Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că nu mai vrea să insiste pentru obţinerea aderării Ucrainei la NATO, una dintre problemele care au motivat oficial invazia rusă în ţara sa, într-un interviu difuzat de postul american ABC, informează marţi AFP.
„În ceea ce priveşte NATO, mi-am temperat poziţia asupra acestei probleme deja de ceva timp, atunci când am înţeles” că „NATO nu este gata să accepte Ucraina”, a declarat el în acest interviu difuzat luni seara. „Alianţei (Atlanticului de Nord) îi este teamă de tot ce este controversat, (îi este teamă) şi de o confruntare cu Rusia”, a deplâns el, potrivit Agerpres.
Zelenski a adăugat că nu vrea să fie preşedintele unei „ţări care imploră în genunchi” pentru o astfel de aderare.
Rusia a invadat pe 24 februarie Ucraina şi duce un război în această fostă republică sovietică. Moscova afirmă că vrea garanţii că Ucraina nu va adera niciodată la NATO, alianţă transatlantică ce a fost creată pentru a apăra Europa în faţa ameninţării URSS la începutul Războiului Rece şi care s-a extins apoi progresiv până aproape de Rusia.
În aceste condiţii, ideea că Rusia ar putea fi un garant pare ridicolă, dar propunerea ar face ca orice stat implicat să semneze acorduri legale.
„NATO nu este pregătită să accepte Ucraina cel puțin în următorii 15 ani și o spune clar. Nici măcar nu avem sprijin într-un război complet just din partea alianței – doar din partea statelor individuale”, a spus un purtător de cuvânt al partidului.
„Deoarece este imposibil să aderăm la NATO în următorii ani, nu putem folosi doar liniile Constituției, exprimându-ne dorința de a ne alătura NATO pe drumul nostru către alianță, pentru a ne apăra țara. Soluția este politică, dar nu armele, nu avioane, nu protecție de stat”, a adăugat acesta.