Zelenski întoarce armele spre Moscova. Ucraina este pregătită pentru contraofensivă, anunţă ministrul apărării

Kievul pregăteşte de mai multe luni un contraatac menit să alunge forţele ruseşti din est şi sud, dar aştepta condiţii meteo mai favorabile.
Filip Stan
28 apr. 2023, 13:11
Zelenski întoarce armele spre Moscova. Ucraina este pregătită pentru contraofensivă, anunţă ministrul apărării

Forţele din Ucraina îşi încheie pregătirile pentru mult aşteptata contraofensivă de primăvară împotriva trupelor ruseşti invadatoare, iar în linii mari sunt pregătite, a declarat vineri ministrul apărării Oleksii Reznikov, relatează The Guardian, care citează Reuters.

„De îndată ce va exista voinţa lui Dumnezeu, vremea potrivită şi o decizie a comandanţilor, o vom face”, a declarat Oleksii Reznikov într-un briefing transmis online. El nu a dat însă nicio dată exactă pentru momentul în care va începe efectiv contraofensiva.

Kievul pregăteşte de mai multe luni un contraatac menit să alunge forţele ruseşti din est şi sud. NATO a declarat joi că aliaţii săi şi ţările partenere au livrat circa 98% din vehiculele de luptă promise Ucrainei, consolidând capacităţile Kievului.

Pe lângă cele peste 1.550 de vehicule blindate, 230 de tancuri şi alte echipamente, aliaţii occidentali au trimis „cantităţi mari de muniţie” şi au antrenat şi echipat peste nouă noi brigăzi ucrainene, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Experții occidentali sunt mai înclinați spre poziția premierului din Ucraina: începutul verii sau chiar toamna târziu.

„Ei doresc condiții meteorologice bune pentru a putea desfășura operațiuni de manevră ofensivă.

Vor încerca să genereze și să își susțină propriile forțe, dar vor încerca, de asemenea, să devanseze eforturile rușilor de a săpa și de a-și fortifica poziția. Așa că se vor strădui să echilibreze aceste trei lucruri. Și cred că oportunitatea este în următoarele una-două luni. Deci aprilie, mai, până la începutul lui iunie”, a declarat Robert Cullum, lector în studii de apărare la King’s College din Londra.

Dar chiar și înainte de asta, nu există nicio îndoială că Forțele Armate ale Ucrainei vor efectua recunoașteri pe câmpul de luptă și operațiuni la scară limitată pentru a identifica punctele slabe ale apărării rusești.

Posibile planuri ale Kievului
Politicienii și oficialii militari ucraineni spun că obiectivul final ar trebui să fie eliberarea întregului teritoriu ucrainean, inclusiv a Crimeii anexate și a teritoriului republicilor separatiste din estul țării. Dar este puțin probabil ca acest lucru să fie realizat într-o singură operațiune în viitorul apropiat.

Cea mai evidentă țintă a unei ofensive ucrainene, potrivit experților, ar putea fi o lovitură în direcția Mării Azov, în regiunea Zaporojie, în jurul orașului Melitopol.

Acest lucru ar putea împărți teritoriile ocupate în două, ar putea tăia rutele terestre către Crimeea și regiunea Herson și ar permite artileriei să bombardeze peninsula Crimeea, baza navală din Sevastopol și podul Crimeei. Acesta este scenariul cel mai des discutat atât de politicieni, cât și de militari și experți.

Dar problema aici pentru Kiev este că această direcție de atac este evidentă și pentru Moscova. S-a raportat în repetate rânduri că trupele rusești își consolidează serios pozițiile în regiune.

„Problema este atunci disponibilitatea forțelor, pentru că ei au atunci două flancuri deschise, unul în vest spre Crimeea, unul în est spre Donbas, și trebuie să acopere aceste două flancuri deschise împotriva contraatacurilor rusești împotriva ambelor părți.

Deci, cu cât se adâncesc mai mult, cu atât vor avea nevoie de mai multe forțe pentru a acoperi doar flancurile și a împinge ofensiva înainte, ceea ce ar putea să-i încetinească. Ar putea, de asemenea, să înghită un număr considerabil de resurse”, a declarat Gustav Gressel, cercetător senior în cadrul Consiliului European pentru Relații Externe.

Experții consideră că un obiectiv mai realist pentru Kiev ar fi să avanseze 30 de kilometri în zona Melitopol, astfel încât rutele de aprovizionare rusești să se afle în raza de acțiune a artileriei ucrainene.

Război în Ucraina: „Măcelarul de la Mariupol”, generalul rus care a condus asediul asupra oraşului ucrainean, a fost demis de la conducerea Ministerului Apărării

Generalul-colonel rus Mihail Mizinţev, care a fost pus de Occident pe lista sancţiunilor şi care a fost supranumit „Măcelarul din Mariupol” pentru rolul său în asedierea şi cucerirea oraşului ucrainean, a fost demis din funcţia de ministru adjunct al apărării, potrivit unui blogger militar rus şi unui important site de ştiri, relatează Reuters.

Dmitri Medvedev, propunere halucinantă pentru încheierea războiului: împărţirea Ucrainei între Rusia, România, Polonia şi Ungaria

Generalul Mihail Mizinţev a organizat asediul asupra oraşului ucrainean Mariupol în primele luni ale războiului de anul trecut. În septembrie, el fusese numit ministru adjunct al apărării responsabil cu logistica şi aprovizionarea.

Când a impus sancţiuni împotriva lui Mizinţev, în iunie anul trecut, Uniunea Europeană s-a referit la el ca la „Măcelarul din Mariupol” şi a spus că este responsabil pentru asediul „inuman” al oraşului siderurgic ucrainean, distrus aproape în totalitate şi pe care Rusia spune că îl reconstruieşte în prezent.

Demiterea sa a fost raportată de un blogger militar rus, Aleksandr Sladkov, şi de site-ul de ştiri RBC. Niciuna dintre surse nu oferă o explicaţie pentru motivul pentru care se pare că a fost îndepărtat.

Ministerul Apărării nu a răspuns deocamdată la o solicitare de comentarii din partea Reuters, în timp ce Kremlinul a declarat că nu poate spune nimic pe această temă şi a îndrumat jurnaliştii să se adreseze Ministerului Apărării.

Rachetele au lovit Kievul vineri dimineaţă. Sirenele de război sună iar în toată Ucraina VIDEO

Rusia a cucerit ceva mai mult de o şesime din teritoriul Ucrainei, dar a suferit pierderi grele pe parcursul celor 14 luni de război. Nu a obţinut niciun câştig semnificativ din iulie anul trecut, fiind în acelaşi timp forţată să se retragă masiv din oraşele Harkov şi Herson. În prezent, se pregăteşte pentru o contraofensivă ucraineană, încercând în acelaşi timp să preia controlul total asupra oraşului Bahmut din estul Ucrainei după luni de război crâncen.

Vladimir Putin a remaniat frecvent figuri militare de top fără explicaţii, inclusiv în ianuarie, când Valeri Gherasimov, şeful Statului Major General, l-a înlocuit pe Serghei Surovikin la comanda generală a invaziei din Ucraina.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni