Zelenski se îndoieşte de afirmaţia lui Trump. „Fostul preşedinte Trump a spus că [în] aproximativ 24 de ore, că poate să rezolve şi să termine războiul. Din partea mea, ce pot să spun? Aşa că şi el este foarte binevenit. Preşedintele Biden a fost aici şi el – cred că a înţeles unele detalii pe care le poţi înţelege doar fiind aici”, a declarat Zelenski pentru Kristen Welker de la NBC News. „Deci, îl invit pe preşedintele Trump”.
„Dacă poate veni aici, voi avea nevoie de 24 de minute – da, 24 de minute. Nu mai mult. Da. Nu mai mult – 24 de minute pentru a-i explica [preşedintelui Trump] faptul că nu poate gestiona acest război” în acest interval de timp, a declarat Zelenskyy. „El nu poate aduce pacea din cauza [preşedintelui rus Vladimir] Putin”.
Zelenski nu este sigur că Trump va susţine Ucraina dacă va fi reales, el spunându-i lui Welker: „Chiar nu ştiu. Serios, nu ştiu”.
Într-un interviu în septembrie, Trump a afirmat că va rezolva războiul din Ucraina în 24 de ore dacă va fi reales. El a oferit puţine detalii despre modul în care ar îndeplini această sarcină, spunând: „Nu, nu, nu: „Dacă vă spun exact, îmi pierd toate atuurile de negociere”.
„I-aş spune anumite lucruri lui Putin. I-aş spune anumite lucruri lui Zelenski”, a declarat Trump la acea vreme, adăugând că ar „face o înţelegere corectă pentru toată lumea”.
Citește și: Războiul dintre Israel și Hamas ar putea costa 50 de miliarde de dolari
Alţi candidaţi prezidenţiali republicani au vizitat Ucraina şi s-au întâlnit cu Zelenski în timpul campaniilor lor, inclusiv fostul guvernator de New Jersey Chris Christie şi fostul vicepreşedinte Mike Pence, care între timp şi-a suspendat campania pentru 2024.
Zelenski a mai spus că nu a avut niciun contact cu Trump de când fostul preşedinte american a încetat din funcţie, în ianuarie 2021.
Preşedintele ucrainean a insistat că, atunci când vine vorba de sprijinul pentru Ucraina, nu contează doar opinia liderilor americani, ci şi cea a poporului american.
„Nu depinde doar de preşedinte din punct de vedere instituţional. Cred că depinde de opinia americanilor, a societăţii voastre. Cred că asta este cel mai important”, a declarat el. „Cred că este importantă în Statele Unite şi în U.E. atitudinea oamenilor obişnuiţi pur şi simplu. Este vorba de sprijinul lor. Este vorba de banii lor. Depinde de ei”.
El a adăugat: „Ştiu că ei susţin Ucraina, ne iubesc. Şi, într-adevăr, ei înţeleg războiul nostru dificil, dificil împotriva Rusiei”.
Citește și: Medvedev ameninţă Polonia, stat NATO: „O vom trata exact ca pe un inamic istoric”