„Am discutat cu Erdogan. Am discutat despre ameninţarea crizei alimentare”, a declarat Volodimir Zelenski vineri seară
N-a fost singurul subiect de discuţie. „Am vorbit cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan despre rezultatele summitului NATO. Am făcut schimb de opinii cu privire la eforturile diplomatice actuale. Am discutat despre ameninţarea crizei alimentare şi despre modalităţile de prevenire a acesteia.
„Sunt recunoscător Turciei pentru sprijinul acordat”, a afirmat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, despre discuţia cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan.
Despre o iminentă criză alimentară a vorbit deunăzi şi preşedintele francez Macron. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, afirmă că războiul din Ucraina riscă să producă o criză alimentară care poate afecta mai multe state din Africa şi Orient, arătând că este nevoie de solidaritate pentru a preveni această situaţie. „Suntem pe cale să intrăm într-o criză alimentară fără precedent. Pentru că alte ţări din Orientul Mijlociu, din Africa, depind, pentru a-şi hrăni populaţiile, de ceea ce se produce astăzi în Ucraina in Rusia”, atrage atenţia preşedintele francez.
Preşedintele Franţei anunţă că la summit-ul G7 care a avut loc joi, la Bruxelles, s-a discutat despre solidaritate în ceea ce priveşte gestionarea milioanelor de refugiaţi din Ucraina, despre solidaritate în domeniul energiei, dar şi despre solidaritate alimentară.
„Ucraina, ca şi Rusia, sunt foarte mari producători, în special de cereale. Astăzi vedem impactul în Europa, există tensiune asupra preţurilor. Există de asemenea tensiuni pe mai multe filiere, care au făcut ca Franţa şi alte state europene să reacţioneze cu planuri de rezilienţă, spre exemplu pentru a-i ajuta pe crescătorii de animale care aduceau din Ucraina hrană pentru acestea. Ne-am, confruntat deja, cu toţii, cu o creştere a preţurilor. Dar, mai ales, suntem pe cale să intrăm într-o criză alimentară fără precedent. Pentru că alte ţări din Orientul apropiat sau mijlociul, din Africa, depind, pentru a-şi hrăni populaţiile, de ceea ce se produce astăzi în Ucraina in Rusia. Războiul din Ucraina şi alegerile făcute de Rusia, gravissime şi iresponsabile, fac ca ţări precum Egiptul şi multe altele în Africa, în Orient, au astăzi dificultăţi în a se aproviziona cu grâu şi, în general, cu cereale. O ţară ca Egiptul depinde în proporţie de 80% de importuri de cereale din zona Ucrainei şi Rusiei. Vor fi dificultăţi pentru aceste ţări dar, mai ales, războiul din Ucraina (…) va crea o situaţie mai dificilă în 12-18 luni. Această situaţie va crea o criză alimentară, situaţii umanitare foarte grave în mai multe ţări şi va avea în mod sigur consecinţe politice masive în mai multe dintre aceste state pe care le-am invocat. În faţa acestei situaţii nu putem rămâne neputincioşi, trebuie să reacţionăm”, a afirmat joi seară Emmanuel Macron.
Preşedintele SUA despre deficitul alimentar: Va fi ceva real
Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, afirmă că în cadrul discuţiilor desfăşurate joi, la Bruxelles, unul dintre subiecte a fost şi situaţia privind deficitul alimentar şi că acesta „va fi real”.
„În ceea ce priveşte deficitele alimentare, da, am discutat despre deficitele alimentare şi va fi ceva real. Preţul plătit ca urmare a sancţiunilor nu este plătit doar de Rusia, este plătit şi de multe alte ţări, inclusiv ţările europene şi ţara noastră, şi pentru că Rusia şi Ucraina au fost coşul de pâine al Europei, ca să dăm doar exemplu grâului. Dar am avut o discuţie lungă în G7 despre SUA, care este al treilea producător mondial de grâu, dar şi cu Canada care este un producător major şi am discutat amândoi. (…) Am discutat şi despre cum putem să convingem ţările europene şi pe toată lumea să pună capăt restricţiilor privind trimiterea de alimente în afara graniţelor”, a afirmat Joe Biden joi seară, la Bruxelles, la finalul sumit-ului G7.
Joe Biden a vizitat o bază militară americană din Polonia, a mâncat pizza cu soldaţii şi a lăudat curajul ucrainenilor: „Stau în mijlocul străzii, în faţa unui tanc blestemat” GALERIE FOTO
Acesta precizează că se discută despre măsuri pentru atenuarea definitului alimentar dar şi despre investiţii semnificative din partea SUA pentru asistenţă umanitară, inclusiv hrană.