelegem semnificaţia acestor bătălii. Fiecare metru câştigat acolo este o apărare a întregii noastre ţări. Fiecare zi pe care eroii noştri o îndură în Bahmut, Vuhledar, Mariinka şi în alte oraşe şi comunităţi din Donbas înseamnă reducerea agresiunii ruseşti timp de săptămâni”, a arătat Volodimir Zelenski.

El a încheiat cu promisiunea că va face rost de mai multe arme, anunţând în final că Ucraina pregăteşte, la rândul său, o nouă ofensivă. „Facem totul pentru a le oferi luptătorilor noştri mai multe arme, arme cu rază de acţiune mai mare şi o putere mai mare pentru ofensiva pe care o pregătim”, a spus liderul de la Kiev.

Zelenski şi-a încheiat alocuţiunea cu urări de Ziua Îndrăgostiţilor felicitându-i „pe toţi cei îndrăgostiţi de Ucraina”.

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
Ce înseamnă temperatura pe care o setezi pe aerul condiționat, de fapt. Greșeala pe care multe persoane ajung să o facă pe timp de caniculă
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Ordinul intră în vigoare de astăzi, 19 iulie, ora 11
Playtech.ro
Ce este INTERZIS să faci de Sfântul Ilie. E mare păcat, tradiția pe care nu trebuie să o încalce credincioșii
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
”Inima mea e cărbune” Prima reacție a soțului Doinei, după ce a aflat că femeia a fost ucisă de Zoro și Narcisa
Spynews
Zoro și Narcisa au mărturisit și cea de-a doua crimă! Cadavrul găsit recent aparține Doinei. Femeia a fost dată dispărută anul trecut și ucisă de ei
Evz.ro
Dilema mondenă a deceniului. De ce n-o cere Salman Khan pe Iulia Vântur. Dezvăluiri din familie
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Am făcut calculul! Câți bani a primit Ianis Hagi, în total, din darurile de nuntă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cod galben și portocaliu de caniculă în jumătate din țară! Zonele în care se vor resimți temperaturi de până la 38 de grade
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Haos pe Aeroportul Henri Coandă: Sute de Pasageri Lăsați să Aștepte Ore pentru Recuperarea Bagajelor
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'