Scufundarea crucişătorului de rachete Moskva va submina în mod semnificativ capacitatea Kremlinului de a opera în Marea Neagră, va alimenta vulnerabilitatea navelor de război ruseşti la atacurile aeriene şi va afecta moralul ofiţerilor marini ruşi, apreciază observatorii militari ucraineni şi internaţionali, vineri, conform Kiev Post.
Crucișătorul Moskva, nava amiral a flotei ruse din Marea Neagră, s-a scufundat în timpul unei furtuni, când era tractată spre Crimeea pentru reparaţii. Anunţul a fost făcut joi seară de Ministerul rus al Apărării. Iar, ruşii au susţinut că nava de război a fost “serios avariată” din cauza unui incendiu, care a detonat muniţia de la bord. Între timp, armata ucraineană spune că a reuşit să respingă mai multe atacuri rusești în Donbas. Ucrainenii susţin însă că nava Moscova ar fi fost lovită de rachetele lor de tip Neptun.
Mine plutitoare folosite în conflictul dintre Rusia şi Ucraina, pericol pentru navele comerciale din Marea Neagră. Ce impact au asupra prețurilor alimentelor şi petrolului
″În timpul operaţiunii de tractare a crucișătorului Moskva până la portul de destinație, nava și-a pierdut stabilitatea din cauza avariilor suferite la carenă într-un incendiu după ce a avut loc o explozie a muniţiei de la bord. În condiţii de mare agitată, nava s-a scufundat”.
Asta anunţa Ministerul rus al Apărării cu puţin timp înainte de miezul nopţii. Nava amiral a flotei ruse din Marea Neagră era tractată spre Crimeea pentru reparaţii.
Pe tot parcursul zilei de joi au existat declaraţii contradictorii referitoare la cauza exploziei de la bordul crucișătorului. Potrivit Ministerului rus al Apărării, muniţia de la bord a fost detonată din cauza unui incendiu “accidental”. Iar echipajul – peste 500 de militari – ar fi fost evacuat, susţineau iniţial ruşii.
Avertisment terifiant al CIA. Vladimir Putin ar putea folosi arme nucleare în Ucraina
Ucrainenii susţin însă că nava Moskva ar fi fost lovită de rachetele lor de tip Neptun. Zelenski a comentat incidentul, făcând legatură cu incidentul de la începutul războiului, când grănicerii de pe Insula Şerpilor au sfidat un ordin venit de pe crucişătorul rusesc: „Am arătat că navele ruseşti pot merge… doar la fund”.
Rusia și-a retras la o distanță mai mare de țărm celelalte cinci nave care formează blocada maritimă a Ucrainei. Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Pe parcursul celor 50 de zile de invazie pe scară largă ale ruşilor, ei au arătat că Donbasul este ținta principală. Donbasul este ţinta pe care Rusia vrea să o distrugă în primul rând. Regiunile Donețk și Lugansk sunt atacate de parcă trupele ruse ar vrea ca acolo să rămână doar pietre, fără oameni”.
https://twitter.com/Sypynedy/status/1514882149740163073
Totodată, Zelenski le-a mulţumit liderilor lumii care sprijină Ucraina şi se arată dezamăgit de cei care încă dezbat severitatea sancţiunilor împotriva Rusiei: „Unii încă dezbat duritatea sancţiunilor împotriva Rusiei. Ce mai e de discutat aici, când trupele ruse fac pe teritoriul nostru ceea ce Europa a văzut probabil doar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial?”.
Potrivit armatei ucrainene, au fost opt atacuri majore în Donbas, în ultimele 24 de ore. Dar au reuşit să le facă faţă. Mai mult, ar fi fost distruse patru tancuri rusești, șase vehicule de transport blindate şi un sistem de artilerie. Dar teroarea în care trăiesc oamenii de aici este de nedescris.
Potrivit vicepremierului ucrainean Irina Vereşciuk, ieri, peste 2.500 de civili au reuşit să plece din zonele unde au loc lupte intense în Ucraina. S-au reluat evacuările prin nouă coridoare umanitare. Majoritatea refugiaților au ajuns în oraşul Zaporojie din sudul Ucrainei.
Mai multe explozii puternice au fost auzite joi noapte şi la Kiev. Însă, oficialii ucraineni spun că situaţia a revenit la normal în aceste zone. Bombardamente au fost raportate şi în Herson. De altfel, Rusia a ameninţat că va lovi centrele de comandă ale Ucrainei.
Pe de altă parte, procurorii de la Curtea Penală Internaţională au vizitat locurile masacrelor de la Bucea, şi le consideră o scenă a crimelor de razboi.
Karim Khan, procuror Curtea Penală Internaţională: „Așteptăm să se întâmple astfel de crime în diferite părți ale lumii și spunem: asta nu se va mai întâmpla niciodată. Și apoi le vedem din nou și din nou. Ar trebui să ne fie rușine. Deci trebuie să ne hotărâm când vom reacționa şi să ne gandim la umanitate. Şi cred că acesta este un moment care ar trebui să ne trezească pe toți”.
Parlamentul ucrainean a votat aseară o rezoluţie care califică drept “genocid” acţiunile armatei ruse în Ucraina.
Imagini din depozitele de armament ale SUA: rachetele Javelin pleacă spre Ucraina
Pentagonul publică imagini din depozitele de armament ale SUA, acolo unde sunt pregătite rachetele Javelin, care vor ajunge în Ucraina. SUA trimit Ucrainei peste 12.000 de sisteme antiblindate, 1.400 de sisteme antiaeriene şi „sute” de drone sinucigaşe, a anunţat administraţia Biden într-un comunicat joi seară, potrivit CNN.
Lista armelor către Ucraina include următoarele: