Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski afirmă că cel mai important lucru care ar trebui să se întâmple este demilitarizarea teritoriului centralei de la Zaporojie şi plasarea centralei sub contorlul specialiştilor ucraineni.
”Astăzi, misiunea AIEA a sosit la CNE Zaporojie. E bine că s-a întâmplat. Faptul în sine, în ciuda tuturor provocărilor armatei ruse şi a bombardării cinice a Enerhodar şi a teritoriului uzinei. Ucraina a făcut totul pentru ca această misiune să se întâmple. Dar este grav că ocupanţii încearcă să transforme această misiune a AIEA – una cu adevărat necesară – într-un tur inutil al fabricii. Cred că acest lucru va fi prevenit. Este bine că reprezentanţii AIEA au ocazia să tragă concluzii obiective despre riscurile care au apărut la centrala nucleară Zaporojie, pentru prima dată în istorie. Mai mult decât atât, riscurile care au apărut sunt tocmai din cauza ocupanţilor. Principalul lucru este să ai voinţa de a trage concluzii obiective. Bombardarea constantă, prezenţa armatei şi a armelor ruse la uzină, perturbarea personalului ucrainean şi încercările de a pune uzina sub controlul reprezentanţilor Rosatom care nu sunt deloc capabili de o atitudine responsabilă faţă de un astfel de obiectiv… Acestea sunt motivele pentru riscuri”, a declarat Zelenski joi seară.
El a susţinut că există dovezi clare că Rusia a făcut o mulţime de lucruri cinice pentru a deturna misiunea. În special, prin intimidarea locuitorilor din Enerhodar. ”Ocupanţii au forţat oamenii să îi mintă pe reprezentanţii AIEA – să predea nişte hârtii, să semneze ceva, să spună ceva”, a argumentat liderul de la Kiev,
”Când ne-am întâlnit cu domnul Grossi şi cu membrii misiunii de la Kiev, am convenit ca misiunea să fie însoţită de jurnalişti din presa ucraineană şi internaţională. Jurnalişti independenţi. Pentru ca lumea să vadă adevărul. Pentru a vedea ce se întâmplă cu adevărat. Din păcate, acest lucru nu s-a făcut. Deşi s-a promis. Din păcate, ocupanţii nu au lăsat jurnaliştii să intre, ci au organizat un grup de propagandişti de-ai lor. Din păcate, reprezentanţii AIEA nu i-au protejat pe reprezentanţii presei independente”, a reproşat preşedintele ucrainean..
El şi-a exprimat speranţa că misiunea va trage totuşi concluzii obiective din circumstanţele de la uzină. ”Iar cel mai important lucru care ar trebui să se întâmple este demilitarizarea teritoriului centralei. Acesta este exact scopul eforturilor ucrainene şi internaţionale. Şi este grav că nu am auzit încă apelurile adecvate de la AIEA. Deşi am vorbit despre asta cu domnul Grossi la întâlnirea noastră de la Kiev. Aceasta a fost cel mai important punct al acordurilor noastre. S-a spus clar: demilitarizare şi control deplin de către specialiştii nucleari ucraineni.”, a conchis Zelenski.
Experţii AIEA ”nu pleacă nicăieri” după ce au ajuns la centrala nucleară de la Zaporojie, în Ucraina
Şeful agenţiei nucleare a Naţiunilor Unite a declarat că experţii săi rămân pe loc după ce, joi, au ajuns în teritoriul din Ucraina deţinut de ruşi şi la cea mai mare centrală nucleară din Europa, unde ambele tabere avertizează asupra unei posibile catastrofe, relatează Reuters.
O echipă de inspecţie a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a sfidat bombardamentele intense pentru a ajunge la centrala nucleară de la Zaporojie, sosind după o întârziere de câteva ore, într-un convoi mare, cu o prezenţă importantă a soldaţilor ruşi în apropiere.
”Nu plecăm niciunde. AIEA este aici acum, este la centrală şi nu se mişcă. Va rămâne aici”, a declarat jurnaliştilor şeful AIEA, Rafael Grossi – care a condus personal misiunea, după ce s-a întors pe teritoriul deţinut de ucraineni.
Lovitură pentru Zelenski, Gazprom finanţează războiul din Ucraina cu aproape 10 miliarde de euro
El a spus că un grup de experţi ai AIEA a rămas la centrală şi va oferi o evaluare imparţială, neutră şi solidă din punct de vedere tehnic a situaţiei.
”Mi-am făcut griji, îmi fac griji şi voi continua să fiu îngrijorat în legătură cu centrala până când vom avea o situaţia care este mai stabilă, care este mai predictibilă”, a spus el.
Ucraina şi Rusia se acuză reciproc de crearea unui risc privind un dezastru asemănător celui de la Cernobîl, prin bombardarea zonei din apropierea centralei, unde situaţia s-a deteriorat în ultimele săptămâni. Rusia a preluat centrala la începutul războiului caere acum durează de mai bine de şase luni.
Kievul acuză, de asemenea, Rusia că foloseşte complexul pentru a-şi proteja trupele şi că plănuieşte să îi fure producţia, legând centrala la reţeaua de electricitate rusească. Moscova neagă acest lucru, dar până acum a respins apelurile internaţionale de a-şi retrage trupele de la centrală.
Imaginile video publicate de agenţia de ştiri de stat a Rusiei, RIA, arată cum inspectorii AIEA, inclusiv Grossi, purtând căşti de protecţie, sunt conduşi prin complex de oficiali din energie ruşi, care au arătat avarii la ceea ce au numit conducte de apă.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus că Moscova face totul să se asigure că centrala poate opera în siguranţă şi ca inspectorii AIEA să îşi poată îndeplini sarcinile.
Anterior, compania nucleară de stat din Ucraina, Energoatom, a afirmat că bombardamentele ruseşti au dus la oprirea unuia dintre cele două reactoare care funcţionează la centrală.
Zelenski: Rusia vrea ca lumea să facă trei greşeli – să se obişnuiască cu războiul, să tolereze războiul şi să uite de război
La sosirea inspectorilor pe linia frontului, ruşii şi oficialii locali numiţi de ruşi au acuzat Kievul că a trimis trupe cu bărci, aproape de răsăritul soarelui, pentru a încerca să cucerească centrala, joi, şi că a bombardat oraşul din apropiere, Enerhodar, deţinut de ruşi.
Kievul i-a acuzat pe ruşi că a înscenat aceste incidente pentru a da vina pe Ucraina şi a bloca vizita AIEA.
Un reporter Reuters din Enerhodar a spus că bombardamentele au lovit o clădire rezidenţială, oamenii fiind obligaţi să se adăpostească în subsol. Nu a fost posibil să se stabilească cine a tras. Reporteri Reuters din oraşul Zaporojie, deţinut de ucraineni, au văzut lumini ale exploziilor pe cer, dimineaţă.
Şeful Comitetului Internaţional al Crucii Roşii a cerut ca toate luptele din apropierea centralei să se oprească, avertizând că, în cazul unei potenţiale scurgeri nucleare, nu se poate face mare lucru.
”Va fi dificil, dacă nu imposibil, să oferim asistenţă umanitară… şi de aceea luptele ar trebui să înceteze”, a spus Robert Mardini, într-o conferinţă de presă joi, în timpul unei vizite în Ucraina.
De când a fost capturată de Rusia, în martie, centrala a fost controlată de trupele ruseşti, dar operată de personal ucrainean.