Cea mai recentă propunere de acord a SUA ar cere Kievului să trimită Washingtonului toate profiturile dintr-un fond care controlează resursele ucrainene până când Ucraina va fi rambursat tot ajutorul american acordat pe timp de război, plus dobânda, potrivit unui rezumat analizat de Reuters. Zelenski, care a subliniat în mod repetat necesitatea unor relaţii puternice cu Casa Albă, a părut să facă aluzie la acest ultim element atunci când a declarat că Kievul nu consideră că asistenţa din trecut trebuie acum rambursată.
„Nu vom accepta datorii, aşa cum am mai spus. Acestea sunt lucruri absolut clare pentru mine. Cel puţin atunci când vorbim despre trecut”, a declarat preşedintele ucrainean, citat de Ukrainskaia Pravda. În acelaşi timp, el a precizat că Ucraina este pregătită să ramburseze Statelor Unite asistenţa viitoare, dacă administraţia Trump o oferă.
„Dacă există perspective, un nou sprijin, noi pachete de sprijin, atunci Statele Unite pot stabili cu siguranţă anumite condiţii. Înţelegem că această echipă nu va face nimic gratuit. Aceasta este ceea ce spun ei în mod oficial”, a declarat Zelenski într-o discuţie cu jurnaliştii, potrivit news.ro.
Preşedintele Zelenski a menţionat că principalele puncte de compromis cu partea americană au fost prezentate într-un acord-cadru, a cărui semnare, care ar fi trebuit să aibă loc la sfârşitul lunii februarie, când Zelenski a fost la Casa Albă, nu s-a mai întâmplat, în urma altercaţiei avute cu gazdele sale. La momentul respectiv, textul nu prevedea ca Ucraina să ramburseze SUA asistenţa primită de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei, dar de atunci propunerea de acord a Statelor Unite a suferit modificări.
Astfel, versiunea revizuită acordului ar prevedea că Ucraina se angajează să ramburseze SUA toată asistenţa – bugetară, militară şi umanitară – furnizată după invazia la scară largă a Rusiei în 2022.
Pe de altă parte, Zelenski a mai spus vineri că Ucraina nu va semna acordul cu Statele Unite privind mineralele, dacă acesta ameninţă aderarea sa la Uniunea Europeană.
„Constituţia Ucrainei spune clar că direcţia noastră este spre UE. Există reforme foarte importante, există paşi corespunzători. Nimic care poate ameninţa aderarea Ucrainei la UE nu poate fi acceptat”, a declarat Zelenski. El a adăugat că va lua în considerare acordul „atunci când nu vor exista ameninţări legislative relevante”.
Anterior, presa ucraineană relatase că noul text al acordului cu SUA privind mineralele poate intra în contradicţie cu intenţia Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană din cauza restricţiilor severe care afectează semnificativ suveranitatea economică a Ucrainei.
Citește și: Putin a găsit soluția pentru încheierea războiului din Ucraina. Ce propune liderul de la Kremlin
Preşedintele a precizat că partea ucraineană a primit vineri în mod oficial o versiune a acordului privind mineralele din partea Statelor Unite. „Oficial, din nou, şi acest lucru este important, partea ucraineană (guvernul şi preşedinţia – n.r.) a primit astăzi oficial o notă cu o variantă sau o propunere din partea Statelor Unite”, a declarat şeful statului ucrainean. El a adăugat că, în urmă cu ceva timp, vicepremierul Iulia Svîrîdenko a primit la rândul ei o versiune a acordului în contactul bilateral avut cu secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, dar este necesar să se compare dacă este vorba despre acelaşi text.
„I-am pus câteva întrebări. Ea a spus că este foarte dificil de comentat, este un document complet diferit, există multe lucruri care nu au fost discutate şi există unele lucruri pe care părţile le-au respins deja”, a declarat Zelenski.
El a subliniat că este necesar să se obţină „o evaluare specifică din partea juriştilor la cel mai înalt nivel”.
„Să compare toate aceste acorduri, sunt deja multe, şi voi accepta acordul pe care partea noastră l-a primit oficial”, a spus şeful statului.
Zelenski este, prin urmare, precaut cu privire la noul acord privind mineralele şi spune clar că ajutorul acordat anterior de SUA nu a fost un împrumut, în condiţiile în care versiunea de acord care circulă ar sugera că SUA solicită toate veniturile din resurse naturale ale Ucrainei timp de ani de zile, notează Reuters.
Cu toate acestea, Zelenski a declarat că textul este „complet diferit” de acordul-cadru anterior pe care urma să îl semneze cu Donald Trump înainte ca discuţiile lor să degenereze în ceartă luna trecută. „Cadrul a fost schimbat. Haideţi să studiem acest cadru şi apoi vom putea discuta”, a declarat el într-o conferinţă de presă la Kiev.