Zelenski este sceptic cu privire la promisiunile făcute de oamenii lui Putin. Discuţiile au avut loc la Istanbul, la mai bine de o lună de la începerea conflictului care a ucis sau rănit mii de oameni, a forţat aproape 4 milioane de oameni să fugă în străinătate şi a dus la sancţionarea economiei Rusiei.
„Pentru a creşte încrederea reciprocă şi pentru a crea condiţiile necesare pentru continuarea negocierilor şi pentru atingerea obiectivului final de a conveni şi de a semna un acord, a fost luată decizia de a reduce radical, într-o mare măsură, activitatea militară în direcţiile Kiev şi Cernihiv”, a declarat reporterilor ministrul adjunct rus al apărării din Guvernul lui Zelenski, Alexander Fomin,.
El nu a făcut nicio menţiune despre alte zone în care au loc lupte grele, inclusiv în jurul Mariupol în sud-est, Sumy şi Harkov în est şi Kherson şi Mykolaiv în sud.
„Ucrainenii nu sunt naivi”, a declarat marţi seara târziu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Ucrainenii au învăţat deja în aceste 34 de zile de invazie şi în ultimii opt ani de război în Donbass că singurul lucru în care pot avea încredere este un rezultat concret.”
Rusia a început să mute un număr foarte mic de trupe de pe poziţiile din jurul Kievului, într-o mişcare care este mai degrabă o repoziţionare decât o retragere sau o retragere din război, a declarat Pentagonul.
„Ar trebui să fim cu toţii pregătiţi să urmărim o ofensivă majoră împotriva altor zone din Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt John Kirby în cadrul unui briefing de presă. „Aceasta nu înseamnă că ameninţarea la adresa Kievului a luat sfârşit”.
Ministerul britanic al Apărării, într-o actualizare a informaţiilor, a declarat: „Este foarte probabil ca Rusia să încerce să deturneze puterea de luptă din nord către ofensiva lor în regiunile Doneţk şi Luhansk din est”.
Unii analişti au remarcat că promisiunea Rusiei de a reduce luptele a vizat mai ales zonele în care a pierdut teren.
Statul major al forţelor armate ucrainene a declarat că promisiunea Rusiei de a reduce operaţiunile militare în anumite zone a fost „probabil o rotaţie a unităţilor individuale şi are ca scop inducerea în eroare”.
Armata rusă a acuzat forţele ucrainene din oraşele atacate că s-au folosit de încetarea focului pentru a-şi restabili pregătirea de luptă şi au înfiinţat puncte de tragere în spitale şi şcoli, potrivit agenţiei de ştiri Interfax.
Trupele americane din Polonia „ţin legătura” cu forţele ucrainene în timp ce acestea le predau arme, iar un total de 10 avioane F-18 şi peste 200 de soldaţi sunt desfăşurate în Lituania, membră NATO şi vecină a Rusiei, a declarat Kirby.
Negociatorii ucraineni au declarat că, potrivit propunerilor lor, Kievul ar fi de acord să nu se alăture alianţelor sau să găzduiască baze de trupe străine, dar ar avea securitatea garantată în termeni similari cu articolul 5, clauza de apărare colectivă a alianţei militare transatlantice NATO.
Ei au numit Israelul şi membrii NATO Canada, Polonia şi Turcia ca fiind ţări care ar putea oferi astfel de garanţii. Rusia, Statele Unite, Marea Britanie, Germania şi Italia ar putea fi, de asemenea, implicate.
Şefa misiunii ONU din Ucraina, estimare cutrmurătoare a numărului victimelor din Mariupol: „Ar putea fi mii de morţi, victime civile”
Propunerile, care ar necesita un referendum în Ucraina, au menţionat o perioadă de consultare de 15 ani privind statutul Crimeei, anexată de Rusia în 2014.
Soarta regiunii sud-estice Donbass, pe care Rusia cere Ucrainei să o cedeze separatiştilor, ar urma să fie discutată de liderii ucraineni şi ruşi.
Volodimir Zelenski, despre oprirea războiului din Ucraina. „Semnalele pe care le auzim în cadrul negocierilor sunt pozitive, dar nu reduc la tăcere exploziile ruseşti”
Printre propunerile Kievului se numără şi una potrivit căreia Moscova nu se va opune aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, a declarat negociatorul principal al Rusiei, Vladimir Medinsky. Rusia s-a opus anterior aderării Ucrainei la UE şi mai ales la NATO.
Medinsky a declarat că delegaţia Rusiei va studia şi va prezenta propunerile preşedintelui Putin.