Pentru ca Ucraina să poată continua lupta contra armatei ruse ea are nevoie de artilerie cu rază lungă de acţiune, de mari cantităţi de muniţii, de tancuri şi avioane de luptă, a subliniat oficialul ucrainean, sub protecţia anonimatului.
„Preşedintele meu face deplasări pentru a obţine rezultate. Înainte de toate – armele. Avem nevoie de sprijinul Consiliului European pentru grăbirea livrărilor de arme către Ucraina”, a explicat acesta.
„Avem mare nevoie de acum, de ieri, de artilerie cu rază lungă de acţiune, de toate tipurile de muniţii pentru artilerie. Muniţii, muniţii, muniţii, folosim multă muniţie în fiecare zi”, a explicat oficialul ucrainean.
Apoi, „tancurile grele – decizia a fost luată de mai multe state membre (ale UE, de a le oferi Ucrainei – n.red.), dar niciun tanc nu a sosit până acum. Trebuie grăbit acest lucru. Avem nevoie de avioane de luptă”, a insistat el, potrivit Agerpres.
„Avem nevoie de sprijinul general al Consiliului European de a grăbi livrările de arme către Ucraina luna aceasta, luna viitoare. Ele vor fi cruciale, pentru că Rusia pregăteşte o ofensivă. Dacă am fi avut acum toate acestea, am fi putut începe o contraofensivă”, a susţinut acelaşi oficial de la Kiev.
El a mai precizat că Zelenski le va cere de asemenea liderilor europeni să accelereze aderarea Ucrainei la UE. „Suntem absolut siguri că decizia de a începe negocierile de aderarea poate fi luată anul acesta”, a apreciat responsabilul ucrainean.
Volodimir Zelenski a fost miercuri la Londra, unde a obţinut din partea Marii Britanii promisiunea pregătirii piloţilor militari ucraineni pentru folosirea unor avioane de luptă occidentale, el se întâlneşte în cursul serii cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu cancelarul german Olaf Scholz la Paris, de unde va pleca la summitul celor 27 de şefi de stat şi de guvern ai statelor UE care va avea loc joi la Bruxelles.
Prezenţa lui Zelenski la summitul UE are loc în timp ce trupele ruse au preluat iniţiativa pe front pentru prima dată din vara trecută şi responsabilii ucraineni cred că armata rusă pregăteşte o nouă mare ofensivă.
Ucraina insistă să primească tancuri grele occidentale pentru a putea străpunge liniile ruseşti, fiindu-i insuficiente tancurile de concepţie sovietică de care mai dispune după aproape un an de război, deşi în acest timp a mai primit, în special din Polonia, circa 300 de tancuri T-72, de asemenea un model sovietic aflat în dotarea armatei ucrainene, şi în plus a capturat în luptă sute de tancuri folosite de armata rusă.
Germania va furniza Ucrainei, într-o primă etapă, 14 tancuri Leopard 2 şi va autoriza alte state ce deţin tancuri de acest tip să le ofere Kievului, căruia Marea Britanie i-a promis de asemenea 14 tancuri Challenger şi SUA 31 de tancuri M1 Abrams, dar procesul de instruire a militarilor ucraineni pentru folosirea acestora nu permite intrarea lor rapidă în luptă.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat luna trecută ţările Alianţei să-şi intensifice producţia de muniţii, nu doar pentru a le trimite Ucrainei, ci şi pentru a-şi completa propriile stocuri diminuate în urma ajutorului oferit armatei ucrainene.
Turneul european al lui Zelenski este a doua sa vizită externă de când a început pe 24 februarie anul trecut agresiunea rusă contra Ucrainei, în decembrie deplasându-se la Washington unde a fost primit de preşedintele american Joe Biden, care a decis atunci intensificarea ajutorului militar al SUA pentru Ucraina, ce până în prezent depăşeşte ca valoare suma de 27 de miliarde de dolari.
Citeşte şi: Război în Ucraina. Rusia a lovit cu rachete centrul oraşul Harkov. Reacţia lui Zelenski