Volodimir Zelenski ține mereu asupra lui un pistol pe care să-l poată folosi în caz de urgență.
Liderul Ucrainei a făcut această dezvăluire în cadrul unui interviu în care jurnalistul l-a întrebat dacă s-a antrenat în poligon.
„Vă puteţi imagina? Preşedintele Ucrainei capturat de ruşi. Ar fi păcat, nu-i aşa?”, a adăugat, enigmatic, Zelenski.
S-a spus că Zelenski a fost de mai multe ori ţinta unor atentate, cu precădere la începutul războiului, când gruparea Wagner ar fi fost pe urmele lui.
Conform documentelor secrete ale Pentagonului, armata ucraineană a reuşit să formeze 12 brigăzi bine instruite, care nu sunt angrenate în luptele aflate în desfăşurare şi sunt menţinute în rezervă pentru contraofensivă.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a estimat, într-un interviu acordat presei scandinave, că armata sa este pregătită să lanseze mult aşteptata contraofensivă pentru a încerca recuperarea teritoriilor ocupate de Rusia, deşi încă nu dispune de suficient armament occidental pentru a garanta succesul acestei operaţiuni, dar crede că ea totuşi va reuşi, mizând şi pe slăbirea armatei ruse după mai mult de un an de război, consemnează agenţia EFE.
„Cred că va fi un succes. Ne putem elibera teritoriul. Contraofensiva este foarte importantă. Avem nevoie de o victorie. Cred în soldaţii noştri”, a rezumat Zelenski.
Fără a oferi o dată de începere a contraofensivei – unii comentatori cred că ar putea fi lansată aproximativ la jumătatea lunii mai -, preşedintele ucrainean a subliniat că operaţiunea va include eliberarea peninsulei Crimeea, obiectiv pe care el îl consideră realizabil având în vedere că, de când a început războiul în februarie anul trecut, „Rusia a fost slăbită mult” pe plan militar.
El a confirmat astfel opiniile unor analişti, care prevăd că armata ucraineană ar urma să lanseze contraofensiva în sud-est, dinspre provincia Zaporojie în direcţia Mării Azov, pentru a încerca străpungerea legăturii terestre a Rusiei cu Crimeea şi cu teritoriul ocupat în sudul Ucrainei.
Totuşi, Zelenski a recunoscut că succesul unei asemenea operaţiuni depinde direct de livrările de armament occidental. „Dorim să salvăm cât mai multe vieţi (ale soldaţilor) putem, aşadar numărul armelor contează (…) Dar nu va exista nicio ezitare. O vom face. Riscul este să nu avem suficiente blindate, de exemplu, caz în care ştim că vor fi mai multe pierderi” în rândul trupelor ucrainene, a admis el.