Senatoarea USR Anca Dragu pledează pentru introducerea măsurii „Zero taxe pe salariul minim”, în contextul unei creşteri de 18% a preţurilor pentru produsele alimentare şi chiar de peste 30% pentru unele produse de bază.
Într-o conferinţă de presă susţinută luni, la Palatul Parlamentului, fostul ministru al Finanţelor a subliniat că o astfel de creştere a preţurilor îi afectează în primul rând pe cei cu venituri foarte mici, în condiţiile în care produsele alimentare reprezintă aproximativ 33% din consumul românilor.
„Nivelul inflaţiei a crescut. Avem 15,3% pentru produse alimentare, nealimentare şi pentru servicii. Vedem însă cea mai mare creştere la produse alimentare, per total peste 18%. Iar la produsele de bază, respectiv produse de panificaţie, ulei, cartofi – avem creşteri de preţuri de chiar peste 30%. Ştim bine că produsele alimentare reprezintă cam 33% din consumul românilor, din tot ce cheltuiesc românii într-o lună. Creşterea preţurilor al produse alimentare îi va afecta foarte mult în special pe cei cu venituri foarte mici, respectiv cu salarii foarte mici sau cu pensii mici. De aceea suntem foarte dezamăgiţi lipsa de reacţie a guvernului PSD-PNL-UDMR, faptul că îi ţin pe aceşti oameni pur şi simplu în sărăcie. Probabil că este o tactică politică să îi facă dependenţi”, a spus Anca Dragu.
Ea a menţionat că prin aplicarea măsurii ‘Zero taxe pe salariul minim’ o persoană care este plătită cu salariul minim ar primi 2.550 de lei, nu 1.524 de lei.
„Noi am propus de mult, de câţiva ani, această măsură ‘Zero taxe pe salariul minim’, care este o măsură absolut necesară în acest moment. Astfel, o persoană care este plătită la salariul minim, 2.550 de lei salariu brut, cu taxarea de astăzi primeşte în mână 1.500 şi ceva de lei. Dacă s-ar aplica această măsură, practic persoanele cu salariu minim pe economie ar pleca acasă cu suma integrală: 2.550 de lei. Şi tot aşa, pentru persoanele cu un salariu de, să spunem 5.000, ar putea creşte venitul net până undeva la 3.800 de lei, prin aceste măsuri pe care noi le tot propunem şi trebuie, absolut, să fie luate în acest moment”, a spus Anca Dragu.
Lovitură grea pentru 8 milioane de români, se introduce o nouă taxă. Statul le ia bani grei din conturile de pensii private
Rata anuală a inflaţiei în luna august 2022 comparativ cu luna august 2021 este 15,3%, anunţă luni Institutul Naţional de Statistică (INS). De asemenea, rata inflaţiei de la începutul anului – august 2022 comparativ cu decembrie 2021 – este 11,6%.
”Preţurile de consum în luna august 2022 comparativ cu luna iulie 2022 au crescut cu 0,6%. Rata inflaţiei de la începutul anului (august 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 11,6%. Rata anuală a inflaţiei în luna august 2022 comparativ cu luna august 2021 este 15,3%”, indică datele furnizate de INS.
Indicele armonizat al preţurilor de consum în luna august 2022 comparativ cu luna iulie 2022 este 100,44%.