Împiedicarea Ucrainei să devină membră NATO este unul dintre principalele obiective ale agresiunii ruse asupra acestei ţări. Totodată, Kremlinul şi-ar fi dorit să obţină un statut neutru pentru Ucraina. Oficialii ucraineni spun, însă, că nu se pune problema ca ţara lor să renunţe la dorinţa de a adera la NATO, însă există disponibilitate pentru discuţii pe marginea unui statut neutru al ţării şi a unor garanţii de securitate din partea altor ţări.
„Amendamentele la Constituţie nu sunt un scop în sine şi nu vor deveni unul. Ceea ce este prevăzut în Constituţie cu privire la alianţa militară NATO şi la Uniunea Europeană constituie perspectiva Ucrainei asupra viitorului său„, a declarat preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk, pentru ediţia online a cotidianului Ukrainskaia Pravda.
Citeste si Paște de coșmar pentru un puști luat prizonier de soldații ruși. Acuzații grave de la Kiev (VIDEO)
Rusia cere, de asemenea, ca Ucraina să renunţe oficial la Peninsula Crimeea de la Marea Neagră şi la regiunile estice Doneţk şi Lugansk. Însă, în ultimul timp, revendicările oficialilor ruşi s-au extins, astfel că acum ar fi vorba despre întreaga zonă de sud a Ucrainei, inclusiv a oraşului-port Odesa.
Ruslan Stefanciuk a subliniat în interviu că integritatea teritorială a Ucrainei constituie „o linie roşie”.
Pe de altă parte, la începutul lunii martie, după ultima rundă de negocieri ruso-ucrainene, David Arakhamia, unul dintre negociatorii din partea Ucrainei, a declarat că Kievul ar fi dispus să renunțe la aderarea la NATO în schimbul unor garanţii similare celor oferite de NATO.
„Suntem gata să discutăm despre câteva modele non-NATO. De exemplu, ar putea exista garanții directe din diferite țări precum SUA, China, Marea Britanie, poate Germania și Franța. Suntem deschiși să discutăm astfel de lucruri într-un cerc mai larg, nu numai în discuțiile bilaterale cu Rusia, ci și cu alți parteneri”, a declarat Arakhamia la acel moment.